Zorgen over veiligheid en datasoevereiniteit staan omarming van cloud in de weg

25 oktober 2017

Bedrijven blijven zich zorgen maken over de veiligheid van de cloud en de soevereiniteit van data die zij in de cloud opslaan. Dit staat de omarming van de cloud in de weg. Zo heeft slechts 12 procent van de bedrijven een cloud-first strategie omarmd.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Quocirca in opdracht van Nutanix heeft uitgevoerd onder 400 IT-directeuren en -strategen bij bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het merendeel van de organisaties maakt inmiddels gebruik van een vorm van de cloud. Er blijven echter ‘significante zorgen’ bestaan over onder meer integratie, total cost of ownership en security.

Meer of minder afhankelijk van de cloud

De meeste huidige cloud gebruikers verwachten in de toekomst afhankelijker te zullen worden van de cloud. Dit geldt echter niet voor alle gebruikers. Zo wijst Nutanix erop dat 2% aangeeft minder afhankelijk te willen zijn van de public, 10% van de private cloud, 7% van de mixed cloud en 11% van de hybride cloud.

Ook valt op dat van de respondenten die aangeeft de cloud te hebben omarmd om een snellere uitrol van nieuwe functionaliteiten mogelijk te maken, slechts 39% aangeeft dat de cloud aan deze verwachting voldoet. 8% stelt zelfs dat dit totaal niet het geval is. De meest genoemde wijzigingen die respondenten cloud platformen sneller zouden laten omarmen zijn:

  • API automatisering om verschillende platformen te integreren
  • Vereenvoudigde migratie van workloads tussen verschillende platformen
  • Intelligente automatisering van workload management

Geen grootschalige migratie

“Terwijl veel partijen stellen dat de wereld om ons heen naar verschillende clouds toe beweegt, tekenen onze cijfers een complexer beeld”, zegt Chris Kaddaras, vice president en hoofd EMEA bij Nutanix. “Kijk uit voor generalisatie: organisaties zijn nog steeds bezig met het verhuizen van bepaalde workloads naar bepaalde typen cloud omgevingen, maar dit is verre van een grootschalige migratie. Cloud platformen leveren veel voordelen, maar er zijn nog steeds plooien die gladgestreken moeten worden. De toekomst van de hybride cloud is afhankelijk van het vereenvoudigen van de omarming van oplossingen die het mogelijk maken workloads naadloos over verschillende platformen te laten lopen.”

“We bevinden ons in de beginfase van de cloud. Organisaties merken dat niet alle workloads geschikt zijn voor de cloud en hun eigen personeel niet zo cloud-savvy is als zij hadden gehoopt. Ons onderzoek toont echter aan dat de interesse in de cloud er is en suggereert dat partijen die naar een goed ontworpen combinatie van private en public clouds bewegen over het algemeen het grootste concurrentievoordeel hebben”, aldus Clive Longbottom, service director van Quocirca.

Pin It on Pinterest

Share This