Vertiv levert lithium-ionbatterijen voor grote UPS-systemen

16 oktober 2017

Vertiv brengt een nieuwe oplossing voor de opslag van energie op de markt voor zijn Liebert UPS-systemen: lithium-ionbatterijen. Deze speciaal voor UPS-toepassingen ontworpen lithium-ionbatterijen zijn kleiner, lichter en gaan langer mee dan traditionele lood-zuurbatterijen (VRLA), waardoor ze een goed alternatief vormen voor organisaties die willen profiteren van de voordelen van deze geavanceerde batterijtechnologie.

De lithium-ionoplossingen zijn nu verkrijgbaar in Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA) en zijn volledig getest en compatibel met de Liebert EXL S1 en Liebert Trinergy Cube. De engineers van Vertiv breiden dit in de toekomst uit naar het gehele driefase-UPS-assortiment. “Lithium-ionbatterijen lijken een nieuw concept binnen de datacenterbranche, maar bij Vertiv hebben we wereldwijd veel ervaring met het aanbieden van UPS-oplossingen met lithium-ionbatterijen”, zegt Giovanni Zanei, directeur productmarketing AC power bij Vertiv in EMEA. “Onze klanten weten de voordelen van lithium-ionbatterijen steeds meer te waarderen, en dankzij onze ervaring op dit gebied kunnen we een breed scala aan opties bieden die in uiteenlopende gebruiksomgevingen en voor verschillende toepassingen zijn getest, en die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.”

In de consumentenelektronica worden lithium-ionbatterijen al tientallen jaren gebruikt voor de energieopslag in mobiele telefoons, laptops en tablets, omdat ze compact en licht zijn en lang meegaan. Meer recentelijk hebben deze zelfde eigenschappen ervoor gezorgd dat de technologie voor steeds meer toepassingen in auto’s, vliegtuigen en, nu ook steeds vaker, in datacenters wordt gebruikt. Als een van de laatste projecten in EMEA heeft Vertiv twee Liebert Trinergy Cube UPS’en van 800 kVA met acht sets lithium-ionbatterijen geconfigureerd. Het systeem, dat is ontworpen voor een van ’s werelds meest toonaangevende modebedrijven uit Europa, kan eenvoudig worden opgeschaald tot 2,4 MW om zo tegemoet te komen aan steeds grotere datacentercapaciteiten.

Lithium-ionbatterijen zijn beschikbaar voor nieuwe, refurbished, of modulaire constructies en bieden enorme voordelen. Ze zijn 70 procent kleiner en aanzienlijk lichter dan VRLA-batterijen, waardoor de batterijkasten veel minder ruimte in beslag nemen en waardoor de batterijen in sommige gevallen ‘in row’ kunnen worden opgeslagen. Ook zijn lithium-ionbatterijen beter bestand tegen hogere bedrijfstemperaturen dan VRLA-batterijen, waardoor de kosten voor het koelen van de batterijen kunnen worden verlaagd.

Wellicht het belangrijkste voordeel van lithium-ionbatterijen is dat ze, afhankelijk van de chemische samenstelling en het gebruik, wel drie keer langer kunnen meegaan dan VRLA-batterijen. Vaak moeten deze al meerdere keren worden vervangen voordat een lithium-ionbatterij voor de eerste keer wordt vervangen. Dat is een groot voordeel, zeker als je je bedenkt dat de grootste kostenpost en irritatiefactor bij UPS-batterijen vervanging is. Als je kijkt naar een gebruiksduur van tien jaar, kunnen lithium-ionbatterijen tot 40 procent aan investeringskosten besparen ten opzichte van de VRLA-variant.

“Door UPS-systemen te leveren met uitgebreid geteste lithium-ionbatterijen van partnerbedrijven, breidt Vertiv zijn brede assortiment stroomoplossingen voor datacenters nog verder uit”, aldus Rhonda Ascierto, directeur onderzoek datacentertechnologieën en eco-efficiënte IT bij 451 Research. “De combinatie maakt het voor bedrijven mogelijk om deze qua kosten steeds efficiëntere technologie in UPS-installaties te implementeren, waardoor ze veel langer kunnen profiteren van betrouwbare prestaties en beveiliging dan bij traditionele lood-zuurbatterijen, en waardoor ze hun bedrijfskritische datacenteractiviteiten kunnen beschermen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This