Puppet maakt met Puppet Tasks een einde aan handmatig beheer rond IT-infrastructuren en applicaties

16 oktober 2017

Puppet, de leverancier van oplossingen voor het automatiseren van de ontwikkeling en het beheer van software, kondigt Puppet Tasks aan. Deze reeks van oplossingen omvat een nieuwe agentless open source-oplossing en nieuwe mogelijkheden in Puppet Enterprise. Puppet Tasks biedt organisaties een eenvoudige manier om aan de slag te gaan met automatisering en om deze steeds verder door te voeren binnen hun IT-infrastructuur.

Puppet Tasks vormt een aanvulling op de model-driven automatiseringsaanpak van Puppet. Deze functionaliteit stelt organisaties in staat om op eenvoudige wijze beheertaken te automatiseren voor alle infrastructuurcomponenten en applicaties. Puppet was meer dan tien jaar geleden de eerste leverancier die een model-driven automatiseringsaanpak introduceerde, die organisaties in staat stelt om hun gedistribueerde infrastructuur te beheren. IT-beheerders moeten soms echter taken uitvoeren die niet goed op een model-driven aanpak aansluiten. Soms hebben ze een eenvoudige manier nodig om eenmalige wijzigingen door te voeren, bijvoorbeeld wanneer ze problemen moeten oplossen of taken in een bepaalde volgorde moeten uitvoeren, zoals het stopzetten en herstarten van services tijdens de installatie van een applicatie. Puppet Tasks biedt IT-teams nieuwe mogelijkheden om actie te ondernemen ten aanzien van infrastructuurcomponenten en applicaties.

“Puppet biedt klanten alle tools die zij nodig hebben om quick wins te behalen en op basis daarvan meer werk gedaan te krijgen”, zegt Omri Gazitt, chief product officer bij Puppet. “Organisaties die nog maar net met automatisering zijn begonnen, kunnen met Puppet Bolt op eenvoudige wijze ad hoc handmatige taken automatiseren en steeds meer grip op hun IT-infrastructuur krijgen. Organisaties die reeds gebruikmaken van Puppet Enterprise kunnen profiteren van de mogelijkheden voor taakbeheer in onze nieuwe release. Deze omvatten verbeterde schaalbaarheid, governance en flexibiliteit naar de automatisering van taken voor infrastructuurcomponenten en applicaties.”

Puppet Tasks kan op twee manieren worden gebruikt: via Puppet Bolt, een agentless open source task runner, en via de Enterprise Task Management-functionaliteit in Puppet Enterprise.

Puppet Bolt

Puppet Bolt is een open source task runner die het mogelijk maakt om ad hoc-taken uit te voeren binnen kleinere IT-omgevingen. Deze simpele, agentloze en uitbreidbare oplossing wordt bediend via een command line interface en voert opdrachten uit via SSH (Linux) en WinRM (Windows). Gebruikers kunnen op deze manier snel handmatige en veel voorkomende beheertaken voor hun infrastructuurcomponenten en applicaties automatiseren. Dat kan gaan om het oplossen van problemen met systemen of apparaten, het uitvoeren van acties in een bepaalde volgorde in het kader van een workflow of het snel aanbrengen van wijzigingen aan individuele systemen.

Puppet Bolt stelt gebruikers in staat om snel aan de slag te gaan met het automatiseren van basistaken, zonder de noodzaak om agents te installeren. Het enige dat zij hoeven te doen, is een verbinding op afstand maken met een server or apparaat via SSH of WinRM. Daarnaast kunnen ze scripts schrijven op basis van elk gewenst framework en die uitvoeren op elk ondersteund platform. Taken kunnen zowel met Puppet Bolt als met Puppet Enterprise Task Management worden uitgevoerd. Organisaties kunnen op deze manier klein beginnen met Bolt en upgraden naar Puppet Enterprise wanneer ze het automatiseringsgehalte van hun infrastructuur verder willen opvoeren.

Puppet Enterprise Task Management

Organisaties met een omvangrijke IT-infrastructuur die door meerdere teams wordt beheerd, kunnen een beroep doen op Puppet Enterprise Task Management voor krachtige nieuwe mogelijkheden voor het uitvoeren van taken. Task Management is beschikbaar in Puppet Enterprise versie 2017.3 en maakt het mogelijk om ad hoc-taken uit te voeren met verbeterde governance, schaalbaarheid, flexibiliteit en teamgerichte workflows. Task Management maakt het mogelijk om het automatiseringsproces te versnellen door op eenvoudige wijze taken in gang te zetten voor zoveel systemen als maar nodig is.

Gebruikers van Puppet Enterprise met Task Management kunnen direct taken laten uitvoeren voor tienduizenden nodes om het automatiseringstempo een boost te geven. Ze kunnen bepalen welke taken moeten worden uitgevoerd op basis van role-based access control, een auditgeschiedenis raadplegen van alle uitgevoerde taken op elk verbonden apparaat en taken in gang zetten vanuit de tool van hun keuze. Dit is mogelijk met een simpele muisklik in de user interface van Puppet Enterprise, via API’s of via een opdrachtregel. Gebruikers van Puppet Enterprise kunnen daarnaast een beroep doen op modules met kant-en-klare functionaliteit voor het automatiseren van de meest voorkomende ad hoc-taken. Deze modules zijn beschikbaar via Puppet Forge. Op deze manier kunnen ze snel aan de slag gaan en basisproblemen rond automatisering uit de weg ruimen. 

Zowel Puppet Bolt als Puppet Enterprise Task Management zijn per direct verkrijgbaar. Task Management maakt deel uit van Puppet Enterprise 2017.3, dat nu reeds beschikbaar is. Puppet heeft Japanse taalondersteuning en sterk verbeterde functionaliteit voor pakketinspectie aan deze versie toegevoegd. Deze nieuwe mogelijkheden bieden een beter overzicht op de infrastructuur en maken het eenvoudiger voor DevOps-teams om de beveiliging en compliance binnen hun infrastructuur op orde te krijgen. 

Google Cloud Platform-modules uitgebreid met Puppet Tasks

Puppet maakte recentelijk bekend dat het een samenwerking met Google is aangegaan voor de ontwikkeling van modules voor Google Cloud. Deze worden ingezet voor het automatiseren van de inrichting, configuratie en het beheer van Google Cloud Platform (GCP)-diensten. Puppet Tasks maakt reeds deel uit van verschillende Google Cloud-modules:

  • De Google Compute-module stelt gebruikers in staat om instances opnieuw te starten zonder zich daarop aan te melden, om snapshots te maken van instance disks voor back-updoeleinden, om applicaties terug te rollen en om snel instances beschikbaar te stellen voor ontwikkelingsdoeleinden.
  • De Google SQL-module stelt gebruikers in staat om de wachtwoorden van databasegebruikers te beheren en databases te klonen.
  • De Google Container Engine-module stelt gebruikers in staat om de omvang van containers aan te passen.
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This