‘Google Cloud draait nog dit jaar uitsluitend op duurzame energie’

16 oktober 2017

Google bereikt nog dit jaar haar doel om uitsluitend gebruik te maken van duurzame energie. Ook alle datacenters die het bedrijf inzet om haar Google Cloud klanten te bedienen zullen voor 100% draaien op duurzame energie.

Dit maakt Chris Talbott van Google Cloud bekend in een blogpost. “Naarmate meer en meer bedrijven hun business digitaal transformeren – of nieuwe bouwen – wordt duurzame energie steeds meer van kritiek belang. Als bedrijven beïnvloeden we de omgeving op manieren die niet altijd direct zichtbaar zijn. De steeds snellere digitale transformatie zal een grote hoeveelheid digitale uitstoot genereren. Sommige voorspellingen stellen dat datacenters in 2030 verantwoordelijk zullen zijn voor 13% van het wereldwijde energieverbruik. Indien deze energie niet op verantwoordelijke wijze wordt gegenereerd, heeft dit de potentie het milieu significant en negatief te beïnvloeden”, aldus Talbott.

Impact op het milieu is van groot belang

Talbott stelt dat de impact op het milieu net zo’n belangrijke overweging is als de prijs, security, openheid en betrouwbaarheid van dataopslag, -verwerking en development. Google besteedt hier in onder meer haar datacenters dan ook veel aandacht aan. Zo heeft het bedrijf de ‘energie overhead’ – die bestaat uit onder meer energieverbruik voor koelinstallaties en energieconversie – teruggedrongen tot 12%, wat gelijk staat aan een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1.12.

Daarnaast wijst Talbott op het gebruik van machine learning in haar datacenters om grote hoeveelheid operationele data over de datacenters te kunnen analyseren en hierop actiegedreven aanbevelingen te doen en onder meer koeling geautomatiseerd aan te sturen. Dit heeft de energy overhead van de datacenters met 15% verminderd.

Pin It on Pinterest

Share This