Een groen en democratisch internet, made in Belgium?

5 september 2017

We gaan een decentrale internetinfrastructuur bouwen. Eerst met 200 nodes en op termijn met honderdduizenden nodes. En dat gaat allemaal super-efficiënt zijn op alle vlak, ook op energie. Zo efficiënt dat ook mensen met minder inkomen, zoals in ontwikkelingslanden, van die infrastructuur gebruik kunnen maken. En we gaan dat regelen met Blockchain en een eigen cryptocurrency.’ Voilà, een boel buzzwords bijeen. En dan nu het verhaal dat erbij hoort:

Een paar weken geleden kreeg ik via Linkedin dit binnen als bericht van Sacha Vekeman: Laten we eens samenzitten zodat ik kan uitleggen wat we vanuit Gent aan het bouwen zijn inzake een nieuwe Blockchain-enabled Internet. Binnenkort gaan we ook een ICO doen (Initial Coin Offer), als eerste Belgische bedrijf, vanuit Gent…

Dat was voor mij al genoeg om te zeggen ‘ok, daar wil ik meer van weten.’ Sacha nodigde me uit naar zijn kantoor in… Lochristi. Yup, daar gaat het allemaal gebeuren, zo langs de grote baan naar Antwerpen, tussen de baanwinkels.

Decentralisatie

“We zien dat decentralisatie een trend is die niet te stoppen is”, begint Sacha. “Er is een groeiende aversie van diensten die je moet afnemen bij de paar grote spelers als bvb Amazon. Combineer dat met de toekomstige behoefte aan capaciteit en je weet dat op de huidige manier server-infrastructuur alleen maar duurder zal worden. In landen waar budgetten niet hoog zijn, zoals op het Afrikaanse continent en grote delen van Azië, is dat voor het overgrote deel van de bedrijven en organisaties niet betaalbaar. Daarom werken wij aan een decentrale cloud die veel goedkoper is, en ook in die landen breed beschikbaar is. En omdat we dat allemaal heel transparant willen doen, koppelen we daar blockchain-technologie aan.”

En hoe gaat dat dan?

Ons netwerk zal uitgerust zijn met ZeroOS, dat is een licht besturingssysteem dat heel efficiënt doet wat nodig is, en daardoor ook weinig capaciteit vraagt, zowel op het vlak van geheugen als van energie. Daarnaast is het superbelangrijk dat ons platform zichzelf onderhoudt, zodat er minder uren verloren gaan aan support van gekende problemen. De status van het netwerk gaan we trouwens 100 procent transparant opslaan in blockchain.

Klinkt goed, maar hoe is dat dan zo duurzaam? “Onze software spreekt de processoren en discs zo minimaal aan, dat ze nauwelijks 10procent verbruiken aan energie, vergeleken met een gangbare server. Dat betekent niet alleen dat het duurzamer en goedkoper kan, maar ook dat we onze systemen ook kunnen plaatsen in landen met beperkte energievoorzieningen, en zelfs met zogenaamde ‘refurbished’ hardware: een soort tweede leven voor serversystemen. Maar dan wel zonder (dure) Microsoft-licentie.”

Een eigen digitale munt

Bij de start zullen 200 mensen een node hebben staan. Dat is een kleine computer die op ZeroOS draait en 2 terabyte aan capaciteit toevoegt aan het netwerk. In ruil krijgen ze daarvoor 75 tokens en jaarlijks een paar tokens als compensatie voor het gebruik van energie. “Dat zijn threefold tokens, onze eigen digitale munt die we introduceren als munt binnen ons netwerk en die gebaseerd is op blockchaintechnologie.”

Kan dat nog concreter?

Klinkt het allemaal nog een beetje als hocus-pocus? Vond ik ook, dus vroeg ik naar wat concretere voorbeelden.

“Op ons netwerk willen wij een aantal bekende diensten aanbieden: hosting (voor je website), opslag (zoals Dropbox), samenwerkingstools (zoals Google Drive), … Maar allemaal veel goedkoper dan de huidige platformen. Je betaalt je diensten met onze digitale munt (threefold tokens). En al onze software delen we via open source. Dat is ook een stuk van ons model: de software is helemaal gratis. En als commerciële organisaties en bedrijven diensten willen ontwikkelen, dan kunnen wij die tegen betaling ondersteunen.

Democratisering

“We bereiden de hele operatie heel goed voor. Dat heeft enerzijds een praktische reden omdat we allen willen opslaan in blockchain, waarna het niet zomaar meer kan worden veranderd. Daarnaast is het onze missie om het internet te democratiseren en willen we dat elk onderdeeltje daarin past. Bovendien komt er nogal wat juridisch werk bij kijken.”

Als je enthousiast of gewoon geïnteresseerd bent geraakt: op 8 september is er een info-sessie in Gent: om 18u in Korenlei 22. Initiatiefnemer Kristof De Spiegeleer geeft dan zijn visie op het project en is benieuwd naar de feedback. Je kunt ook al aansluiten in een Telegram-groep of een mail sturen naar sacha@gig.tech.

Deze blogpost komt uit de Revue van Stijn Vercamer

Pin It on Pinterest

Share This