Wereldwijde investeringen in cloud IT-infrastructuur met 14,9% gestegen

4 juli 2017

De investeringen van bedrijven wereldwijd in cloud IT-infrastructuur is in het eerste kwartaal van 2017 gestegen tot 8 miljard dollar. Dit is 14,9% meer dan in het eerste kwartaal van 2016. In West-Europa zijn de investeren met 8,9% gegroeid.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker van onderzoeksbureau IDC. De cijfers hebben betrekking op zowel servers, storage als ethernet switches voor zowel public als private cloud omgevingen. In het eerste kwartaal van 2017 werd 33,9% van de totale ICT-investeringen besteedt aan cloud infrastructuur. Dit percentage is inmiddels opgelopen tot 39%.

Private cloud vs public cloud

Zowel de investeringen in infrastructuur voor de private als public cloud zijn gestegen, al zijn de investeringen voor public cloud omgevingen fors meer gestegen. De omzet uit de verkoop van infrastructuur voor de private cloud is met 6% gestegen tot 3,1 miljard dollar, terwijl de investeringen in public cloud infrastructuur met 21,7% groeide tot 4,8 miljard dollar. Ter vergelijking: de omzet uit traditionele (non-cloud) IT-infrastructuur is in dezelfde periode met 8% gedaald.

De groei van private cloud infrastructuur wordt gedreven door ethernet switches, waarvan de omzet met 15,5% is gestegen. Storage staat op de tweede plaats met een groei van 10%, terwijl de investeringen in servers met 2% zijn gestegen. De groei van public cloud infrastructuur wordt juist gedreven door storage met een groei van maar liefst 49,5%. Dit terwijl dit segment in voorgaande kwartalen juist was gekrompen. De omzet uit Ethernet switches voor de public cloud is met 22,7% gestegen, terwijl de omzet uit servers met 8,7% is gegroeid.

Dell is marktleider

Dell beschikt met 16,2% over het grootste marktaandeel op de wereldwijde cloud infrastructuur markt. Het bedrijf realiseerde in het eerste kwartaal van 2017 een omzet van bijna 1,3 miljard dollar, een daling van 0,2% ten opzichte van Q1 2016. Hewlett Packard Enterprise (HPE) had een marktaandeel van 14% in handen en realiseerde een omzet van 1,1 miljard dollar, een daling van 8,6% ten opzichte van Q1 2016. Cisco zag zijn omzet juist met 8,7% stijgen tot 902 miljoen dollar. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 11,3% in handen.

Dell beschikt met 16,2% over het grootste marktaandeel op de wereldwijde cloud infrastructuur markt (bron: IDC)

Pin It on Pinterest

Share This