Alibaba wil immersie koeling beschikbaar stellen aan OCP

3 juli 2017

De Chinese e-commerce gigant Alibaba werkt aan eigen immersie koeloplossing. Deze oplossing wil het bedrijf uiteindelijk beschikbaar stellen aan het Open Compute Project (OCP).

Alibaba GroupImmersie koeling is een vorm van koeling waarbij servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof, die warmte van de servers afvoert. De techniek wordt al langer door verschillende partij aangeboden, waaronder de Nederlandse startup Asperitas, Green Revolution Cooling en 3M. De technologie wordt echter nog niet op grote schaal ingezet in de datacenterwereld.

Open Compute Project

Alibaba is onlangs toegetreden tot het OCP. Tegenover Aziatische media meldt het bedrijf nu te werken aan een eigen immersie koeloplossing. De dielektrische vloeistof neemt warmte op, wordt omgezet in gas en wordt vervolgens in weer terug omgezet naar vloeistof zodat deze kan worden hergebruikt door het systeem.

Alibaba schat dat de oplossing het energieverbruik van een datacenter fors kan verminderen, wat leidt tot 20% lagere operationele kosten. Daarnaast maakt het systeem geen gebruik van airconditioning of andere grote koelapparatuur. Dit maakt het mogelijk de immersie koeltechnologie overal in te zetten en tot 75% aan vloeroppervlak te besparen. Ook kan de vermogensdichtheid in datacenters volgens Alibaba worden verhoogd en een Power Usage Effectiveness (PUE) worden gerealiseerd tot 1,0.

Op korte termijn inzetbaar

De technologie bevindt zich momenteel in productiefase. Alibaba verwacht de koeloplossing op korte termijn in de praktijk te kunnen inzetten. In eerste instantie wordt de immersie koeloplossing geïmplementeerd in datacenters van Alibaba Cloud, de cloud computing divisie van Alibaba Group.

Pin It on Pinterest

Share This