Machine learning verrijkt Tour de France

29 juni 2017

Amaury Sport Organisation (A.S.O.), organisator van de Tour de France, en Dimension Data, de officiële technologiepartner van de Tour de France, introduceren machine learning-technologieën bij de Tour de France. Hiermee willen ze wielerfans over de hele wereld een geheel nieuwe Tour-ervaring bieden. De wielerronde begint dit jaar in Düsseldorf op 1 juli en eindigt op 23 juli op de Champs-Élysées in Parijs.

Dit jaar zijn in het data-analyseplatform van Dimension Data, dat is ontwikkeld in samenwerking met A.S.O., machine learning en complexe algoritmes opgenomen. Deze combineren live en historische koersgegevens om nog diepgaandere inzichten te geven in de loop van de koers. Daarnaast bieden  individuele profielen van de renners betere inzichten in de omgeving waarin en de omstandigheden waaronder de renners het best presteren.

Als onderdeel van een nieuwe proef onderzoeken A.S.O. en Dimension Data dit jaar de rol van voorspellende-analysetechnologieën om de waarschijnlijkheid van verschillende koersscenario’s te beoordelen, bijvoorbeeld of het peloton ontsnapte renners tijdens bepaalde fases van de koers gaat inhalen.

Scott Gibson, Group Executive – Digital Practice bij Dimension Data: “Naarmate meer technologie wordt ingevoerd in de sport, verandert de kijkervaring en neemt de populariteit ervan toe. Interessant is de manier waarop we A.S.O. helpen om een nieuwe generatie digitaal onderlegde fans aan te trekken. Geavanceerde technologieën, zoals machine learning, bieden nieuwe mogelijkheden om de inzichten te creëren waar deze fans om vragen.”

De kern van de oplossing voor live tracking en data-analyse bestaat uit GPS-transponders die worden bevestigd onder het zadel van elke fiets. De verzamelde data van deze transponders worden gecombineerd met externe data over de routegradiënt en de weersomstandigheden van dat moment. Hiermee zijn inzichten te creëren, zoals de live snelheid en de locatie van individuele renners, de afstand tussen renners en de samenstelling van groepen binnen de koers. Dit jaar creëert en analyseert de oplossing meer dan 3 miljard datapunten tijdens de 21 etappes van de Tour, veel meer dan de 128 miljoen datapunten van vorig jaar.

Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, A.S.O.: “Onze volgers willen dit evenement intensief meebeleven. Ze zijn actiever via social media dan ooit tevoren en willen een live en meeslepende tweedeschermbeleving tijdens de Tour. Technologie stelt ons in staat om een geheel andere ervaring van de wielerronde te creëren.”

De verbeterde Tour de France-oplossing maakt gebruik van een volledig cloudgebaseerd, gevirtualiseerd datacenter dat schaalbaarheid biedt waardoor er minder mensen ter plaatse nodig zijn. De cloud zorgt ook voor geografische flexibiliteit, omdat de oplossing hierdoor overal ter wereld te beheren is. Dit jaar werken de technische teams van Dimension Data samen op vier continenten via hyper connected mobiele samenwerkingshubs die zijn uitgerust met de nieuwste digitale en virtuele werkplektechnologieën.

Enkele hoogtepunten van de Tour de France:

  • 198 renners in 22 teams genereren meer dan 150 miljoen geospatiale en omgevingsdatalezingen op de route van 3.540 km.
  • De live-tracking website van de Tour de France, racecenter.letour.fr, met in 2016 gemiddeld 2.000 paginaverzoeken per seconde, is dit jaar verbeterd en kan nu 25.000 paginaverzoeken per seconde aan.
  • In 2016 was er 6.100 uur aan tv-uitzendingen in 190 landen verspreid over 100 kanalen over de hele wereld. Dankzij A.S.O. neemt het aantal tv-uitzendingsuren toe van 80 in 2016 tot 105 dit jaar en wordt de wielerronde uitgezonden vanaf de eerste kilometer van elke etappe.
  • Cyber security is een topprioriteit voor de Tour de France. Tijdens de koers van 2016 signaleerde het cloudgebaseerde beveiligingssysteem van Dimension Data 1.409.769 verdachte toegangspogingen die werden geblokkeerd.
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This