Europese Commissie legt Google boete van 2,42 miljard euro op wegens machtsmisbruik

27 juni 2017

Google krijgt een boete van 2,42 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie wegens machtsmisbruik met zijn zoekmachine Google. Het bedrijf brengt volgens de Europese Commissie zijn vergelijkingssite Google Shopping prominenter in beeld dan concurrenten en benadeeld deze concurrenten hiermee.

De Europese Commissie heeft lange tijd onderzoek gedaan naar de werkwijze van Google. Het bedrijf toont in de zoekresultaten van zijn zoekmachine Google bovenaan de pagina resultaten van Google Shopping, terwijl hier geen resultaten van concurrerende vergelijkingssites worden getoond. De Europese Commissie stelt dat Google zich hierdoor schuldig maakt aan machtsmisbruik. De impact van de werkwijze is volgens de commissie extra groot door de grote populariteit van Google binnen de Europese Unie. Onder Europeanen is Google de meest gebruikte zoekmachine.

Concurrenten bewust lager plaatsen

Daarnaast benadeelt Google concurrerende vergelijkssites volgens de Europese Commissie door deze sites bewust lager in de zoekresultaten te plaatsen. Deze zoekresultaten worden bepaald door algoritmes. Google zou bewust enkele criteria hebben opgenomen om te zorgen dat concurrerende vergelijkingssites lager eindigen in de zoekresultaten. De Europese Commissie wijst erop dat de meest dominante concurrerende vergelijkingssite pas op de vierde pagina in de zoekresultaten van Google wordt getoond, terwijl Google Shopping prominent in beeld wordt gebracht.

De Europese Commissie stelt dat Google zich hierdoor schuldig maakt aan machtsmisbruik. Het Amerikaanse techbedrijf krijgt daarom een recordboete van 2,42 miljard euro opgelegd. Voorheen bedroeg de hoogste boete die de Europese Commissie ooit oplegde 1,06 miljard euro. Deze boete werd in 2009 opgelegd door aan Intel.

Pin It on Pinterest

Share This