‘Groeiende vraag naar cloud security door toenemend gebruik van cloud’

19 juni 2017

De vraag naar security toepassingen die specifiek zijn toegespitst op de cloud stijgt de komende jaren door het groeiende gebruik van de cloud. Naar verwachting investeren bedrijven wereldwijd in 2021 ongeveer 3,5 miljard dollar in dergelijke oplossingen, wat neerkomt op een jaar-op-jaar groei van 28% gedurende de komende vijf jaar.

Dit voorspelt Forrester Research in het rapport ‘Forrester Data: Cloud Security Solutions Forecast, 2016 To 2021’. Het onderzoeksbureau voorspelt dat de wereldwijde omzet uit clouddiensten in 2016 meer dan 114 miljard dollar bedroeg, fors meer dan de 68 miljard dollar omzet in 2014. De markt voor public cloud diensten is naar verwachting 236 miljard dollar waard in 2020.

Steeds meer missiekritieke applicaties

Forrester verwacht dat dit een flinke impact gaat hebben op de security markt. Traditionele perimeter-gebaseerde beveiligingsoplossingen zijn namelijk niet geschikt om cloud gebaseerde workloads te beveiligen. Forrester stelt dat het steeds crucialer wordt data en applicaties die in de cloud zijn ondergebracht te beschermen, aangezien in toenemende mate missiekritieke applicaties en waardevolle data en intellectueel eigendom naar de cloud worden verhuisd.

Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2016 wereldwijd zo’n 24 miljard dollar is geïnvesteerd in security software. Forrester voorspelt dat deze investeringen zowel in 2017 als 2018 met 10% zullen stijgen. Op dit moment zijn de investeren in cloud security oplossingen relatief klein in verhouding met de totale investeringen in security software. Security leveranciers richten zich echter in toenemende mate op deze markt, die een snelle groei doormaakt.

Overnames

Ook merkt Forrester op dat grotere techbedrijven dit speelveld proberen te overtreden via overnames. Zo heeft BlueCoat in 2015 zowel Perspecsys en Elastic overgenomen, waarna het bedrijf in 2016 Symantec kocht. HPE nam begin 2015 Voltage over, terwijl Microsoft in september 2015 Adallom kocht voor 320 miljoen dollar. Cisco nam in augustus 2016 CloudLock over voor 293 miljoen dollar, terwijl Oracle in september 2016 Palerra inlijfde.

Pin It on Pinterest

Share This