De gemiddelde Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval had in het eerste kwartaal van 2017 een capaciteit van 14,1 Gigabits per seconde (Gbps). Dit is een stijging van 26% ten opzichte van Q4 2016. Bij 57% van de aanvallen werden meerdere soorten cyberaanvallen gecombineerd.
Dit blijkt uit het Q1 DDoS Trends Report van Verisign. De totale hoeveelheid DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2017 met 23% gedaald. Tegelijkertijd is de gemiddelde piekcapaciteit echter gestegen. De grootste aanvallen hadden een piekcapaciteit van meer dan 10 Gbps.
120 Gbps
De grootste aanval die in Q1 2017 door Verisign is geregistreerd had een piekcapaciteit van maar liefst 120 Gbps, waarbij ruim 90 miljoen pakketjes pet seconde (Mpps) werden verstuurd. Tijdens de aanval werd voor een periode van meer dan 15 uur 60 Gbps aan dataverkeer op het doelwit losgelaten. Opvallend aan deze aanval was dat het slachtoffer gedurende een periode van twee weken dagelijks door de aanvallers onder vuur werd genomen. De aanval bestond primair uit TCP SYN en TCP RST floods van pakketjes met variërende omvang.
De IT-dienstverleners, cloud providers en aanbieders van SaaS-diensten waren het vaakst doelwit van DDoS-aanvallen. 58% van alle mitigatie-activiteiten om DDoS-aanvallen af te slaan werd bij deze partijen verricht. Financieel dienstverleners waren goed voor 28% van de mitigatie-activiteiten, terwijl media-, entertainment- en contentbedrijven verantwoordelijk waren voor 6%.
UDP floods zijn meest voorkomende aanvallen
De meest voorkomende DDoS-aanvallen zijn UDP floods (46%). Ook TCP-gebaseerde aanvallen komen echter vaak voor; 33% van alle DDoS-aanvallen was een TCP-gebaseerde aanval.