Hyperscale provider vergroten hun marktaandeel op belangrijkste cloud markten snel

11 april 2017

Hyperscale cloud providers vergroten hun marktaandeel op belangrijke cloud markten in een hoog tempo. Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group (SRG).

Het onderzoeksbureau heeft in totaal 24 hyperscale geïdentificeerd. Deze bedrijven zijn goed voor 68% van de cloud infrastructure services markt (IaaS, PaaS, private hosted cloud services) en 59% van de SaaS markt. Dit terwijl hyperscale providers in 2012 nog 47% van beide markten in handen hadden.

Hyperscale cloud providers vergroten hun marktaandeel op belangrijke cloud markten in een hoog tempo (bron: Synergy Research Group)

Bijna 320 datacenters wereldwijd

Hyperscale providers hebben doorgaans honderdduizenden servers in hun datacenternetwerken opgenomen. De grootste spelers, zoals Amazon en Google, beschikken over miljoenen servers. De 24 hyperscale partijen die door SRG zijn geïdentificeerd beschikken gezamenlijk over bijna 320 datacenters wereldwijd. Veel partijen hebben daarnaast substantiële infrastructuur in meerdere landen.

Amazon, Microsoft en IBM hebben de grootste datacenterfootprint en zijn hiermee de grootste cloud providers wereldwijd. De drie bedrijven hebben ieder 45 of meer datacenterlocaties, met in ieder van de vier regio’s tenminste twee datacenters (Noord-Amerika, Azië-Pacific, EMEA en Latijns-Amerika).

‘Tempo van hyperscale spelers is moeilijk bij te benen’

SRG stelt dat grote investeringen in infrastructuur noodzakelijk zijn om een leidende speler te worden in de cloud markt. Slechts weinig bedrijven zijn in staat het tempo van hyperscale spelers bij te houden. Dit terwijl hyperscale providers hun marktaandeel in toenemende mate vergroten en een steeds groter aandeel van de totale wereldwijde investeringen in datacenterinfrastructuur voor hun rekening nemen. Denk hierbij aan servers, storage, netwerkapparatuur, netwerkbeveiliging en software.

“Hyperscale operators domineren het IT-landschap inmiddels op veel verschillende manieren”, aldus John Dinsdale, Chief Analist en Research Director bij SRG. “Zij hervormen de services markt, veranderen het IT-uitgavepatroon in enterprises op radicale wijze en zorgen voor grote verstoringen bij leverancier van infrastructuurtechnologie. Onze laatste voorspellingen tonen dat deze factoren in de komende vijf jaar uitvergroot worden.”

Pin It on Pinterest

Share This