Europese landen gaan samenwerken aan HPC

23 maart 2017

Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje zetten gezamenlijk in op de ontwikkeling van high-performance computing (HPC). Samen willen de landen een geïntegreerde HPC-infrastructuur lanceren die in staat is tenminste 1018 berekeningen per seconde uit te voeren. Dergelijke systemen worden ook wel exascale computers genoemd.

Hiervoor hebben ministers van de EU-lidstaten de EuroHPC verklaring getekend. “High-performance computing ontwikkelt zich richting de volgende frontier: meer dan 100 keer sneller dan de snelste machines die momenteel beschikbaar zijn in Europa. Niet alle EU-landen hebben de capaciteit dergelijke infrastructuren te bouwen en onderhouden, of dergelijke technologieën zelf te ontwikkelen. Als we voor deze kritieke resource blijven vertrouwen op anderen, lopen we het risico technologisch ‘locked’ te worden, vertraging op te lopen of met een gebrek aan strategische know-how te maken te krijgen. Europa moet zijn capaciteiten in supercomputing van wereldklasse integreren om voorop te lopen in de wereldwijde race. De verklaring van vandaag is een belangrijke stap vooruit. Ik moedig meer EU-landen aan deel te nemen aan dit ambitieuze avontuur”, aldus Andrus Ansip, vice president Digitale Interne Markt van de Europese Commissie.

In 2022 operationeel

Momenteel levert de EU ongeveer 5% van alle HPC-resources wereldwijd, terwijl het een derde van alle wereldwijd beschikbare resources verbruikt. In april 2016 heeft de Europese Commissie in het European Cloud Initiative, onderdeel van de EU’s strategie om de Europese industrie te digitaliseren, lidstaten opgeroepen samen te werken aan HPC om de wetenschappelijke capaciteit en industriële concurrentievermogen van Europa te vergroten. Dit systeem moet gebaseerd worden op Europese technologie, inclusief duurzame chips. Het doel is op basis van Europese technologie exascale computers te bouwen die in 2022 in de wereldwijde top 3 meest krachtige supercomputers staan.

De infrastructuur ondersteunt de European Open Science Cloud, die de 1,7 miljoen onderzoekers en 70 miljoen wetenschap- en technologieprofessionals in Europa een virtuele omgeving bieden om data op te slaan, te delen en te hergebruiken over disciplines en grenzen heen. De European Open Science Cloud is in eerste instantie gericht op de wetenschappelijke community, maat moet op termijn ook beschikbaar worden gesteld aan bedrijven en het grote publiek.

Pin It on Pinterest

Share This