Dell EMC, Cisco en HPE aan de leiding in cloud infrastructuurmarkt

23 maart 2017

De wereldwijde cloud infrastructuurmarkt is in het vierde kwartaal van 2016 gedomineerd door Dell EMC, Cisco en HPE. De drie bedrijven hebben allen een marktaandeel van ongeveer 11,5% in handen.

Dit meldt onderzoeksbureau Synergy Research Group (SRG). De markt werd jarenlang gedomineerd door HPE en Cisco, die beide streden om het grootste marktaandeel. Sinds de fusie tussen Dell en EMC is hier een derde speler bijgekomen: Dell EMC. Microsoft en IBM ronden de top 5 van belangrijkste spelers op de ODM markt af; Microsoft met een marktaandeel van bijna 8% en IBM met een marktaandeel van ruim 6%. SRG merkt op dat original design manufacturers (ODM’s) gezamenlijk eveneens zo’n 11,5% van de cloud infrastructuurmarkt in handen hebben. Dit is volgens het onderzoeksbureau vooral te danken is aan grote investeringen in zelfontworpen hardware door webscale providers.

Cloud Infrastructure Market Share Trend Q4 2014 - Q4 2016 (bron: Synergy Research Group)

Als we specifiek kijken naar public cloud infrastructuur, was Cisco in het vierde kwartaal marktleider. Dell EMC heeft met private cloud infrastructuur een kleine voorsprong weten op te bouwen ten opzichte van HPE.

70 miljoen dollar omzet

In totaal hebben leveranciers met cloudinfrastructuur in 2016 een omzet van 70 miljoen dollar gerealiseerd. 27% van deze omzet werd gerealiseerd in het vierde kwartaal. De groei van private cloud is weliswaar afgenomen, maar investeringen in public cloud infrastructuur heeft juist een dubbelcijferige groei doorgemaakt. Servers, besturingssystemen, storage, networking en virtualisatiesoftware was in het vierde kwartaal goed voor 95% van elle omzet. De overige 5% is afkomstige uit cloud security- en cloud managementoplossingen.

Als we kijken naar de verschillende segmenten is HPE de duidelijke leider in cloudservers, terwijl het bedrijf ook een belangrijke leverancier is van cloud storage. Cisco domineert het netwerksegment en beschikt daarnaast over een sterk serveraanbod. Dell EMC is de op één na grootste leverancier van cloud servers en gaat in het storage segment sterk aan de leiding. Microsoft heeft een sterke positie in serverbesturingssystemen en virtualisatiesoftware.

Pin It on Pinterest

Share This