EU wil websites van oplichters door internetproviders laten blokkeren

24 maart 2017

Internetproviders worden mogelijk op korte termijn verplicht websites die consumenten oplichten te blokkeren. Een wetsvoorstel hiervoor van de Europese Commissie is goedgekeurd door het Internal Market and Consumer Protection Committee van het Europees Parlement.

Onderzoek van de Europese Commissie toonde in 2014 aan dat ongeveer 37% van alle e-commerce websites en reserveringswebsites de consumentenwetgeving overtreden. In veel gevallen is dit mogelijk doordat de lokale wetgeving in Europese lidstaten van elkaar afwijkt, waardoor mazen in de wet ontstaan die websites kunnen uitbuiten. Met de nieuwe wetgeving wil de Europese Commissie hiermee de strijd aangaan.

Te weinig middelen

Op dit moment hebben opsporingsinstanties volgens de Europese Commissie te weinig middelen om dergelijke websites aan te pakken. Zo kunnen instanties optreden tegen een website die gebruikers oplicht nadat het onderzoek naar deze website volledig is afgerond. De nieuwe wetgeving moet opsporingsinstanties meer middelen geven om actie te ondernemen.

Het wetsvoorstel moet overigens nog worden goedgekeurd door zowel de Europese Raad als het Europees Parlement.

Pin It on Pinterest

Share This