AT&T, Orange, Colt, MEF en TM Forum ontwikkelen samen API-standaarden voor SDN

1 maart 2017

AT&TOrange en Colt Technology Services werken samen met MEF en het TM Forum voor de ontwikkeling van de eerste reeks van standaard application programming interfaces (API’s) voor orchestrated Carrier Ethernet-diensten die later dit jaar wordt uitgebracht. Voor dit initiatief wordt gebruikgemaakt van het LSO (Lifecycle Service Orchestration)-framework van MEF en het Open API-framework van het TM Forum.

AT&T, Orange en Colt hebben hun krachten gebundeld om het acceptatietempo voor SDN binnen de branche te versnellen. AT&T heeft met Orange Business Services, de zakelijke tak van Orange, samengewerkt aan de ontwikkeling van gestandaardiseerde API’s die voor interoperabiliteit zorgen tussen de SDN-architecturen van verschillende operators. AT&T en Colt hebben met succes een eerste trial voor SDN-interoperabiliteit afgerond waaruit werd aangetoond dat SDN-architecturen van operators in uiteenlopende continenten interoperabel kunnen zijn.

Na deze succesvolle proof of concept vervullen de bedrijven samen met MEF en het TM Forum een voortrekkersrol om de ontwikkeling van gestandaardiseerde API’s voor branchebreed gebruik te versnellen.

Operators zullen de beoogde gestandaardiseerde API’s kunnen inzetten om te zorgen voor vrijwel real-time samenwerking tussen elkaars SDN-architecturen. De release van de eerste reeks API’s staat voor het eind van 2017 gepland. Dit is een belangrijke stap op weg naar de levering van orchestrated on demand netwerkservices via sterker geautomatiseerde en onderling verbonden netwerken.

Traditioneel maakte elke operator gebruik van verschillende systemen en interfaces voor het beheer van uiteenlopende aspecten van diens netwerk. Dit resulteerde in wrijving en inefficiëntie tijdens het aanbieden van integrale netwerkservices. Nu de wereld steeds sterker wordt verbonden, is de inzet van een ‘slim’ netwerk van cruciaal belang om klanten via een groot aantal netwerken te kunnen bedienen.

“Hoe meer bedrijven gebruikmaken van een standaard, des te groter de voordelen voor iedereen”, zegt Roger Entner, de oprichter van Recon Analytics Inc. “Nu het momentum groeit zullen steeds meer operators, leveranciers en partners inzien dat zij kunnen profiteren door zich aan te sluiten. Als ze dat niet doen, lopen ze het risico om bij de concurrentie achter te blijven.”

“Uit ons onderzoek komt de belangrijkste hindernis voor de levering van on demand diensten naar voren. Dat is het ontbreken van een gestandaardiseerde service orchestration-aanpak die gebruikmaakt van netwerken van verschillende providers”, zegt Rosemary Cochran, principal bij de Vertical Systems Group. “Dit initiatief van brancheleiders om samen te standaardiseren op API’s voor Ethernet-diensten is een cruciale stap op weg naar een oplossing voor dit probleem.”

De standaardisatie van API’s die nodig is om orchestrated connectiviteitsdiensten mogelijk te maken, wordt verzorgd door MEF in samenwerking met het TM Forum. Leden van beide organisaties kunnen hieraan bijdragen. De spil van dit project is het referentiepunt LSO Sonata, dat betrekking heeft op zakelijke, operationele en beheerinteracties tussen internetproviders. Het API-standaardisatieproject bouwt voort op het werk dat het TM Forum heeft geleverd op het gebied van Open API-standaarden. Hierbij waren negen van ’s werelds grootse dienstverleners betrokken.

Er zijn momenteel plannen voor het standaardiseren van acht API-definities. Hiermee wordt verder geborduurd op de door de branche overeengekomen Open API’s die door de leden van het TM Forum zijn ontwikkeld. De eerste drie API’s in de onderstaande lijst zullen dit jaar tijdens de eerste projectronde worden gedefinieerd.

  1. Address validation
  2. Service availability
  3. Ordering
  4. Quoting
  5. Billing
  6. Assurance
  7. Testing
  8. Change management

Deze API’s zullen bijdragen aan een reductie van de workloads van gefragmenteerde netwerken. Dit biedt operators de kracht om on demand schaalbare en flexibele netwerkservices in te richten via softwareplatforms zoals ECOMP. De broncode van dit platform wordt nu vrijgegeven door de Linux Foundation en zal gebruikt worden als een model-implementatie voor LSO API’s. De beoogde verbonden netwerken zullen bijdragen aan kostenbesparingen en verbeterde flexibiliteit, zodat operators hun activiteiten kunnen stroomlijnen.

Deze groep gelijkgestemde bedrijven zal de branche in staat stellen om wereldwijd een nieuw tijdperk van SDN-gebaseerd Ethernet in te luiden. Bedrijven die belangstelling hebben voor deelname aan dit initiatief kunnen voor meer informatie terecht op de website van MEF en hier meer vernemen over het Open API-framework van het TM Forum.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This