Kaspersky Lab kijkt in de toekomst met Earth 2050

28 februari 2017

Kaspersky Lab is alweer twintig jaar actief en het cybersecuritybedrijf viert dit  met de lancering van Earth 2050, een website die de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen van de komende drie decennia laat zien. Op de site komen de toekomstvisies samen van futurologen als Ian Pearson, kunstenaars, wetenschappers en Kaspersky’s eigen onderzoekers. Het resultaat: een realistisch beeld van de niet zo heel verre toekomst. Bezoekers kunnen aan de hand van meer dan tweehonderd voorspellingen een gedetailleerd plaatje van de toekomst schetsen en worden ook uitgenodigd om zélf hun visie te geven.

Hoe gaan we in een volledig gedigitaliseerde wereld om met onze privacy? Als alle devices straks in onze lichamen zijn geïmplanteerd en ons hele hebben en houden in de cloud staat, hoe waken we dan over onze data? En, heel concreet voor een cybersecuritybedrijf: wat als er geen endpoints meer zijn? Is de branche dan sneller met beveiligingsoplossingen die naadloos aansluiten op de omstandigheden van de klant, ongeacht het gebruikte device? Met Earth 2050 willen de beveiligingsexperts van Kaspersky Lab niet alleen zelf begrijpen hoe de wereld er in de relatief nabije toekomst uitziet, met alle uitdagingen die hierbij komen kijken, maar vooral ook dat een ieder voor zich ziet wat ons allemaal voor moois te wachten staat.

“Alle voorspellingen op de website kunnen binnen enkele tientallen jaren zomaar werkelijkheid zijn”, zegt Martijn van Lom, General Manager Benelux van Kaspersky Lab. “Voor ons is Earth 2050 meer dan een creatieve vingeroefening. Al twintig jaar strijden onze experts tegen cybercrime. zitten ze op de eerste rang bij de evolutie van digitale dreigingen, delen ze hun expertise en moedigen ze gebruikers aan om meer oog te hebben voor de veiligheidsaspecten van nieuwe technologieën. Auto’s die zichzelf besturen, intelligente infrastructuren, medische gegevens die over de hele wereld door artsen zijn te raadplegen: allemaal práchtige uitvindingen met grote voordelen, maar tegelijkertijd met zwakke plekken. Uitdagingen waar cybercriminelen hun vingers bij aflikken.”

Op dit moment zijn er op de website toekomstvisies te vinden uit tachtig steden over de hele wereld. Klik een van die steden aan en de voorspellingen verschijnen op de kaart. Het portaal is verdeeld in drie tijdscategorieën: 2030, 2040 en 2050. Iedere categorie bevat visies van erkende deskundigen op diverse vakgebieden, zoals die van futuroloog Ian Pearson en verschillende experts van Kaspersky Lab.

De enerverende reis door de toekomst beperkt zich niet tot tekst. Op Earth 2050 is ook een twaalftal panorama’s te vinden van wereldsteden als Barcelona, Washington DC en Shanghai, met beeldmateriaal van verschillende artefacten van de toekomst. Zo kan de bezoeker een 360°-blik werpen op het toekomstige stadsleven, alsof hij er zelf bij is. Zal het ooit mogelijk zijn om het uiterlijk van iedereen die we zien ongelimiteerd aan te passen? Lopen we straks in kleding waarvan we de stijl in één vingerknip kunnen veranderen? Zijn zelfrijdende auto’s de toekomst voor de taxibranche? Wordt onze slaap bevolkt door reclameboodschappen? Dit zijn nog maar een paar vragen die door de site kunnen worden beantwoord.

Bezoekers van Earth 2050 kunnen met elkaar van gedachten wisselen over de voorspellingen én hun eigen wilde toekomstvisie kenbaar maken middels een speciaal feedbackformulier. Na goedkeuring door de redactie zullen ook deze ongetwijfeld revolutionaire ideeën op de site worden gepubliceerd. “Door nieuwe voorspellingen van experts over de hele wereld en andere verse content uit verschillende bronnen zal Earth 2050 hoe dan ook blijven groeien”, zegt van Lom, “maar we hopen natuurlijk dat, dankzij de oneindige creativiteit en vindingrijkheid van zo veel mogelijk bezoekers, ons beeld van de toekomst nóg verder uitdijt.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This