‘201 miljard dollar omzet uit IoT voor mobiele operators in 2025’

28 februari 2017

Mobiele operators realiseren in 2025 naar verwachting 201 miljard dollar omzet uit het Internet of Things. Het gaat hierbij zowel om oplossingen die worden ondersteund door traditionele cellulaire technologie zoals 2G, 3G en 4G als oplossingen die gebruik maken van low-power wide area netwerken (LPWA’s) zoals narrowband Internet of Things (NB-IoT) en Long Range Low Power (LoRa).

Dit voorspelt onderzoeks- en adviesbureau Analysys Mason in het rapport ‘IoT value chain revenue: worldwide trends and forecasts 2016–2025’. Naar verwachting investeren bedrijven wereldwijd zo’n 28 miljard dollar in connectiviteit in 2025. Hiermee is dit segment goed voor zo’n 14% van de totale omzet van de IoT- en LPWA-markt. Mobiele operators en andere spelers in de waardeketen zoeken mogelijkheden om extra waarde te bieden door naast connectiviteit ook andere componenten in de waardeketen aan te bieden. Het gaat hierbij vooral om hardware en applicaties.

IoT op basis van traditionele cellulaire netwerken

Bij IoT-oplossingen op basis van traditionele cellulaire netwerken is de applicatielaag goed voor 72% van de totale investeringen in 2025. Hardware is goed voor 11% en connectiviteit voor 17%. De applicatielaag biedt hiermee grote kansen voor alle spelers in de waardeketen. Mobiele operators spelen hierop in door oplossingen te ontwikkelingen die hen in staat stellen hierin een grotere rol te spelen.

De belangrijke afzetmarkt voor IoT-technologie op basis van traditionele cellulaire connectiviteit is de automotive industrie. Naar verwachting is deze afzetmarkt goed voor 63 miljard dollar omzet in 2025. Applicaties zijn hierbij goed voor 76% van de omzet, terwijl connectiviteit goed is voor 19%. De rest wordt besteed aan hardware.

IoT op basis van LPWA

Voor IoT-oplossingen op basis van LPWA wordt het meest geïnvesteerd in hardware (49%), op voet gevolgd door applicaties (43%). Slechts 8% van de totale investeringen in LPWA is gericht op connectiviteit. Analysys Mason merkt op dat LPWA vooral wordt gebruikt voor omvangrijke implementaties van bijvoorbeeld slimme meters. Naar verwachting worden dan ook grote hoeveelheden van LPWA-apparaten uitgerold.

De belangrijkste afnemers van LPWA-gebaseerde IoT-oplossingen zijn naar verwachting utiliteitsbedrijven (21 miljard dollar omzet in 2025) en ontwikkelaars van slimme gebouwen (17 miljard dollar omzet in 2025). Op de utiliteitsmarkt is 55,5% van de omzet afkomstig uit hardware, 38,5% uit applicaties en 6% uit connectiviteit. Dit beeld is vergelijkbaar met de markt voor slimme gebouwen. Op deze markt is 55,7% van de omzet afkomstig uit hardware, 39,6% uit applicaties en 4,7% uit connectiviteit.

Geografische afzetmarkten

Als we kijken naar geografische afzetmarkten zijn ontwikkelde regio’s zoals West-Europa, Centraal- en Oost-Europa, de ontwikkelde delen van Azië-Pacific en Noord-Amerika goed voor 75% van de totale omzet uit LPWA-gebaseerde IoT-oplossingen in 2025. Voor IoT-oplossingen op traditionele cellulaire netwerken zijn de opkomende delen van Azië-Pacific (vooral China) de grootste afzetmarkt. Naar verwachting is 24% van de omzet op deze markt afkomstig uit deze regio.

Pin It on Pinterest

Share This