Rechter dwingt Google e-mails op buitenlandse servers over te dragen aan FBI

7 februari 2017

Google moet e-mails die staan opgeslagen op buitenlandse servers overhandigen aan de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI. Dit oordeelt een Amerikaanse rechter. De uitspraak staat lijnrecht op een uitspraak die onlangs werd gedaan in een vergelijkbare rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse overheid.

Dit meldt persbureau Reuters. De FBI wil dat Google data overhandigd in een binnenlandse fraudezaak, iets waaraan Google niet wil meewerken. Het bedrijf stelt e-mails in sommige gevallen op te delen in meerdere kleine stukjes, die in datacenters verspreid over de wereld worden opgeslagen. Hierdoor zou echter niet altijd duidelijk zijn waar specifieke e-mailberichten staan opgeslagen. Google stelt door deze werkwijze de privacywetgeving te overtreden indien het de opgevraagde e-mailberichten overhandigd aan de FBI.

‘Overhandigen van e-mails is niet in strijd met wet’

Een rechter in de Amerikaanse staat Philadelphia gaat hier echter niet in mee. Deze rechter stelt dat het overhandigen van data aan de FBI de privacywetgeving niet schendt. Pas op het moment dat deze e-mailberichten in de Verenigde Staten (VS) worden geopend is dit in strijd met de wet. Het is overigens niet duidelijk of dit betekent dat het bewijsmateriaal door de FBI niet mag worden geopend, aangezien hiermee de wet wordt overtreden.

De uitspraak staat opvallend genoeg lijnrecht op een recente uitspraak in een rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse autoriteiten. Hierin weigerde Microsoft de Amerikaanse overheid toegang te geven tot gebruikersdata die in Ierland is opgeslagen. Microsoft werd op 24 januari door de Amerikaanse Second Circuit Court of Appeals in het gelijk gesteld en hoeft deze data dus niet te overhandigen. Google heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak in deze nieuwe zaak.

Pin It on Pinterest

Share This