Integratie van duurzaamheid in bedrijfsbeleid levert economische winst op

7 februari 2017

Datacenters verbruiken relatief veel energie, wat veel kosten met zich mee brengt en daarnaast impact heeft op het milieu. Duurzaamheid speelt in veel datacenters vandaag de dag dan ook een belangrijke rol. Dit sluit goed aan bij een trend die we zien bij bedrijven in het algemeen. Zo laat een recente enquête zien dat de helft van de bedrijven investeert in de integratie van duurzaamheid in de algemene strategie. Dit blijkt flinke economische voordelen op te leveren.

De enquête is afgenomen door certificatie-instelling DNV GL en adviesorganisatie EY in samenwerking met onderzoeksbureau GFK Eurisko. In totaal hebben 1.524 professionals van bedrijven in verschillende sectoren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië deelgenomen aan het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat 6 op de 10 bedrijven over een beleid beschikt op het gebied van duurzaamheidsintegratie. 55% heeft in de afgelopen drie jaar geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven.

Onderdeel van de bedrijfsstrategie

Dit weerspiegelt volgens DNV GL en EY de verschuivende opvattingen over duurzaamheid. Duurzaamheid wordt niet langer gezien als een ‘aanhangsel’ van de bedrijfsstrategie, maar als een wezenlijk onderdeel hiervan. Deze trend zien we ook terug in datacenters, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

De inzet op duurzaamheid blijkt bedrijven winst op te leveren. Zo rapporteren bedrijven aanzienlijke marktgerelateerde (41%) en financiële rendementen (27%). De voordelen lopen hierbij uiteen van een betere relaties met klanten (29%) tot en met een verbetering van de merkreputatie (27%) of de marktdifferentiatie (17%). Daarnaast geeft 17% aan dankzij duurzaamheidsinitiatieven besparingen te hebben gerealiseerd en was 12% in staat bedrijfsmiddelen te beschermen.

Huidige investeringen worden gehandhaafd

Op de lange termijn zijn bedrijven van plan te blijven inzetten op duurzaamheid. 90% geeft aan de huidige investeringen te handhaven. De helft wil daarnaast investeringen verhogen. Als respondenten worden gevraagd naar tools, initiatieven en praktijken met de grootste potentiële impact op de integratie, geeft 53% aan dat de invoering van managementsystemen de grootste impact heeft gehad.

Alle resultaten van het onderzoek van DNV GL en EY zijn in deze infographic (pdf) te vinden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This