Jan Ronsse: ‘Oracle zet vol in op de cloud’ 

26 januari 2017

Sinds het ontstaan van de public cloud kennen we een aantal grote en met name Amerikaanse spelers op de markt. Ik vernoem deze graag naar analogie met de diersoorten in Afrika die volgens jagers het moeilijkst te schieten zijn, namelijk de Big 5. De vijf public cloud providers zijn: Amazon (AWS), Google, IBM (Softlayer), Microsoft (Azure) en Oracle. Sommige zullen u bekend klinken in de oren, maar andere – waaronder Oracle – zijn wellicht minder gekend. Daarom trokken we naar het BeLux-hoofkwartier van Oracle op de Medialaan om eens nader kennis te kunnen maken. 

In een exclusief interview voor Belgium Cloud vertelde Jan Ronsse, Managing Director van Oracle België en Luxemburg, ons alles wat we wilden weten over hun diensten die zij leveren rechtstreeks vanuit de cloud.

New kid

Het eerste wat we ons afvroegen: is Oracle ‘the new kid on the block’?

Volgens Jan Ronsse klopt dit niet, want hun SaaS-application suite is al meer dan vijf jaar geleden helemaal herschreven en dankzij het gebruik van hun eigen technologie is deze volledig cloud enabled. Daarnaast is Oracle sterk geëvolueerd richting de cloud door overnames van onder andere Eloqua, Taleo en RightNow als SaaS-spelers in de markt. Hierdoor is er een versnelling naar cloud-toepassingen voor Oracle opgetreden. Volgens Ronsse is de verhouding van de nieuwe applicatie-sales nu 90 procent SaaS-oplossingen en 10 procent on-premise.

Infrastructure as a Service

Recentelijk heeft Oracle een PaaS-oplossing op de markt gebracht en biedt het nu ook Infrastructure as a Service aan. Eigenlijk was Oracle wat laat in de adoptie van de term ‘cloud’, maar niet in het concept, vertelt Dieter Deramoudt, Sales Consulting Director binnen Oracle Benelux.

Maar wat is de strategie van Oracle in de komende jaren om hun cloud-diensten op de kaart te zetten? Volgens Jan Ronsse is er geen plotse overgang nodig naar de cloud, maar eerder geleidelijk en dankzij hun achterliggende technologie is dit ook perfect mogelijk. Op vlak van de gebruikte database binnen de Oracle-omgeving is het heel gemakkelijk om te kunnen schakelen tussen on-premise en de public cloud, immers de database is identiek.

Klant kiest

“We laten de kans om te kiezen over aan de klant en dit ondersteunt het hybride model”, aldus Ronsse. Hierdoor kan de klant ten alle tijden bepaalde applicaties on-premise houden en andere naar de public cloud brengen binnen de Oracle-omgeving. En het switchen hiertussen is zeer eenvoudig, meent Ronsse, waardoor het gebruik van de toepassing zeer flexibel is geworden.

Cloud Machine

Een andere differentiator is dat bepaalde klanten niet de mogelijkheid hebben om hun data in een Public Cloud onder te brengen, denk daarbij aan klanten in Luxemburg waar de data niet buiten de landsgrenzen mag worden opgeslagen.

Hiervoor heeft men bij Oracle de Cloud Machine bedacht waarbij hun public cloud-oplossing op een lokale server is geïnstalleerd en volledig beheerd zal worden door de specialisten van Oracle zelf. Volgens Deramoudt benadert de Microsoft Azure-stack het dichtst hun model met als groot verschil de portabiliteit tussen de beide omgevingen binnen het Oracle-platform. “U kunt op een eenvoudige manier uw applicatie on-premise overbrengen naar de public cloud of op de private cloud-machine zonder enige aanpassingen te moeten doen. De stacks zijn identiek”, licht Deramoudt toe.

Voorloper

De Oracle database versie 8i was in 1999 al geschikt om via van het internet te gebruiken als voorloper van de cloud. Hierdoor konden partners van Oracle een door hen gehoste database oplossing aanbieden aan hun eindklanten. Sinds vorig jaar biedt Oracle nu ook Infrastructure as a Service aan, waardoor ze rechtstreeks de markt van Amazon betreden. Volgens Jan Ronsse is Oracle echter aanzienlijk goedkoper en veel performanter dan Amazon met hun AWS-aanbod. Daarom zullen dit jaar nog de IaaS-diensten zeer sterk worden uitgebreid en zal de ambitie van Oracle om een geducht concurrent van Amazon te worden alleen maar sterker worden.

Qua timing kan dit tellen, want waar de anderen (waaronder HPE en Cisco) hun public cloud-diensten afbouwen of zelfs End Of Life hebben verklaard, gaat Oracle nu vol in de aanval om hun marktaandeel te vergroten op het gebied van Infrastructure as a Service.

Enorm potentieel

Jan Ronsse van Oracle Belux.

Volgens Ronsse is er een enorm potentieel in de corporate-markt om ook deze diensten aan te kunnen bieden en laat dit nu net het vertrouwde gebied zijn van Oracle. Ze hebben hiervoor zelfs recentelijk een aparte afdeling opgestart om klanten te begeleiden naar de public cloud-omgeving en gebruik makende van de nodige in-house expertise via Customer Success Managers om migratietrajecten tot een goed einde te brengen.

Hij benadrukt hierbij dat de tevredenheid van de klant voorop staat in het gebruik van cloud-diensten en dat dit anders zal worden benaderd dan de vroegere manier van oplevering van hun database en aanverwante diensten. Hierdoor is ook de sales-afdeling veranderd qua mindset in projectmatig IT-diensten verkopen, het zogenaamde Hit & Run naar volgens Ronsse een ‘Hit & Stay’ aanpak. “Deze verandering heeft ook een positieve invloed op de relatie die we met onze klanten hebben.”

ExaData

Er komt een nieuwe generatie IaaS aan, vertelt Deramoudt verder. De Exadata-systemen gaan hierin een grote rol spelen. Deze zullen binnenkort ook in een public cloud-model worden aangeboden zonder voor-investeringen en zullen geoptimaliseerd zijn om snel te kunnen opschalen met behoud van hun performantie.

Binnen de public cloud-diensten van Oracle volgt men dezelfde strategie als Microsoft om in versneld tempo datacenters te (laten) bouwen op het Europese continent en daarmee hun klanten de keuze te laten om de data op te slaan binnen de Europese Unie. Of zoals Oracle in een publiek statement aangeeft: “Oracle offers Cloud customers the ability to store their data in Europe so that it is not sent for storage elsewhere. Certain Cloud operations may require access from engineering resources in other regions. Those resources are subject to EU data transfer requirements without reliance on the Safe Harbor Framework”.

Europese cloud

Volgens Deramoudt zijn momenteel 7 van de 19 datacenters van Oracle in Europa geplaatst en zal dit aantal nog toenemen. Maar om dit nu meteen een Europese cloud te noemen vindt Jan Ronsse een brug te ver.

Volgens Ronsse ligt de focus van het bedrijf nu volledig op de cloud en hij vindt het indrukwekkend om te zien dat een grote organisatie zoals Oracle zichzelf regelmatig in vraag stelt en te luisteren naar de noden in de markt waarbij er continue gereflecteerd zal worden om de TCO van de klant laag te houden. De ’will and ability to execute’ is bij Oracle enorm groot, meent hij.

Peter Witsenburg, Belgium Cloud

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This