DSL en LTE-combi als oplossing voor uithoeken van het land

19 januari 2017

Terwijl de meeste stadsbewoners en bedrijven in onder meer de Randstad inmiddels profiteren van de voordelen van steeds hogere breedbandsnelheden, moeten ondernemers in de landelijke gebieden het nog steeds doen met weinig innovatie en ondermaatse netwerken. De ondernemers van deze gebieden ondervinden steeds meer problemen. Met de DSL-netwerken kunnen ze geen gebruik maken van nieuwe diensten, zoals videostreaming en grote uploads, omdat die te veel eisen stellen aan het netwerk.

Als we de gemiddelde snelheid van DSL, die schommelt rond de 6 Mbps, vergelijken met een gemiddelde breedbandsnelheid van 28,9Mbps, is het duidelijk dat er een enorm verschil is in het serviceniveau. Omdat online bedrijven nu steeds meer diensten aan hun portfolio toevoegen die hogere netwerksnelheden vereisen, zoals HD-streaming, wordt de klant die alleen beschikt over tragere bandbreedtes dus afgesloten van bepaalde delen van het web, met inbegrip van add-on diensten die Cloud Solution Providers (CSP’s) leveren.

Voor wat betreft vaste lijn breedband zal hier waarschijnlijk niet snel verandering in komen helaas. Snelle verbindingen vereisen nu eenmaal dure infrastructuur en brengen aanzienlijke loonkosten met zich mee. Dit betekent dat op het platteland, waar maar weinig afnemers zijn, er voor CSP’s geen winst valt te behalen. Samen met de wetgeving omtrent natuurbescherming, is het begrijpelijk dat telco’s terughoudend zijn om hun vaste lijndiensten uit te breiden naar deze gebieden. Oudere koperdraden vertragen het breedband-signaal als het over grotere afstanden moet reizen. Ook dit helpt niet mee, waardoor degenen die het moeilijkst te bereiken zijn het meest te lijden hebben onder deze situatie.

De komst van 4G LTE geeft plattelanders een sprankje hoop, maar ook dit heeft zijn gebreken. Hoewel het in tegenstelling tot DSL wel veel hogere downloadsnelheden biedt – meestal rond de 14 Mbps – wordt het signaal gemakkelijk beïnvloed door factoren zoals het weer en de omgeving. Hierdoor is de betrouwbaarheid moeilijker te controleren dan die van een een vaste lijn.

Als gevolg is er een groot gat in de markt ontstaan voor CSP’s die doeltreffend kunnen inspelen op de behoeftes in deze afgelegen gebieden. Terwijl single play DSL en mobiele netwerken nog steeds niet in staat zijn om aan de vraag van de consument te voldoen, zorgt een oplossing die de voordelen van beide leveringsmethoden combineert een praktische uitkomst.

Het combineren van de LTE en DSL

De komst van nieuwe hybride routers die in staat zijn om DSL- en LTE-netwerken te combineren, wakkeren een nieuwe manier van breedband leveren aan de uithoeken van het het land aan. Door middel van slimme software zijn deze apparaten in staat een mobiel datanetwerk op te pikken en dit te combineren met de DSL-verbinding. Zo kan de hoge bandbreedte van het LTE-netwerk de snelheden opkrikken voor DSL-klanten in gebieden waar meer geavanceerde vaste lijndiensten geen optie zijn.

Terwijl de DSL-bandbreedte kan worden gebruikt voor minder intensieve taken en de belangrijkste methode van connectiviteit vormt, kan de LTE-verbinding worden geactiveerd voor meer veeleisende taken, zoals videostreaming. Op deze manier kunnen klanten profiteren van de betrouwbaarheid van hun DSL-verbinding, terwijl ze genieten van de hoge bandbreedte-voordelen van 4G wanneer ze dit nodig hebben.

CSP’s kunnen kiezen voor een twee-box oplossing voor het leveren van een LTE en DSL-combinatie aan klanten. Dit omvat een mobiele 4G LTE-router, zoals de Zyxel LTE4506 homespot Router, en een DSL-router met multipath TCP-technologie (MPTCP), die de mobiele en vaste lijnsignalen combineert. Het feit dat sommige klanten hun draagbare 4G-router ook onderweg kunnen gebruiken, zorgt ervoor dat CSP’s hun LTE-diensten verder buitenshuis te gelden kunnen maken.

De toekomst van de hybride verbindingen

Breedband wordt steeds meer noodzaak in plaats van luxe, veel offline diensten worden immers overbodig, en landelijke gebieden hebben een sterke behoefte aan connectiviteit om in het dagelijks leven operationeel te kunnen blijven. Naast klanten, beginnen ook overheden de druk op telecomproviders op te voeren. Zo heeft de EU onlangs een ambitieus doel gesteld van 100Mbps in 2025 voor alle landen in de regio, ook voor de meest afgelegen gebieden. Hoewel dit nog even duurt, lijkt de hybride aanpak voor breedband de meest efficiënte en realistische optie voor klanten in de buitengebieden. Gezien de relatief lage kosten en het grote gat in de markt, zijn er volop kansen voor CSP’s om te profiteren van deze nieuwe technologie.

Peter Bos

Peter Bos

Head of Channel bij Zyxel Benelux

Pin It on Pinterest

Share This