CEO Nutanix: We zijn nog maar net begonnen!

19 december 2016

CEO Dheeraj Pandey van Nutanix is een man met visie. Hij houdt ervan regelmatig een stap naar achteren te doen om zijn scope te verbreden. We ontmoetten hem tijdens .NEXT Europe te Wenen. Nutanix is net naar de beurs gegaan en de belangstelling voor de eerste Europese .NEXT-conferentie is overweldigend. Het bedrijf heeft in no-time een reputatie opgebouwd op gebied van hyperconverged-oplossingen voor het datacenter. “Toch hebben we nog een lange weg te gaan”, zegt hij.

Iedere keer dat iets in de IT door experts wordt gezien als ‘dit is het’, moeten ze niet lang daarna hun oordeel weer herzien, steekt Pandey van wal. “Als we even teruggaan naar de jaren tachtig, iedereen dacht toen dat de pc het helemaal was. Apple had de slag gewonnen en diens pc was de toekomst. Maar toen kwamen de jaren negentig en zag de IT-wereld er opeens weer heel anders uit.”

En In 2006 was Symbian het leidende besturingssysteem op mobiel gebied, vervolgt hij. Microsoft was de nummer twee en de experts voorspelden dat Microsoft in 2010 de leidende rol van Symbian zou hebben overgenomen. Maar toen waren er opeens die twee andere spelers die mobiel het voortouw namen, en opnieuw werd onze IT-wereld  volledig op zijn kop gezet.

Hybrid cloud

Kijken we nu naar de cloudwereld, dan gaat ook daarin volgens Pandey nog van alles gebeuren. “Public cloud gaat niet alleen maar over het inhuren van IT-resources, het gaat over zaken die veel dieper gaan. Het gaat over het versnellen van de ‘time-to-market’, over klein kunnen beginnen en ‘pay as you grow’, over ‘one-click simplicity’ en continu kunnen innoveren. De weg daarheen is tien jaar geleden ingeslagen met Software-as-a-Service, en met Infrastructure-as-a-Service zijn we een aantal jaren geleden ook die weg opgegaan.”

Het cloudmodel dat opgeld doet is hybride. Trek je de parallel met onze hersenen, opgebouwd uit een linker- en een rechter hersenhelft, dan zou je kunnen zeggen dat ook de cloud zal bestaan uit zowel een rechter ‘public’ deel dat zorgt voor wrijvingsloze IT, als een meer controlerend linker ‘private’ deel dat gaat over zaken als budgetten, compliance, data-integriteit, en op maat gesneden SLA’s. En net als bij zoveel andere dingen in het leven zal uiteindelijk ook op dit vlak het juiste evenwicht tussen beide gevonden moeten worden, aldus Pandey.

Herdefinitie

“Experts zeiden een jaar of vijf geleden nog ‘converged infrastructure’ van bedrijven als VMware, Cisco en EMC, dat is het helemaal, dat is dé oplossing voor onze verzuilde infrastructuren. Maar toen was er opeens uit het niets het paradigma van de hyperconverged infrastructuur, en niemand praat meer over converged.”

Hetzelfde zie je volgens Pandey nu gebeuren op cloudgebied waar de infrastructuren die je huurt en zelf bezit bij elkaar worden gebracht tot het hybride model dat in de markt nu door de grote spelers met veel bombarie wordt gepresenteerd als ‘dit is het’. “Wij bij Nutanix zien dit echter als hét moment voor verdere innovatie. Wat we hebben zien gebeuren met de converged infrastructuur gaat nu ook weer plaatsvinden op het gebied van cloud. De ware convergentie van gehuurde en eigen infrastructuur bestaat uit het oplossen van problemen die liggen op het terrein van de computer science”, zegt Pandey. “Dat kan niet op het vlak van de business worden opgelost, of via de weg van het aangaan van samenwerkingsverbanden. Het heeft te maken met dingen als: wat doe je in pure software, wat zijn de mechanismen voor networking en security, data- en applicatiemigratie, identity-management…  Al dat soort zaken moeten voor de enterprise naar een hoger niveau getild worden, om te laten zien wat het concept ‘hybrid cloud’ echt inhoudt. En dat is waar Nutanix zich de komende jaren mee bezighoudt: de herdefinitie van het begrip hybrid cloud.”

Utility, maar complex

Pandey denkt dat de experts nog geen flauwe notie hebben van hoe de cloud eruit zal gaan zien de komende vijf à tien jaar. “We dachten dat met de virtualisatie van de server alles was opgelost, maar er is nog zoveel meer te virtualiseren, op gebied van storage, networking en tal van andere zaken die veel moeilijker in pure software kunnen worden gevat. Dat zullen we de komende tien jaar allemaal zien gebeuren.”

Als je het naar een hoger niveau tilt, zegt Pandey, dan is het hele idee van het huren van infrastructuur een inperking van wat cloud als service echt betekent. We moeten de wereld van huur en bezit van infrastructuur samen zien te smelten op een geheel nieuwe manier. Cloud zal zich volgens hem ook nog veel verder verspreiden dan nu het geval is. Het zal net als water en elektriciteit een utility worden, hoewel het veel complexer is dan die twee. Kortom: we bevinden ons nog maar in de allereerste stadia van wat cloudcomputing uiteindelijk echt zal betekenen.

HCI en ECOS

Tot slot werpen we nog een blik op het concept Hyper Converged Infrastructure’ (HCI). Behalve Nutanix zijn er ook andere, grotere partijen die zich bezighouden met hyperconverged. Maar hyperconverged is geen doel op zich, zegt Pandey. Het is pas de eerste innovatiegolf die begon op het moment dat compute en storage waarlijk met elkaar werden geïntegreerd. Met HCI++ voegde Nutanix zaken als multi-hypervisor ondersteuning, hybride clouddiensten, systeem- & operations-management, en file- en block-storage daaraan toe. “En we hebben nu de stap gezet naar enterprise cloud-leverancier, waarbij we bouwen aan een geheel nieuw Enterprise Cloud Operaring System (ECOS). Daarin verdisconteren we dingen als native public cloud, cloudautomatisering, applicatiemobiliteit, container-ondersteuning, netwerksegmentatie, en object-storage.”

Al die zaken die we kennen uit de wereld van de public cloud, zoals bijvoorbeeld geleverd door AWS, zullen deel uitmaken van dit nieuwe ECOS. Dat is wat Pandey verstaat onder het herdefiniëren van het concept cloud. Het gaat zowel om de zaken die je kunt huren als de dingen die je zelf bezit. Maar beide moeten geheel dezelfde ervaring genereren en naadloos met elkaar kunnen worden gecombineerd. Waarbij de infrastructuurservices puur uit softwarecode bestaan en rechtstreeks programmeerbaar zijn. “Dat is de visie die Nutanix in de praktijk nastreeft. En we zijn wat dat betreft nog maar net begonnen. Dit is pas het eerste jaar van een nieuw decennium vol innovatie en disruptie op cloudgebied, daarvan ben ik heilig overtuigd.”

Dick Schievels

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This