Omzet uit servers met 14,3% gedaald in Q3 2016

16 december 2016

De omzet van leveranciers van servers wereldwijd is in het derde kwartaal van 2016 met 14,3% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De gezamenlijke omzet van de bedrijven komt uit op 2,6 miljard dollar. Ook zagen leveranciers het aantal verscheepte servers met 7,2% teruglopen tot ruim 500.000 stuks.

Dit blijkt uit de EMEA Server Tracker van onderzoeksbureau IDC. In de EMEA-regio zagen leveranciers van servers hun omzet met 14,7% dalen ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Instabiliteit van de waarde van de euro blijft een rol spelen in het teruglopen van in ponden en euro’s uitgedrukte omzetcijfers. IDC verwacht dat dit effect aanhoudt tot de gevolgen van de Brexit op West-Europese IT-markten duidelijk zijn. De EMEA non-x86 markt blijft krimpen in verhouding met eerdere kwartalen. Leveranciers zagen hun omzet met 23,4% teruglopen ten opzichte van dezelfde periode in 2015, tot ruim 314 miljoen dollar.

Omzetdaling in nagenoeg alle segmenten

Als we kijken naar de verschillende segmenten van de servermarkt blijkt dat vooral servers die zijn geoptimaliseerd voor een standaard dichtheid minder omzet opleveren (-45,8%). Het aantal verscheepte servers liep met 32% terug. Blade servers leverde de meeste winst op, al liep ook de omzet uit dit segment terug (-22,2%). Het aantal verscheepte units komt uit op 61.000 stuks, 23,5% minder dan in dezelfde periode in 2015. Servers die op maat worden geoptimaliseerd voor een bepaalde dichtheid laten als enige groei zien. Het aantal verscheepte units nam met 52,2% toe, terwijl de omzet met 15,3% is gestegen. Onderzoeksanalist Europese Infrastructuur bij IDC Eckhardt Fischer stelt dat deze groei voornamelijk te danken is aan de groeiende omarming van het Internet of Things.

HPE is de West-Europese marktleider

HPE is opnieuw marktleider in West-Europa met een marktaandeel van 36,5%. Lenovo neemt daarnaast de derde positie op de ranglijst over van IBM met een marktaandeel van 7,9%. Grote leveranciers zagen door de slechtere prestaties van de markt hun omzet gemiddeld met 10% tot 20% teruglopen. “Het teruglopen van de omzet bij grote leveranciers wordt aangedreven door verschillende factoren, en heeft niet één belangrijke oorzaak. Politieke en economische onzekerheid, de afgenomen vraag die typische is voor het derde kwartaal en de afname van het aantal grote serverdeals zijn de belangrijkste katalysatoren voor de negatieve druk op regionale omzetcijfers”, aldus Michael Ceroici, onderzoeksanalist Europese Infrastructuur bij IDC.

Van de West-Europese markt presteren de Ierse en Britse markt het slechtst, wat volgens IDC vooral de danken is aan onzekerheid over de impact van de Brexit op financiële en security regelgeving. Griekenland presteert juist goed en zag als één van de weinige landen in de regio de omzet uit servers toenemen. De omzet in dit land is gestegen met 135% op jaarbasis. Dit is vooral te danken aan een grootschalige investering door een systeem integrator.

‘Verschuiving naar de cloud zet verkopen onder druk’

“De serveromzet in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEMA) zet zijn negatieve koers voort, met een krimp van 17,2% tot 540,58 miljoen dollar in 3Q16”, aldus onderzoekersmanager CEMA bij IDC. “Een teruglopende vraag voor non-x86 architectuur in combinatie met een toenemende verschuiving richting clouddiensten zet de hardwareverkopen onder druk. Centraal- en Oost-Europa zagen de omzet met 21,5% op jaarbasis teruglopen tot 239,25 miljoen dollar, wat te danken is aan een gebrek van vraag uit de publieke sector in Polen, Tsjechië en Rusland. Een groeiende interesse vanuit het mkb in public cloud diensten heeft ook een negatieve impact gehad op de hardwareverkopen in CEE, aangezien de infrastructuur van grote public cloud providers buiten de CEE ligt. Het Midden-Oosten en Afrika (MEA) zag de omzet met 13,5% op jaarbasis teruglopen tot 301,33 miljoen dollar doordat IT-projecten verder zijn teruggeschaald of zijn uitgesteld. Dit met het oog op de uitdagende economische omstandigheden die worden veroorzaakt door de lage olieprijzen en ongunstige wisselkoersen. Nigeria en Oost-Afrikaanse landen zagen de omzet echter met dubbele cijfers groeien door investeringen uit de publieke sector in infrastructuurprojecten en de realisatie van projecten die eerder zijn uitgesteld.”

Pin It on Pinterest

Share This