Pop-Up Classroom biedt gratis workshops rond digitale vaardigheden voor scholen

6 januari 2025

De Pop-Up Classroom strijkt neer in Leuven. Eerder kon men in Kortrijk en Antwerpen al gratis sessies volgen om de digitale competenties te versterken. Zo kan men meer halen uit de toestellen die men kreeg in het kader van de Digisprong; zich bijscholen; en/of zich proactief voorbereiden op de mogelijkheden die de tweede Digisprong voor de scholen zal brengen. In Leuven zijn er workshops over AI en over security toegevoegd. De deelnemers in Kortrijk en Antwerpen waren alvast positief: ze gaven een gemiddelde tevredenheidsscore van 84% over hun workshop. 

Het doel van de “Pop-Up Classroom” is om via 24 verschillende workshops te demonstreren wat je allemaal digitaal kunt doen in een klas en school. Deelnemers gaan er aan de slag in een omgeving die uitnodigt om samen te werken, te creëren en te ontdekken. Daarbij maken ze onder meer gebruik van hedendaagse digitale hulpmiddelen zoals digitale borden, touchscreens, whiteboards, de Orbit Mat, audiofragmenten, kennisclips, tablets, computers, casting, etc.

Er zijn sessies die antwoorden bieden op: hoe de digisprong-toestellen inzetten voor meerwaarde in elk vak; hoe de digitale competenties van elke leerkracht versterken; hoe het schoolbeleid handvatten bieden om de digitale uitdagingen en implementatie sterk neer te zetten, zodat ze een verschil maken voor iedere schoolparticipant; en hoe klaspraktijk en onderwijsdoelen digitaal integreren. Maar ook op hoe in te zetten op een brede basiszorg, en hoe bewustzijn te creëren rond mediawijsheid, cyberpesten, AI, hacking, Phishing, etc. Kortom: er is een breed aanbod met voor ieder wat wils!

De organisator, Lab9 Pro, is een expert in alles wat met digitalisering in het onderwijs te maken heeft. Het bedrijf werkt voor dit initiatief samen met meer dan 30 docenten. Het gaat om leerkrachten en schooldirecteuren, die dagelijks in de onderwijsrealiteit staan en vanuit hun kennis en ervaring één van de workshops geven. De doelgroep zijn leerkrachten, schooldirecties, ICT-coördinatoren en klassen van alle scholen: secundaire- en basisscholen, centra voor Volwassenenonderwijs, DKO-scholen (deeltijds kunstonderwijs), hogescholen, en tenslotte ook ouders en leerlingen. 

‘We nemen dit initiatief om de digitale competenties te versterken van scholen en leerkrachten, en dat onafhankelijk van de hardware waar de school mee werkt’, aldus Geert Coolman, CEO van Lab9 Pro. ‘Het zijn pedagogische en inspirerende nascholingen die een antwoord bieden in dit post-Digisprong-tijdperk. Leerkrachten en scholen kregen immers weinig tijd om de ontvangen toestellen te leren kennen en te implementeren in hun lespraktijk, waardoor vele scholen amper de helft van de mogelijkheden benutten. De workshops bieden aan leerkrachten de mogelijkheid om zich bij te scholen, aan leerlingen om te ontdekken, en aan ICT-coördinatoren en schooldirecties om nieuwe tools en manieren van werken te leren kennen. Zo weet men ook wat men wil tegen het moment dat Digisprong 2 er aan komt, en hoe men dit kan aanpakken.’

Vanaf maandag 6 januari tot en met 28 februari, neemt de Pop-Up Classroom zijn intrek in Leuven, in een pand aan de Bondgenotenlaan 28. Het pand is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt immers vlak bij het bus- en treinstation van Leuven. 

Leerkrachtengroepen, schooldirecties, ICT-coördinatoren, klassen, en ouders, kunnen zich inschrijven voor een gratis workshop. Een ervaren docent begeleidt de deelnemers doorheen de workshop. 

In Leuven werden er extra workshops toegevoegd over AI en over security. Er is bijvoorbeeld een workshop over visie en beleid rond AI op school. En er is een workshop die heet “Op stap in AI-land” voor het basisonderwijs. Op het vlak van security is er een workshop over “Ethisch hacken”, bestemd voor (ook pedagogische) ICT-coördinatoren. En er is een workshop over “Social media en cyberpesten”, voor leerkrachten om meer mee te zijn met de online leefwereld van kinderen en jongeren, en de impact naar cyberpesten beter in te schatten. 

Uit de evaluatieformulieren die werden ingevuld in de vorige locaties van de Pop-Up Classroom, blijkt dat de deelnemers zeer tevreden zijn over de gevolgde workshop:

  • De algemene tevredenheid over de gevolgde sessie is 8,4 op 10;
  • De waarschijnlijkheid dat men de gevolgde workshop zou aanbevelen bij een collega is 7,8 op 10.

Op de vraag hoe men z’n eigen werking ervaarde, kregen we volgende antwoorden:

  • 57,5% stelde dat alles vrij vlot verliep;
  • 16,6% antwoordde fier te zijn op zichzelf omwille van de manier waarop men het had aangepakt;
  • 23,3% antwoordde dat het niet altijd eenvoudig was maar dat het wel lukte. 
  • Slechts 1,6% antwoordde dat de workshop buiten z’n comfortzone lag. 1% gaf aan dat de obstakels groter waren dan z’n persoonlijk doorzettingsvermogen.
redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This