Voetbalfans, zet jullie cyberveiligheid niet buitenspel!

26 juni 2024

Het EK is een van de grootste sportevenementen ter wereld. De UEFA heeft ruim twee miljoen toegangsbewijzen gereserveerd voor voetbalfans die de wedstrijden in de stadions willen meemaken. De vorige editie in 2021 trok meer dan 5 miljard televisiekijkers wereldwijd. Vandaag spelen de Rode Duivels tegen Oekraïne, wat ongetwijfeld veel Belgische fans aan hun scherm zal kluisteren. Gezien de nabijheid wordt ook verwacht dat veel Belgen het EK fysiek zullen bijwonen. Helaas biedt elk EK ook volop kansen voor cybercriminelen die hun klassieke aanvalstactieken aan het evenement aanpassen, waardoor fans extra alert moeten zijn.

Patrick Commers

Scams rond reizen, accommodaties en nepwebsites zijn slechts een paar van de cyberbedreigingen waarvoor je moet opletten als je naar Duitsland afreist om van het EK te genieten. De verkoop van valse toegangsbewijzen is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende scams bij belangrijke culturele en sportevenementen.

“Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Dat geldt zeker ook voor aanbiedingen voor tickets voor grote evenementen zoals het EK. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld op sociale media beweren dat ze hun kaartjes tegen een lagere prijs aanbieden vanwege een verhindering. Vergelijkbare aanbiedingen kunnen ook via e-mail binnenkomen. Wie denkt een goede deal te sluiten, kan uiteindelijk geld verliezen zonder iets in ruil te krijgen”, waarschuwt Patrick Commers, cybersecurity-evangelist bij Fortinet België.

Spam

Tijdens het EK moet je daarnaast alert zijn voor spamaanvallen. Zo bestaat de kans dat je e-mails ontvangt waarin wordt beweerd dat je gratis tickets voor een wedstrijd hebt gewonnen of je krijgt een bericht dat van de UEFA afkomstig lijkt te zijn. Die e-mails kunnen gevaarlijke bijlagen of links bevatten. Als je daarop klikt, word je doorgeleid naar een website die malware naar je computer of toestel downloadt. Dit biedt cybercriminelen de kans om je data te stelen of met ransomware te versleutelen. Het is daarom verstandig om jezelf met een spamfilter tegen dit soort cyberbedreiging te wapenen. Verder is het van cruciaal belang om na te gaan of de laatste updates van je besturingssysteem en antivirussoftware zijn geïnstalleerd.

Let op voor misleidende bookmakersites

Nepwebsites creëren wordt steeds populairder onder cybercriminelen. Elke maand verschijnen er zo’n 1,4 miljoen van die phishingsites op het internet. Die sites lijken als twee druppels water op bonafide websites en kunnen bezoekers makkelijk misleiden. En als je een dergelijke poging tot oplichting niet op tijd doorziet, kan dat je behoorlijk duur komen te staan. Die websites worden onder meer in het leven geroepen voor het stelen van gevoelige informatie. Als voetbalfan moet je bijvoorbeeld extra voorzichtig zijn met het bezoeken van websites voor sportweddenschappen.

“Valse bookmakersites zijn gevaarlijk op diverse vlakken. Wanneer je geld stort in een wallet voor een weddenschap, kan het gebeuren dat je geld van je bankrekening wordt afgeschreven zonder dat je de mogelijkheid hebt gehad om daadwerkelijk een weddenschap te plaatsen. Ook vragen deze nepsites vaak om gevoelige informatie bij registratie of inloggen, wat kan leiden tot identiteitsdiefstal door cybercriminelen. Die gestolen gegevens kunnen vervolgens op het dark web worden verhandeld”, zegt Patrick Commers

Er zijn diverse tekenen die erop kunnen wijzen dat een website onveilig is, zoals pop-upberichten. Bonafide internetportals zijn al lang van dit soort technieken afgestapt, omdat ze weten dat die wantrouwen bij bezoekers wekken. Let ook goed op het internetadres van websites. Cybercriminelen maken namelijk gebruik van trucs om de URL van een bonafide website te imiteren. De site office.com wordt dan Office.com met een hoofdletter O aan het begin, of 0ffice.com met een nul in het begin. Het is aangeraden om alleen bekende en geverifieerde websites te bezoeken. Als je een website tegenkomt die je niet vertrouwt, is het zonder meer een goed idee om die te melden bij ConsumerConnect via www.consumerconnect.be of 0800 120 33.

Extra maatregelen bij reisplannen

Dit jaar blijft het aantal bezoekers van het EK niet beperkt door de coronamaatregelen. Voetbalfans zullen massaal naar Duitsland afreizen om de wedstrijden bij te wonen. Het is belangrijk om die reis op zorgvuldige en veilige wijze te plannen, omdat cybercriminelen elke kans grijpen. Zo registreren ze internetdomeinen voor niet-bestaande luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus en hosten daar een nepsite. Nietsvermoedende bezoekers boeken vervolgens niet-bestaande vluchten en hotels, en verliezen geld aan deze oplichting. Het is ook mogelijk dat slachtoffers worden benaderd door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de luchtvaartmaatschappij of het reisbureau. Cybercriminelen maken zo niet alleen geld, maar ook uiterst gevoelige persoonlijke informatie buit.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This