Building Windows rekent op IIoT-oplossing van Sensolus voor glashelder overzicht van bokkenvloot

8 november 2022

Om hun vloot van honderden glasbokken in kaart te brengen, rekent Building Windows uit Anzegem nu op traceer- en IoT-technologie van Sensolus. Dankzij het IIoT-platform en trackers van de specialist in connected asset management, is de ramen- en deurenfabrikant in staat om zijn bokken efficiënter in te zetten, transparanter te communiceren naar klanten en kosten te besparen door niet onnodig te investeren in nieuw materieel.

Building Windows, reeds veertig jaar gespecialiseerd in de productie van kunststof en aluminium ramen en deuren voor de professionele Belgische markt, assembleert wekelijks niet minder dan vijfhonderd ramen en deuren. Eens afgewerkt worden deze in het atelier in Anzegem op glasbokken geplaatst. Dit zijn stalen houders die een veilig transport garanderen naar de klant of de werf. Maar samen met de toenemende productie door de jaren heen, groeide eveneens het aantal glasbokken tot in de honderdtallen, wat leidde tot een steeds grotere uitdaging om deze op te volgen en het overzicht te bewaren.

Bottleneck

“Als gevolg bleven bokken wel eens te lang bij klanten staan, terwijl daardoor een tekort ontstond in het atelier”, vertelt Patrick Vermeersch, operations manager bij Building Windows. “Zeker in drukkere periodes kon dat tot een bottleneck leiden in onze toelevering en onnodige investeringen in bijkomend materieel. Als je weet dat een nieuwe glasbok al snel 1.000 euro kost, is de rekensom snel gemaakt. Ook menselijke fouten, zoals het doorgeven van een verkeerd adres, zorgden voor heel wat tijdverlies.”

Daarom zocht Building Windows heil in Industrial Internet of Things (IIoT) en traceertechnologie. Zo kwam het terecht bij Sensolus, specialist in connected asset management. Via Convium, partner van Sensolus, werd de ramen- en deurenfabrikant van A tot Z in dit traject ondersteund. 

“Building Windows was op zoek naar een compacte maar robuuste tracker die meerdere communicatietechnologieën combineert zodat lokalisatie ook mogelijk is zonder gps-dekking. Een batterij met een lange levensduur was ook een must. Al deze criteria vond Building Windows in de Track 1020, onze nieuwste generatie tracker”, vertelt Michiel Raat, business development manager bij Sensolus.

Antidiefstal

Deze tracker is bovendien uitgerust met een antidiefstalfunctie. Wanneer hij ongewenst verwijderd wordt van de glasbok, wordt de verantwoordelijke bij Building Windows hiervan meteen op de hoogte gebracht via een alarmmelding. Convium ontwikkelde daarnaast een speciale metalen beugel waarin de trackers kunnen worden gemonteerd op de bokken en die sabotage verder bemoeilijkt. In totaal zullen 300 trackers geïnstalleerd worden op de meest gebruikte bokken.

Gebruiksvriendelijk cloudplatform

De data van alle trackers worden verzameld in het Sensolus-platform, dat in een dashboard een duidelijk overzicht geeft van de locaties van alle bokken. Voor het magazijn van Building Windows werd een ‘geozone’ ingesteld. 

“Door een perimeter in te stellen rond deze site kan men monitoren welke en hoeveel bokken zich in deze geozone bevinden en wanneer bokken de zone binnenkomen of verlaten. Al deze inzichten kan men vervolgens in rapporten gieten, wat het analyseren en optimaliseren van de roulatie van de bokken sterk vereenvoudigt”, vertelt Michiel Raat.

“Dankzij het platform bestaat er geen twijfel waar onze bokken staan en hoe lang de klant ze reeds gebruikt. We kunnen daarover dus transparant communiceren met klanten en de bokken sneller terughalen. De wetenschap dat onze bokken getraceerd worden, zorgt er bovendien voor dat ze hier voorzichtiger mee omspringen, waardoor wij kunnen besparen op onderhoudskosten en nieuw materieel. Ook menselijke fouten zijn nu uit den boze. Onze transportverantwoordelijken kunnen steeds met precieze data aan de slag, terwijl onze chauffeurs via de mobiele Sensolus-app hun leveringstraject kunnen optimaliseren en navigeren naar de exacte locaties van de bokken”, besluit Patrick Vermeersch.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This