VMware versnelt innovatie en digital transformatie in soevereine clouds met nieuwe Sovereign-Ready-oplossingen

8 november 2022

Volgens VMware is het aantal partners wereldwijd dat VMware Sovereign Cloud aanbiedt, verdubbeld naar 25 partners. VMware kondigt meteen ook drie nieuwe innovaties aan: VMware Tanzu op de soevereine cloud, VMware Aria Operations Compliance pack voor soevereine clouds en nieuwe open ecosysteemoplossingen.

Deze nieuwe Sovereign SaaS-innovaties stellen partners in staat diensten te leveren die gelijkwaardig zijn aan die in publieke clouds, terwijl ze ook garanderen dat gegevens beter worden beschermd, compliant zijn en binnen het nationale grondgebied blijven. Met Sovereign SaaS kunnen VMware Sovereign Cloud Providers sterk gedifferentieerde oplossingen bouwen om moderne workloads op te zetten, activiteiten te vereenvoudigen met continue compliance monitoring, en data monetization te ondersteunen met minder risico.

Om zo de levering van soevereine clouds verder te vereenvoudigen, zijn het VMware Sovereign Cloud Framework en de bijbehorende mogelijkheden die deel uitmaken van het VMware Sovereign Cloud Initiative, afgestemd op wereldwijde regelgeving inzake gegevenssoevereiniteit, inclusief Gaia-X. Nieuwe VMware Sovereign Cloud providers zijn Advanced Wireless Network Co, Ltd., het Nederlandse Fundaments B.V., Hitachi, Ltd., Macquarie Cloud Services, National Information Center, NCS PTE Ltd., PT Aplikanusa Lintsarta, Tata Communications Limited en Credence.

VMware bouwt nu aan een portfolio van Sovereign SaaS-aanbiedingen. Partners leveren Sovereign SaaS met behulp van VMware-software in hun soevereine cloud-datacenters, volledig afgesloten van het openbare internet. Alle gegevens blijven bewaard en bestaan alleen binnen een bepaalde soeverein gebied, zonder toegang tot buitenlandse rechtsgebieden. Geen enkele gegevens of meta-gegevens verlaten het land of de provider.

“Er is geen datasoevereiniteit zonder cloud-soevereiniteit. En soevereiniteit hoeft niet ten koste te gaan van cloud-innovatie”, aldus Olivier Struye de Swielande, Senior Manager Presales Belux bij VMware. “Met onze nieuwe soevereine cloud-innovaties bepalen we opnieuw de agenda door SaaS-diensten in soevereine omgevingen te brengen. Hierdoor kunnen VMware Sovereign Cloud providers hun klanten helpen innoveren en digitale transformatie stimuleren, terwijl ze het risico van het ontsluiten van de waarde van data verminderen.”

VMware Tanzu op Sovereign Cloud

Sterk gereguleerde klanten erkennen dat het strategisch gezien nodig is om applicaties te moderniseren, om zo meer betrokkenheid van klanten te creëren met verbeterde beveiliging, efficiëntie en veerkracht. Containers en Kubernetes effenen het pad naar modernisering. Met VMware Tanzu op de soevereine cloud kunnen organisaties moderne applicaties consistent bouwen, uitvoeren, beheren en beter beveiligen op soevereine cloud-infrastructuur met ingebouwde enterprise Kubernetes. Het Tanzu-portfolio vereenvoudigt platformactiviteiten en zorgt ervoor dat ontwikkelaars sneller kunnen werken en toegang krijgen tot de juiste resources voor het bouwen aan de beste applicaties. Sovereign-ready Tanzu wordt door partners geleverd vanuit hun soevereine cloud-datacenters, volledig losgekoppeld van het internet. VMware Tanzu op de soevereine cloud omvat:

  • Tanzu Kubernetes Grid: De Kubernetes runtime van VMware op maat van ondernemingen biedt klanten een vereenvoudigde installatie, geautomatiseerde multi-clusteroperaties en geïntegreerde platformdiensten. Op Carvel gebaseerde tooling biedt een set betrouwbare, single-purpose, samengestelde tools die helpen bij het bouwen, configureren en implementeren van uw applicatie naar Kubernetes. Voor soevereine clouds bevat Tanzu Kubernetes Grid open-source componenten zoals Fluent Bit, Prometheus, Grafana en Contour die monitoring en toegangsmogelijkheden bieden. Organisaties kunnen observeren en aanpassen op basis van open-source metrics, traces en logs die weergeven waar Kubernetes clusterfouten kunnen ontstaan, en beter waarborgen dat verkeer veilig en toegestaan is.
  • Tanzu Application Platform: Sovereign-ready Tanzu Application Platform biedt ontwikkelteams de tools en diensten die ze nodig hebben om hun code sneller en veiliger in productie te krijgen. Tanzu Application Platform heeft air-gapped installatie toegevoegd voor verbeterde beveiliging en compliance in soevereine cloud-omgevingen. De productiviteit van ontwikkelaars is verbeterd met de toevoeging van Dynamic API spec registration met behulp van de Backstage API plugin om het publiceren, consumeren en samenwerken aan API’s voor softwareontwikkeling veilig te automatiseren. Een nieuw, gecentraliseerd dashboard voor vulnerability monitoring zal app-teams helpen met hun pre-deployment security checks en veilige app deployments. Tanzu Application Platform heeft ondersteuning toegevoegd voor RedHat Openshift, Jenkins en Carbon om de footprint van ecosysteem integraties uit te breiden.
  • Tanzu Mission Control: Tanzu Mission Control is geschikt voor soeverein gebruik en biedt op beleid gebaseerde clusterautomatisering en -beheer op schaal voor betere zichtbaarheid, controle en beveiliging voor operatoren, meer consistentie en snelheid voor DevOps en flexibiliteit en autonomie voor ontwikkelaars. Dankzij Tanzu Mission Control krijgen soevereine cloud partners volledige Kubernetes zichtbaarheid met behoud van volledige controle over hun netwerkinfrastructuur connectiviteit. Vereenvoudigd Kubernetes-clusterbeheer vanuit een enkel controlevlak helpt omslachtige en tijdrovende taken te elimineren om operaties te stroomlijnen. VMware werkt aan het toevoegen van ondersteuning voor private implementaties van Tanzu Mission Control in soevereine cloud omgevingen. De oplossing bevindt zich vandaag de dag in private beta.
  • VMware Data Solutions: VMware Data Solutions (voorheen Tanzu Data Services) ondersteunen compliant en conform data management. Klanten hebben toegang tot een self-service gebruikersinterface en API voor lifecycle management van deze diensten, zodat ze hun instanties kunnen afstemmen voor optimale prestaties van hun applicaties. VMware RabbitMQ is een lichtgewicht en eenvoudig te implementeren message broker die meerdere berichtenprotocollen ondersteunt en kan worden ingezet in gedistribueerde en gefedereerde configuraties om te voldoen aan grootschalige vereisten met een hoge beschikbaarheid. VMware’s open-source SQL Database (Postgres & MySQL) is een relationele databaseservice die kostenefficiënte en flexibele implementaties on-demand en op schaal biedt, terwijl het tijdrovende beheer wordt geautomatiseerd. VMware Data Solutions zijn geïntegreerd met VMware Cloud Director, waardoor de activiteiten en implementatie in soevereine cloud omgevingen verder worden vereenvoudigd. VMware RabbitMQ is beschikbaar en VMware SQL is in preview en meer diensten zullen volgen.

VMware Aria Operations voor Sovereign Clouds

VMware Aria Operations Compliance pack voor soevereine clouds biedt continue compliance monitoring, rapportage, herstel en automatiseringsmogelijkheden die partners helpen compliant te blijven met zowel wettelijke benchmarks als VMware Sovereign Cloud-richtlijnen. Sovereign-ready Aria Operations biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van beschikbaarheid, prestaties, capaciteitsbeheer, kostenbeheer en compliance voor infrastructuur of applicaties. Aria Operations Compliance packs omvatten out-of-the-box compliance kits, configuratiecontroles en rapportage op basis van de 20-punts Sovereign-controles zoals microsegmentatie, data at rest en in transit encryptie en ISO 27000 compliance. Volledige integratie met VMware Cloud Director en een uniform dashboard bieden een geautomatiseerde en efficiënte manier om compliance aan te tonen in de volledige soevereine cloud-infrastructuur. VMware kondigt de initiële beschikbaarheid aan voor VMware Aria Operations Compliance pack voor soevereine clouds.

Open ecosysteemoplossingen voor soevereine clouds

Samen met zijn partners in het open ecosysteem leverde VMware aanbiedingen van derden, zoals Cloudian, Veeam en Fortanix voor Object Storage, bescherming tegen ransomware, back-up/herstel en sleutelbeheer. Deze diensten zijn nauw geïntegreerd met VMware Cloud Director voor multi-tenant implementatie en een naadloze gebruikerservaring. VMware bouwt verder aan dit open ecosysteem met de onthulling van de volgende nieuwe partnerservices:

  • Risk and Compliance management: VMware werkte samen met Caveonix om een volledig geïntegreerd beveiligings-, compliance- en governance-platform te leveren binnen het soevereine domein om de compliance-vereisten van soevereine cloud te beheren. Het platform bewaakt en beoordeelt voortdurend de beveiligings- en compliance-houding van de VMware-omgeving om onmiddellijke rapportage en beperking van eventuele afwijkingen te helpen waarborgen, waardoor alle in de soevereine cloud opgeslagen gegevens worden beschermd.
  • Data Lakehouse as a Service: VMware Tanzu Greenplum, een MPP (Massively Parallel Processing) data warehouse platform, integreert naadloos met Cloudian HyperStore S3-compatibele object storage om dezelfde data lakehouse architecturen die beschikbaar zijn in publieke clouds te leveren aan soevereine clouds. Deze VMware-gecertificeerde oplossing maakt nieuwe efficiëntie en besparingen mogelijk en is ideaal voor het creëren en inzetten van geavanceerde analysemodellen voor complexe bedrijfsapplicaties. Klanten kunnen het aantal compute nodes met Greenplum of storage nodes met HyperStore elastisch, onafhankelijk en on-demand variëren, waardoor klanten flexibiliteit en betere rendementen krijgen binnen de soevereine cloud-omgeving.

“Gedurende de jaren ontstond er een sterk partnerschap tussen OVHcloud en VMware”, aldus Thierry Souche, chief technology officer, OVHcloud. “Met de sterke punten van ons gemeenschappelijk aanbod op het gebied van Hosted Private cloud, omarmen we nu een nieuwe stap met de inzet van soevereine Tanzu in een volledig vertrouwde en geïsoleerde modus die gegevens gedurende de hele levenscyclus beschermt. Voortbouwend op deze unieke verbintenis tussen ‘s werelds toonaangevende spelers op het gebied van cloud-technologie, zijn we er erg trots op dat we de beste oplossingen in klasse kunnen inzetten die tegemoetkomen aan de behoeften van cloud native applicaties en platforms met geavanceerde oplossingen. Gegevenssoevereiniteit is nog nooit zo belangrijk geweest voor IT-besluitvormers in Europa, en we zijn blij dat we ons portfolio verder kunnen uitbreiden om hen te helpen het volledige potentieel van een vertrouwde cloud te benutten.”

“We hebben nu fundamentele soevereine cloud-mogelijkheden in ons Noord-Europese datacenternetwerk vastgesteld voor onze klanten en nemen bestaande en nieuwe klanten actief mee naar deze nieuwe moderne oplossing”, zegt Alberto Valero, Head of Technology & Growth bij Tietoevry Connect. “We zien dat de volgende logische stap om onze klanten te helpen bij hun digitaliseringstransformatie bestaat uit het Tanzu Application Portfolio. Met Tanzu Application Platform krijgen klanten een zeer uitgebreide tool set ondersteund door onze professionele diensten om hun vermogen om hun data driven ecosystemen te stimuleren aanzienlijk te verbeteren. We zijn enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt om de data-economie in de context van de digitale soevereiniteit te versterken.”

Data monetization versus datasoevereiniteit

Uit nieuw onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van VMware blijkt dat in de komende twee jaar 96% van alle ondervraagde bedrijven van mening is dat data een bron van inkomsten zullen zijn, en 50% denkt dat het een belangrijke bron van inkomsten zal zijn. Nu de economische onzekerheid toeneemt, is het niet verrassend dat meer bedrijfsleiders zich richten op hun gegevens als onaangeroerde inkomstenbron. Maar de keerzijde is net zo groot: de respondenten noemden datasoevereiniteit als een van de belangrijkste uitdagingen voor organisaties; 95% gaf toe dat dit een punt van bezorgdheid was. Organisaties die niet voldoen aan de regelgeving inzake datasoevereiniteit moeten vaak boetes van honderden miljoenen dollars betalen en lijden schade aan de merkreputatie als gevolg van gegevenscompromittering. Tegenwoordig hebben meer dan 100 landen hun eigen wetten die bepalen hoe gegevens binnen hun soevereine grenzen moeten worden beheerd en opgeslagen, en de meeste van deze regels veranderen voortdurend. VMware Sovereign Cloud Providers bieden hun klanten een veiliger pad om het risico van data monetization te verminderen. Lees het volledige rapport hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This