Twee op drie KMO-bedrijven worstelen met hun cloudomgeving

6 september 2018

Steeds meer bedrijven doen een beroep op clouddiensten. Voor meer flexibiliteit en gemak, maar ook kostenbesparing want de inzet van cloudsoftware is veelal goedkoper dan de aanschaf van dure softwarelicenties. Volgens recent onderzoek van Kaspersky Lab gebruikt 63 procent van de bedrijven met minder dan 250 werknemers één of meer vormen van Software as a Service (SaaS). Tegelijkertijd ondervindt 66 procent van de KMO-bedrijven problemen bij het beheer van hun heterogene IT-huishouding.

Mede door gebrek aan interne kennis kost het moeite om controle te houden over de beveiliging van kostbare klantgegevens, zo leert hetzelfde onderzoek dat plaatsvond onder 3041 IT-medewerkers bij KMO’s in 29 landen waaronder België.

Groei KMO

Zowel kleine bedrijven als snel groeiende ondernemingen zien de cloud als een instrument om hun zaken efficiënter en kosteneffectiever aan te pakken. De helft van de bedrijven met minder dan 50 personeelsleden heeft medewerkers die regelmatig buiten de deur werken. Voor bedrijven met 50 tot 250 mensen is dit 40 procent. Zij moeten via de cloud bij data en applicaties kunnen. Naarmate bedrijven groeien, wordt ook de behoefte aan clouddiensten groter: 73 procent van KMO-bedrijven met 50 tot 250 mensen en 56 procent van de kleinere organisaties maakt gebruik van ten minste één cloudservice. E-mail, documentopslag, samenwerkingsdiensten en boekhoudpakketten behoren tot de meest gebruikte SaaS-oplossingen.

Gebrek aan kennis

Intensief cloudgebruik gaat ook gepaard met uitdagingen op het vlak van integratie in de bestaande IT-omgeving. De toenemende complexiteit vraagt om een nieuwe benadering van infrastructuurbeheer. Interne IT-specialisten hebben hiervoor niet altijd genoeg kennis in huis. Bovendien wordt het IT-beveiligingsbeheer bij 14 procent van de bedrijven toevertrouwd aan medewerkers die zich geen IT-specialist mogen noemen. Dat leidt tot beveiligingsrisico’s die niet als zodanig worden herkend, omdat de meeste aandacht uitgaat naar de groei van het bedrijf.

Gegevensbescherming

De prioriteit van informatiebeveiliging wordt in het KMO ondergeschikt geacht aan bedrijfsgroei. Tegelijkertijd blijkt dat de meeste bedrijven inzien hoe belangrijk het is dat de veiligheid van waardevolle klantgegevens gewaarborgd wordt. KMO-bedrijven lopen nog wel grote risico’s. Zo blijkt uit het Kaspersky Lab onderzoek dat 64 procent van de KMO-bedrijven en 49 procent van zeer kleine organisaties klantgegevens opslaan op mobiele apparatuur. Als dat misgaat, betekent dat een risico op reputatie- en commerciële schade. Nog los van alle juridische risico’s. Grotere organisaties hebben veelal genoeg reserves om deze grote schadeposten op te vangen. Dat geldt niet voor het KMO.

Hoewel kleine bedrijven zich bewust zijn van de veiligheidsproblematiek, hebben ze geen duidelijk inzicht in wie er precies verantwoordelijk is voor de bescherming van data, omdat ze zich bij de clouddiensten bevinden. Vooral bedrijven met minder dan 50 medewerkers maken zich zorgen. Zo is 64 procent van deze bedrijven ervan overtuigd, dat de cloudprovider verantwoordelijk is voor de beveiliging van toepassingen voor het uitwisselen van documenten, terwijl 56 procent van de grotere KMO’s deze mening is toegedaan.

Complex

“In een steeds complexer IT-landschap moet binnen organisaties in de eerste plaats duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de cyberveiligheid in IT-infrastructuren. Ongeacht of die intern beheerd worden of door een betrouwbare dienstverlener. Het moet binnen iedere organisatie helder zijn wie het beheer heeft over de cloudplatforms, gevoelige data en bedrijfsprocessen om ervoor te zorgen dat de beveiliging ervan niet tussen wal en schip valt. Alleen dan profiteer je optimaal van de voordelen van cloudoplossingen” ,zegt Harco Enting, General Manager van Kaspersky Lab Benelux.

In overeenstemming met de groeiende trend van het gebruik van clouds biedt Kaspersky Lab een portfolio van beveiligingsoplossingen die vanuit de cloud kunnen worden geïmplementeerd en beheerd, evenals speciale producten om cloudtoepassingen te beschermen.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This