Zodra de tweede zit er binnenkort opzit, betreden weer heel wat pas afgestudeerden de arbeidsmarkt op zoek naar werk. Een grote uitdaging bij het vinden van een (eerste) job is de grote vraag naar mensen met werkervaring. Dat geldt in het algemeen, maar zeker ook in de IT-sector. Voor maar liefst 73% van de Belgische CIO’s is ervaring belangrijker dan een opleiding. Dat blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.
Een bijna even grote meerderheid (69%) geeft daarnaast aan bereid te zijn om het gebrek aan de juiste opleiding over het hoofd te zien als iemand voldoende relevante ervaring heeft. Binnen IT zijn er tegenwoordig ook een heel aantal expertises die binnen de huidige opleidingen nog niet (of niet voldoende) aanbod komen. Dan is ervaring de uitgelezen en soms enige manier om die specifieke vaardigheden te hebben.
“Het is niet altijd eenvoudig om als pas afgestudeerde je plaats te vinden op de arbeidsmarkt, laat staan om meteen je droomjob te strikken. Studentenjobs, stages en tijdelijke contracten kunnen daarbij wel een grote hulp zijn. Op die manier toon je de wil om te werken, kan je ontdekken wat je graag doet en krijg je de kans om je opleiding om te zetten in ervaring” aldus Koen Van Havere, associate business director bij Robert Half.
Je carrière starten bij de basis is vaak trouwens een goede manier om kennis te maken met de IT-wereld:
“Een goed voorbeeld hiervan zijn IT-support functies. Misschien niet meteen dé grote droomjob voor pas afgestudeerden, maar wel een ideale startersjob waarbij je onmiddellijk in contact komt heel verschillende IT-issues, zowel op vlak van applicaties als infrastructuur. Zo leer je niet alleen meteen IT kennen vanuit gebruikersperspectief, je komt ook in contact met heel veel verschillende collega’s vanuit verschillende departementen. Dat is bagage die in je latere carrière zeker nog van pas zal komen”, zegt Koen Van Havere.
De waarde van een goede opleiding is wel niet te onderschatten als basis om jongeren klaar te stomen om aan het werk te gaan, dat ervaren ook de Belgische CIO’s. Zij zijn van mening dat pas afgestudeerde bachelor studenten (68%) en master studenten (74%) dankzij hun opleiding klaar zijn voor de jobmarkt. Door gebrek aan werkervaring zijn er echter wel een aantal zaken die jongeren dienen te weten en waarin ze kunnen groeien.
Uitdagingen voor jonge werkzoekenden
Bovenaan het lijstje van drempels die pas afgestudeerden tegenkomen, staat het gebrek aan hard skills (37%) en beperkte technische kennis van software en hardware systemen (36%), zaken die mensen met ervaring vaak wel al goed in de vingers hebben. Aanvullend zijn hoge loonsverwachtingen (33%), het overschatten van eigen kunnen (29%) en een gebrek aan soft skills (26%) de voornaamste struikelblokken voor zij die de jobmarkt voor het eerst betreden.
“Wil je de zoektocht naar je eerste job een boost geven? Begin dan bij jezelf. Leer jezelf en je kwaliteiten beter kennen door mensen in je omgeving te vragen wat je sterktes zijn en na te denken over welke relevante ervaringen een waardevolle toevoeging op je cv kunnen zijn. Met die informatie kan je dan aan de slag om jouw vaardigheden telkens zo goed mogelijk te koppelen aan een jobomschrijving om een match te identificeren. Over je skills liegen op je cv heeft daarnaast geen enkele zin. Voor veel werkgevers blijft dit dé grootste fout bij het solliciteren en uiteindelijk val je toch door de mand”, adviseert Koen Van Havere.
Meer tips en advies voor pas afgestudeerden op zoek naar een job vind je in dit artikel.
Over het onderzoek
Robert Half voerde in juni 2022 onderzoek uit bij 1.800 leidinggevenden met behulp van een onlinegegevensverzamelingsmethode. Deze omvatte telkens 300 interviews in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië. De respondenten waren onder meer General Managers, Chief Financial Officers en Chief Information Officers met verantwoordelijkheid voor het aanwerven van personeel in kleine (50-249 werknemers), middelgrote (250-499) en grote (500+ werknemers) ondernemingen uit de private, beursgenoteerde en publieke sector in de zes markten.