Op vrijdag 1 juli vierde RoboRana zijn vijfde verjaardag. In die tijd is de procesoptimalisatie- en automatisatiespecialist uitgegroeid tot de RoboRana Group, waar 85 medewerkers, verspreid over vier kantoren in België en Nederland, voor acht dochterondernemingen werken. Van die acht business units groeiden er al reeds zes uit tot zelfstandig bedrijf onder de koepel van RoboRana.
De komende jaren wil RoboRana dé referentie worden op het vlak van hyperautomation en process/data-insights, het personeelsbestand doen groeien met 50%, en de bedrijfsinitiatieven onder de koepel van RoboRana doen uitgroeien tot autonome en succesvolle bedrijven. Daarnaast heeft het haar zinnen gezet op process mining met de kersverse toevoeging van Model8, een specialist in het overzichtelijk maken van procesdata. Grote ambities dus, maar meer dan haalbaar gezien het parcours van RoboRana.
Wat in 2017 begon als een start-up rond Robotic Process Automation (RPA), is intussen uitgegroeid tot een heuse RoboRana Group met zes dochterondernemingen en twee bedrijfsinitiatieven rond procesautomatisatie en data-inzichten, drie Belgische kantoren en 85 medewerkers. Sinds 2020 is RoboRana ook in Nederland actief met een eigen vestiging in de omgeving van Utrecht (Woerden). De komende jaren wilt de groep inzetten op groei zowel in aantal medewerkers door de groep met nog eens 50% te laten groeien, als in een bredere dienstverlening die alle aspecten rond hyperautomation en connected data afdekt. Zo biedt RoboRana haar klanten een volledig traject, van business analyse, strategie tot en met implementatie en support. Daarnaast wil het bedrijf de ingezette trend van internationalisering en professionalisering doorzetten.
Hyperautomation
Het stokpaardje van RoboRana is de Digital Automation Toolbox, als het ware een gecentraliseerd technologieplatform waar verschillende tools en automatisatieskills samenkomen. Voor managing partner bij RoboRana, Mathias Fransen, is RoboRana de term RPA dan ook al lang ontgroeid. “Eerst combineerden we RPA met artificiële intelligentie tot intelligent process automation (IPA), om zo ook ongestructureerde data te kunnen verwerken”, legt hij uit. “Intussen surfen we al op een volgende golf van automatisering, namelijk hyperautomation. Dat is een combinatie van bestaande automatisatietechnieken die perfect aansluit bij ons platformdenken. Wij combineren al langer verschillende technieken, technologieën en platformen om processen te optimaliseren en opnieuw vorm te geven. Het is dan ook positief om te zien dat bedrijven hiervan de voordelen beginnen in te zien en het procesdenken centraal zetten binnen hun organisatie. Het strategisch inzetten van die ‘alleskunner platformen’ leidt namelijk ook tot meer schaalbaarheid en resultaat.”
Ecosysteem
Fransen wil de komende jaren de dochterondernemingen en bedrijfsinitiatieven, Codux, Humain, Roboest, TechForLegal, Caudata, Dotdash, RoboRana NL en het kersverse Model8, doen uitgroeien tot autonome en succesvolle bedrijven. “De voorbije vijf jaar vond er een gigantische digitale evolutie plaats. Onze dochterondernemingen hebben binnen het brede domein van automatisatie allemaal hun eigen specialisaties en tools. Ze versterken en vullen elkaar aan binnen het ecosysteem van RoboRana. Het is de bedoeling dat deze bedrijven verder groeien en op eigen benen staan binnen ons ecosysteem.”