Olie- en gasbedrijven kunnen hun operationele activiteiten eenvoudiger op hun eigen manier digitaliseren met behulp van Avalon, het nieuwe platform van Sensia voor automatisering en digitalisering. Het cloud-native platform biedt bedrijven een complete, schaalbare oplossing voor de uitvoering van hun digitale strategie. Omdat ze geen digitaal platform hoeven te bouwen door technologie van verschillende leveranciers te bundelen, te integreren of aan te passen, kunnen ze veel tijd en kosten besparen.
Sensia is een joint venture van Rockwell Automation en Schlumberger, een specialist voor de automatisering van productie, transport en verwerking van olie en gas. Het Avalon-platform is een vernieuwde versie van het ConnectedProduction-platform van Sensia dat nu onder een nieuwe merknaam is uitgebracht. Het blijft dezelfde functie vervullen door olie- en gasbedrijven een oplossing te bieden voor de noodzakelijke digitalisering en automatisering van hun werkzaamheden en bedrijfsprocessen. Maar het platform is nu ook uitgebreid met nieuwe functionaliteit, waarmee bedrijven de belemmeringen, die ze bij de digitalisering ondervinden, kunnen aanpakken.
Deze nieuwe en verbeterde functies bieden upstream- of downstreambedrijven:
- Schaalbaarheid naar behoefte. Het Avalon-platform maakt gebruik van modules die gebruikers in staat stellen op grote of kleine schaal met de eigen digitaliseringsinspanningen te beginnen. Zowel met betrekking tot het beschikbare budget als tot het aantal bedrijfsactiviteiten kunnen keuzes gemaakt worden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld beginnen met de assets die het meest toe zijn aan verbeteringen en vervolgens modules toevoegen om de digitalisering uit te breiden naar andere activiteiten.
- Eenvoudige implementatie. Waar het implementeren van een digitaliseringsplatform dat is opgebouwd uit technologieën van diverse leveranciers lange tijd kan duren, kan het Avalon-platform in enkele uren worden geïmplementeerd. Dit is mogelijk omdat in het platform diverse onderdelen van het installatieproces zijn geautomatiseerd.
- Beperkte kosten. Een PaaS-model (Platform-as-a-Service) biedt gebruikers de mogelijkheid om het platform te betalen uit de operationele kosten. Op die manier zijn geen grote investeringen in de aanschaf van IT-systemen of -infrastructuur nodig.
“Veel olie- en gasbedrijven willen hun operationele activiteiten graag digitaliseren, maar ze twijfelen over de beste aanpak,” zei Saeed Adeli, product manager bij Sensia. “Het Avalon-platform biedt een natuurlijk startpunt. Of ze nu beginnen met één onderdeel of met de volledige onderneming; het risico en de hoeveelheid werk zijn kleiner omdat alles wat nodig is om te digitaliseren in één pakket wordt aangeboden. Olie- en gasbedrijven worden zo niet geconfronteerd met meerdere softwaresystemen, licenties, service-overeenkomsten of technologieroadmaps, die zowel vooraf en na verloop van tijd een uitdaging kunnen vormen. Ze kunnen nu direct aan de slag met een gestroomlijnd proces voor het realiseren van hun digitale strategie.”
Avalon biedt een open en leveranciersneutraal platform, zodat gebruikers het platform kunnen implementeren zonder dat ze hun bestaande infrastructuur moeten aanpassen of openbreken en ze kunnen blijven profiteren van de investeringen die ze al hebben gedaan tijdens de eerdere fasen van hun digitaliseringstraject. Ze kunnen ook bestaande apps naar het platform migreren of apps met betrekking tot de specifieke eisen op het gebied van look-and-feel, alerts en rapportages aan het nieuwe platform aanpassen.
Omdat het platform cloud-neutraal is, kunnen gebruikers het implementeren op de manier die het beste aansluit op hun bestaande digitale strategie. Het platform kan lokaal worden gehost, in de openbare cloud of in de Sensia-cloud. Gebruikers kunnen ook starten met de cloudoptie en het systeem later zelf aanschaffen. De cybersecuritymaatregelen die in het ontwerp van het platform zijn opgenomen, helpen gebruikers bij het beveiligen van hun gegevens en operationele activiteiten. Deze maatregelen – zoals versleuteling van gegevens en autorisatie van gebruikers voor specifieke onderdelen – zijn onderdeel van een gelaagde beveiligingsaanpak.