Volgens de nieuwe Unisys Security Index, een wereldwijd onderzoek naar het veiligheidsgevoel bij 11.000 consumenten, is de algemene bezorgdheid in België gedaald. Ondanks de zware overstromingen in juli, een toename van cybercrime in de loop van het jaar en de Delta-variant van het coronavirus, daalde de veiligheidsindex in België met 5 punten tot 130 op 300. België is het enige Europese land waar de algemene bezorgdheid over veiligheid dit jaar is afgenomen. Gemiddeld is België minder bezorgd dan de rest van de wereld, waar de veiligheidsindex met een wereldwijd gemiddelde van 162 punten opmerkelijk hoger was.
Uit het rapport, waarin het veiligheidsgevoel van 11.000 consumenten wereldwijd, waaronder 1.000 uit België, werd onderzocht, bleek dat de Belgische consument zich het meest zorgen maakt over internetsecurity, en dat dit de enige van de vier categorieën was die ten opzichte van vorig jaar was toegenomen.
Zorgen en te weinig kennis over internetsecurity
Twee derde van de bevraagde Belgen zijn op hun hoede voor verdachte links, al zijn de meeste Belgen zich niet bewust van meer gesofisticeerde cyberdreigingen.
- Meer dan de helft (52%) is niet op de hoogte van SMS phishing – waarbij een scammer een sms gebruikt om naar persoonlijke of financiële gegevens te vissen;
- Meer dan vier op de vijf (86%) zegt niet op de hoogte te zijn van SIM jacking, waarbij oplichters jouw telefoonnummer laten overzetten naar een telefoon die zij controleren;
- 53% is op zijn smartphone even voorzichtig als op zijn laptop of computer met het beschermen van persoonlijke en financiële gegevens;
- Driekwart van de ondervraagden (76%) weet niet waar ze terecht kunnen voor hulp als ze het slachtoffer worden van een cyberaanval.
“Cyberaanvallen komen steeds meer in het nieuws. Het is dus niet verwonderlijk dat de gemiddelde consument een zekere mate van datalekmoeheid ervaart”, zegt Rudolf de Schipper, Delivery Lead Belgium & International Institutions bij Unisys. “Uit onze gegevens blijkt dat deze vermoeidheid in heel Europa voorkomt, maar dit gedrag brengt ook veel bedrijven in gevaar. Zonder de juiste netwerkbeveiliging kan één klik van een thuiswerkende werknemer de kroonjuwelen van je bedrijf in gevaar brengen. Organisaties moeten een holistische beveiligingsstrategie omarmen die meer zichtbaarheid biedt in IT- en cloudomgevingen, zodat ze actie kunnen ondernemen om hiaten en incidenten aan te pakken, maar ook kijken naar tools die gegevens kunnen versleutelen, je netwerk kunnen segmenteren zodat een indringer zich niet zijdelings over het netwerk kan bewegen en identiteits- en toegangsauthenticatiemaatregelen kunnen uitbreiden.”
Hybride werken: een evenwicht tussen privacy en monitoring
Opvallend is dat de Belgen gehecht zijn aan hun privacy, zowel in het openbaar als op de werkvloer. Een hybride werkmodel, waarbij werknemers flexibel kunnen kiezen tussen werken op kantoor en thuis, bevalt de meeste Belgen zeer goed. In het kader van deze nieuwe vrijheid verwachten zij dat hun werkgevers hen met vertrouwen behandelen. Zo blijkt de meerderheid van de Belgen zich niet goed te voelen bij de gedachte dat hun werkgever hen zou kunnen monitoren. Vooral oudere werknemers hebben moeite met monitoring op de werkvloer.
- 66% voelt zich niet comfortabel bij het feit dat hun werkgever hun login- en logout-tijden kan monitoren.
- 24% wil liefst geen enkele vorm van monitoring op de werkvloer.
- 34% van de bevraagden tussen 18 en 24 jaar vindt het ok dat ze tijdens een Zoommeeting via de webcam gemonitord worden om te controleren of iedereen wel oplet. Bij de 55- tot 64-jarigen is dat slechts 16%.
Uit de studie blijkt ook dat 75% van de Belgen zich niet goed voelt bij het gebruik van gezichtsherkenning om COVID-besmetting op te sporen of vaccinatie- en testresultaten te controleren. Voor commerciële doeleinden is een overweldigende meerderheid (91%) het er niet mee eens dat gezichtsherkenning door detailhandelaars wordt gebruikt om producten aan te bevelen, 64% is het er niet mee eens dat gezichtsherkenning wordt gebruikt om landsgrenzen over te steken en 61% is het er niet mee eens dat gezichtsherkenning wordt gebruikt om te helpen aan boord van een vliegtuig te gaan. Het enige gebied waar gezichtsherkenning op steun van het publiek kon rekenen, was de rechtshandhaving: 50% vond gezichtsherkenning aanvaardbaar als middel om de politie te helpen criminelen te identificeren.
Unisys Security Index 2021: 15 jaar en tellend
De Unisys Security Index is de langstlopende momentopname van de bezorgdheid van consumenten over veiligheid, uitgevoerd in Europa en wereldwijd. De 2021 Index ondervroeg in juli 2021 meer dan 11.000 consumenten in 11 landen. Unisys Corporation (NYSE: UIS) peilde hun houding ten aanzien van een breed scala aan veiligheidsgerelateerde kwesties op het gebied van persoonlijke, nationale, internet- en financiële veiligheid. Op een schaal van nul tot 300, waarbij 300 staat voor de grootste mate van bezorgdheid, staat de index nu op 162, een ernstige mate van bezorgdheid waarbij alle Europese landen onder het wereldwijde gemiddelde vallen.
Meer resultaten en informatie over de 2021 Unisys Security Index vindt u hier.