Centreon maakt met open source IT monitoring betaalbaar voor grote en kleine bedrijven

8 maart 2017

Het Franse Centreon is gespecialiseerd in IT operations management op basis van open source-software. In eigen land werkt het bedrijf nauw samen met partners en zag daardoor  een stevige groei ontstaan van zijn op Nagios gebaseerde oplossing. Nu zijn de Fransen buiten de eigen landsgrenzen op zoek naar versterking van het partnerkanaal voor de enterprise versie. Inmiddels is een MKB variant voor weinig geld rechtstreeks te downloaden.

Eigen fork

CEO Romain Le Merius legde tijdens een pers-event in Brussel uit dat Centreon in feite een zogeheten ‘fork’ is van Nagios. “In de wereld van IT operations management is Nagios een van de bekendste open source-projecten. Maar de – wat ik maar zal noemen – ‘doe-het-zelf- editie van Nagios is voor veel bedrijven technisch veel te complex. De eigen IT-afdeling moet dan zijn weg  zien te vinden in talloze scripts en instellingen. Bovendien is vaak extra software nodig om bepaalde IT-assets via Nagios te kunnen beheren.”

Te complex

Dat was in de ogen van Le Merius en mede-oprichter Julien Mathis veel te ingewikkeld. Dus namen zij de broncode van Nagios en voegde daar een groot aantal scripts aan toe waardoor de installatie van de software grotendeels automatisch kan verlopen. Die ‘fork’ luistert eveneens naar de naam ‘Centreon’ en is wederom als open source vrijgegeven.

Marktplaats

Maar Centreon deed nog iets. Het bedrijf ging ook op zoek naar veelgebruikte add-on software waarvan veel IT-beheerders gebruik maken. Al deze software heeft men grondig getest en geschikt gemaakt voor samenwerking met Centreon. Het zijn dus als het ware door Centreon goedgekeurde add-ons die bovendien een duidelijk gedefinieerd en gedocumenteerd doel dienen. Beheerders kunnen nu via een virtuele marktplaats snel en eenvoudig deze extra functies als plug-ins downloaden en installeren.

Van enterprise naar MKB

Deze sterke vereenvoudiging van IT operations management (ITOM) heeft Centreon in eerste instantie toegepast voor de enterprise-editie van zijn ITOM-software (Centreon EMS). Daar is sinds kort ook een versie bijgekomen die op MKB-bedrijven is gericht. Dit is de zogeheten Centreon IMP-editie. Die wil men voorlopig rechtstreeks gaan verkopen via een maand- of jaarabonnement.

Lagere kosten

Le Merius is optimistisch over de kansen voor Centreon IMP. “Daar zijn meerdere redenen voor. Dankzij de marktplaats, de moderne user interface en het gebruik van templates is het werken met IMP ook voor IT-beheerders die ITOM als deeltaak hebben heel eenvoudig”, legt hij uit. “Bovendien hoeft ITOM tegenwoordig helemaal niet meer duur te zijn. Enkele jaren terug waren bedrijven als BMC, CA, HP en IBM nog heer en meester in dit marktsegment en konden zij forse vergoedingen voor hun software vragen. De open source-gedachte heeft ook in dit segment echter voor een soort democratisering gezorgd. Om een idee te geven: Centreon IMP is al beschikbaar vanaf 175 euro per maand.”

Partnerkanaal

De aanpak van Centreon op het gebied van IT operations management is ook zeer interessant voor het partnerkanaal. “Zoals bij alle open source-projecten weten ook wij niet precies wie allemaal met onze software werkt. We zien het aantal echter sterk toenemen, ook in de Benelux.”

Upselling

“Wat we echter wél weten is dat naarmate ITOM belangrijker wordt voor het zakelijk succes van een organisatie, we zien dat gebruikers van de gratis ‘community edition’ steeds vaker overstappen op een betaalde variant. Natuurlijk moet men daarvoor betalen, maar tegenover deze kosten staan echter ook grote voordelen. Zoals extra support, trainingen en dergelijke.”

Interessante doelgroep

Tot nu toe werkt de Franse open source specialist in de Benelux met een klein aantal partners, waaronder Sogeti en Econocom, gericht op enterprise-organisaties. Partners met ervaring in MKB-bedrijven zijn er vooralsnog niet. Centreon IMP is vooral bedoeld voor bedrijven met 1 tot 4 IT-professionals. Zij zullen regelmatig behoefte hebben aan extra ondersteuning en vormen daarmee dus een zeer interessante doelgroep voor aanbieders in het indirecte kanaal. Aan het eind van dit  jaar willen de Fransen kijken of er voldoende partijen zijn die ook in dat segment toegevoegde waarde zouden kunnen leveren.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This