De eerste testvluchten van het European Aviation Network (EAN) zijn met succes uitgevoerd. Dit netwerk geeft passagiers in vliegtuigen toegang tot breedbandinternet.
De testvluchten zijn uitgevoerd door Inmarsat en Deutsche Telekom in samenwerking met technologiepartners Nokia en Thales. De testvluchten zijn bedoeld om de prestaties van de systemen die onderdeel uitmaken van het EAN te testen. Denk hierbij aan de onboard apparatuur die is geleverd door Thales, maar ook aan het grondnetwerk van Deutsche Telekom en Nokia. Hierbij is met succes vanaf vier testlocaties in het Zuid-Westen van het Verenigd Koninkrijk verbinding gemaakt tussen het grond- en luchtnetwerk. Ook is met succes de verbinding meerdere malen overgedragen tussen verschillende sectoren en datamasten, waarbij de verbinding stabiel bleef.
Video conferentie
Vooraf aan de testvluchten hebben Deutsche Telekom en Nokia de eerste EAN live over-the-air verbinding gerealiseerd in een laboratorium van Nokia in het Duitse Stuttgart. In dit lab zijn alle componenten van het LTE grondnetwerk uitgebreid getest en gevalideerd. De eerste verbinding in het veld bestond uit een breedband video conferentie met beide partijen, waarbij verbinding is gemaakt via het dedicated EAN LTE mobiele netwerk.
“EAN ontwikkelt zich extreem goed, zowel op de grond als in de lucht, tot de eerste geïntegreerde dienst die een echte breedband ervaring biedt tijdens vluchten. De daadwerkelijke prestaties en kwaliteit van de in-flight datalink overtreffen de verwachtingen op basis van het ontwerp en veranderen daadwerkelijk het spel voor Europese luchtvaartmaatschappijen. We kijken uit naar verdere succesvolle testmijlpalen die wij in samenwerking met alle EAN partners zullen behalen om dit geïntegreerde systeem bijeen te brengen”, aldus Leo Mondale, directeur luchtvaart bij Inmarsat.
Voor het netwerk zijn Nokia’s LTE basisstations en Remote Radio Heads (RRH) aangepast op de frequentie van Inmarsat die wordt gebruikt voor EAN. Daarnaast is een speciale antenne voor de basisstations ontwikkelt. Het LTE netwerk voor EAN wijkt af van ‘normale’ LTE netwerken, wat nodig is om verbindingen te kunnen garanderen bij een snelheid van 1.200 km/u op grote hoogtes. Nokia beheert het netwerk vanuit een wereldwijd centrum in Roemenië. Naast het live netwerk realiseren Nokia en Deutsche Telekom een volledig end-to-end grondnetwerk referentiesysteem in Stuttgart, inclusief alle componenten en geïntegreerde on-board apparatuur van Thales. Dit netwerk maakt het mogelijk technische uitdagingen aan te pakken, zoals het compenseren van het Doppler effect dat ontstaat door de hoge snelheden van vliegtuigen.
Naar verwachting kan EAN medio 2017 worden gelanceerd.