Het technologische landschap is altijd al intens concurrerend geweest, waarin grote spelers kleinere bedrijven opslokken en tijd geen betrouwbare bondgenoot is. Van de PC-oorlogen in de jaren tachtig tot de huidige strijd om de overheersing van AI en kwantumcomputing, en alles daartussenin – zoekmachines, smartphones, cloudheerschappij – de race naar de top is onvermoeibaar en zelden eerlijk. Toch werken sommige entiteiten hard om het speelveld gelijk te maken en de belangen van consumenten, veiligheid en keuzevrijheid te prioriteren. CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) is een van deze entiteiten.
In een nieuwe poging om de Europese belangen voorop te stellen, heeft CISPE een volledig ‘door Europeanen, voor Europeanen’ bestuursstructuur aangenomen. In de nieuwe structuur zijn bestuursfuncties exclusief voorbehouden aan Europese entiteiten, waardoor AWS, een langjarig bestuurslid, permanent wordt uitgesloten van bestuursrechten. Hoewel AWS en andere niet-Europese entiteiten nog steeds lid kunnen blijven, hebben zij geen stemrecht meer.
Wat betekent de bestuurswijziging van CISPE voor het Europese cloud-ecosysteem?
Naast de volledig Europese bestuursstructuur heeft CISPE durf en innovatieve beloften gedaan om gedistribueerde, multi-cloud, open-source oplossingen te bevorderen, in een poging de concurrentie te versterken en de keuzevrijheid in cloudinfrastructuur te vergroten. Maar wat betekenen deze goedbedoelde veranderingen en verklaringen in de praktijk voor Europese bedrijven en ondernemingen? Naast regelgevende verschuivingen zullen deze veranderingen blijvende gevolgen hebben voor cloudstrategieën, concurrentievermogen en digitale veerkracht.
Hieronder vind je vijf kritische inzichten die ondernemingen en CISO’s zouden moeten overwegen om hun cloudinfrastructuur strategisch te heroverwegen en hun operaties toekomstbestendig te maken.
Verwacht robuuste mededingingshandhaving voor een eerlijk speelveld
Recente bestuursveranderingen vallen samen met het inaugurele rapport van het CISPE European Cloud Commission Observatory (ECCO) over de voortgang van Microsoft na een eerdere mededingingsklacht en de daaropvolgende schikkingsovereenkomsten. Het rapport stelde vast dat Microsoft onvoldoende vooruitgang had geboekt met de ontwikkeling van Azure Stack HCI voor Europese cloudproviders, waardoor CISPE-leden Microsoft-software konden aanbieden aan hun klanten tegen prijzen die vergelijkbaar waren met die van Microsoft zelf.
Hoewel ECCO oorspronkelijk was opgezet om de voortgang van Microsoft op dit gebied te monitoren, onderzocht het ook de softwarelicentiepraktijken van Broadcom na de overname van VMware. Het rapport gaf Broadcom een alarmerende rode score, erger dan die voor Microsoft, en verwees naar rechtszaken die aantoonden dat klanten gedwongen werden de onredelijke licentievoorwaarden van Broadcom te accepteren om operationeel te blijven.
Nu, met een uitsluitend Europees bestuur, kunnen Europese dienstverleners en consumenten dringende en effectieve mededingingshandhaving verwachten die het speelveld daadwerkelijk gelijk maakt en de Europese belangen prioriteit geeft. Monopolistische cloudpraktijken zoals het beperken van licentiepraktijken en technologielock-in-strategieën zullen strikte sancties ondergaan, waardoor Europese bedrijven exploitatie kunnen vermijden en flexibelere, onafhankelijke cloudbeslissingen kunnen nemen die echte innovatie en bedrijfsgroei bevorderen.
De strijd om datasoevereiniteit breidt zich uit naar digitale soevereiniteit
De EU is wereldwijd koploper geworden op het gebied van de implementatie van omvattende datasoevereiniteitsregels. Echter, de voortdurende machtsstrijd over technologie en infrastructuur heeft duidelijk gemaakt dat de smalle focus op datalocalisatie en GDPR-naleving niet voldoende is. Europese organisaties hebben een bredere, meer omvattende aanpak nodig die volledige toegankelijkheid, controle en onafhankelijkheid garandeert over de infrastructuur en diensten die zij gebruiken.
De nieuw versterkte toewijding van CISPE om economische en geopolitieke afhankelijkheden te verminderen en een veerkrachtig, concurrerend en onafhankelijk Europees cloud-ecosysteem te waarborgen, is een weerspiegeling van deze cruciale behoefte aan cloudsoevereiniteit in een politiek geladen tijd. Voor organisaties die afhankelijk zijn van één cloudleverancier, en volledig draaien op Amerikaanse hyperscalers, is het nu tijd om hun cloudimplementaties te decentraliseren en te diversifiëren. Een in Europa gefragmenteerde cloud is nu essentieel voor EU-bedrijven, en voor degenen die een EU-klantenbestand bedienen, om langdurige veerkracht, naleving en toekomstbestendigheid te waarborgen naarmate er meer Europese beleidsmaatregelen en regelgevingen ontstaan.
Europa’s vernieuwde streven om de oligopolistische cloudmarkt te beëindigen
Ondanks de groeiende behoefte aan cloudoplossingen die vanaf de grond zijn opgebouwd op Europese waarden zoals datasoevereiniteit, transparantie en eerlijke deelname, is het Europese cloud-ecosysteem tot nu toe matig en onopvallend gebleven. Velen wijzen dit toe aan overmatige regelgeving en overmatige afhankelijkheid van Amerikaanse big tech, waardoor Europa hopeloos achterop raakt in de cloud- en AI-race.
Het nieuwe bestuurskader kan dit beslissend veranderen, vooral tegen de achtergrond van het huidige geopolitieke landschap. CISPE heeft ook een speciale Commissie voor Soevereiniteit en Strategische Autonomie opgericht om de politieke aspiraties en de groeiende vraag naar Europese oplossingen te beantwoorden. Het wordt verwacht dat deze nieuwe beleidsmaatregelen en regelgevingen EU-aanbieders een absoluut voordeel zullen geven door stimuleringsprogramma’s voor de adoptie van lokale technologie, het verplichten van soevereine cloudopties en/of het opleggen van belasting op cloudoplossingen van wereldwijde big tech-corporaties.
Hyperscalers blijven een vitaal onderdeel van het Europese cloud-ecosysteem
De sterke voorkeur van CISPE voor Europese alternatieven betekent niet het einde voor hyperscalers. De realiteit is dat AWS, Microsoft en Google nog steeds het grootste deel van de Europese cloudinfrastructuur aandrijven, en dat Europese bedrijven afhankelijk zijn van hun diensten. Momenteel is er geen enkele op Europa gebaseerde cloudprovider die de grote vier hyperscalers kan evenaren qua infrastructuurschaal of dienstbreedte.
Met AWS en Microsoft nog steeds lid van CISPE, gaat de bestuursverandering niet over het uitsluiten van big tech, maar eerder over het geleidelijk verschuiven van de balans ten gunste van Europa. Dit zal totale afhankelijkheid en oververtrouwen voorkomen en ervoor zorgen dat Europa zijn strategische autonomie behoudt in het huidige geopolitieke landschap.
Het groeiende belang van leveranciersneutrale en multi-cloudstrategieën
Aangezien Europese cloudspelers ver achter hyperscalers aanlopen, heeft CISPE een meer genuanceerde benadering van digitale autonomie aangenomen, met de nadruk op gedistribueerde, open-source oplossingen en multi-cloudstrategieën. Organisaties moeten een flexibele en wendbare cloudstrategie ontwikkelen die hen in staat stelt om leveranciers naadloos te selecteren, te wisselen of te verwerpen wanneer dat nodig is. Dit vereist het prioriteren van echte cloud-native principes en het omarmen van orkestratieplatforms die het implementeren, controleren en beheren van bronnen over elke cloudprovider mogelijk maken zonder complexe herconfiguraties.
Door een evenwichtige, multi-cloudbenadering te volgen die zowel lokale als wereldwijde sterke punten omarmt, kan Europa trouw blijven aan zijn waarden en digitale soevereiniteit behouden zonder de voordelen van bestaande cloud-ecosystemen te verliezen. Voor organisaties die nog geen prioriteit hebben gegeven aan cloudstrategie, is het nu de tijd om een pauze te nemen en een duidelijke, toekomstbestendige planning voor de komende vijf jaar uit te stippelen, in plaats van het aan het lot over te laten en risico’s te lopen in de toekomst.
emma biedt een praktische weg naar cloudsoevereiniteit
De huidige geopolitieke omstandigheden vragen om een flexibele cloudstrategie van Europese bedrijven, en dat is precies waar het emma cloud managementplatform voor is ontworpen. Geboren in Europa, heeft emma altijd gestreefd naar en geleverd vrijheid en democratisering binnen de cloudmarkt.
Het emma-platform consolideert hyperscalers, kleinschalige en niche-aanbieders achter één beheerdersscherm voor monitoring en beheer. Dit stelt je in staat om bronnen consistent te implementeren, beheren, controleren en optimaliseren over elke cloudprovider, alsof het één enkele, coherente omgeving is. De abstractie en standaardisatie van emma herstelt uiteindelijk de behendigheid en flexibiliteit die je nodig hebt om het hyperscalevoordeel te behouden, terwijl je tegelijkertijd het noodzakelijke Europese fragment integreert via lokale aanbieders zoals Gcore, Scaleway, Leaseweb en meer.
Geniet van volledige cloudvrijheid, blijf trouw aan je waarden en prioriteer je bedrijf en resultaat met emma. Meld je aan voor een gratis proefperiode van 14 dagen of vraag vandaag nog een persoonlijke demo aan!