Onderzoek Fujitsu: Oudere generaties gebruiken GenAI dagelijks vaker dan hun jongste collega’s

21 oktober 2024

Uit onderzoek van Fujitsu blijkt dat oudere generaties op de werkvloer Generative AI (GenAI) gemiddeld vaker gebruiken tijdens hun werkdag dan hun jongste collega’s. Het onderzoek – GenAI at Work – ondervroeg 3700 werknemers met verschillende functies binnen Europese organisaties. De meerderheid gaf aan dat GenAI hen vandaag al veel tijd bespaart.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, wordt GenAI vandaag vlot geaccepteerd door oudere generaties. Zo zegt 20% van de ondervraagde 43- tot 58-jarigen dat ze de technologie meerdere keren per dag gebruiken. Bij 18- tot 26-jarigen (Gen Z) is dat percentage slechts 9%. Zelfs 59-plussers gebruiken GenAI gemiddeld dubbel zoveel meerdere keren per dag. Dit betekent echter niet dat jongere generaties deze tools links laten liggen: de helft van de Gen Z-respondenten gebruikt GenAI meerdere keren per week.

Het rapport van Fujitsu laat ook zien hoe het gebruik van GenAI verschilt tussen EU-landen. In België geeft 32% van de ondervraagden aan GenAI dagelijks één of meerdere keren te gebruiken. Dit ligt in lijn met Nederland (29%), terwijl Spanje (50%) en Ierland (49%) uitschieters zijn.

Werknemers omarmen GenAI en vertrouwen erop

Naast generatieverschillen maakt het onderzoek ook duidelijk dat GenAI terrein wint op de werkvloer. Meer dan vier op de vijf werknemers in Europa (83%) zien GenAI als een technologie die hen kan ondersteunen in hun werk. Voor bedrijven die willen slagen in de ‘war for talent’ is het inzetten van dergelijke technologieën dan ook essentieel: 82% staat positief tegenover het gebruik van GenAI.

Hoewel training een belangrijke factor blijft voor een goed gebruik van GenAI, vindt 81% van de respondenten dat de tools intuïtief genoeg zijn en dat zij voldoende vaardigheden hebben om ermee te werken. Vertrouwen is cruciaal om werknemers over de streep te trekken. Vooral jongere generaties hechten veel waarde aan een duidelijke strategie van hun werkgever om de technologie op een veilige manier te implementeren.

Verder geeft 85% van de respondenten aan dat ze erop vertrouwen dat hun bedrijf weet hoe het om moet gaan met gevoelige informatie. Ook heeft 81% van de bedrijven een team dat toeziet op het naleven van GenAI-richtlijnen. Driekwart van de respondenten meldt dat hun organisatie een beleid heeft om bedrijfsgegevens te gebruiken voor het trainen en toepassen van GenAI. Daarnaast vindt 82% dat digitale werkplekoplossingen, zoals GenAI, moeten worden afgestemd op specifieke rollen en behoeften.

GenAI bespaart werknemers 4,75 werkuren per week

Productiviteitswinst is een belangrijke reden waarom GenAI zo snel doorbreekt op de werkplek. Vier op de vijf ondervraagden zijn het erover eens dat de technologie hen heel wat tijd bespaart. De meerderheid (33%) vindt dat ze dankzij GenAI ongeveer één tot twee uur per week aan andere taken kunnen besteden. Nog eens 29% wint zelfs drie tot vier uur per week. Gemiddeld bespaart GenAI werknemers tegenwoordig 4,75 werkuren per week. Wie GenAI op de juiste manier toepast, krijgt bovendien automatisch productievere en creatievere teams.

Klik hier om het volledige onderzoek van Fujitsu te lezen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This