69% van de C-suite in de Benelux ziet low-code als enige optie voor softwareontwikkeling in de toekomst

10 oktober 2024

Uit onderzoek van Mendix, onderdeel van Siemens, blijkt dat low-code tools niet langer slechts een tactische oplossing zijn voor het ontwikkelen van software voor bedrijfsonderdelen, maar een strategische technologie die digitale transformatie ondersteunt voor de hele organisatie. Wereldwijd ziet ruim de helft (53%) van de respondenten van de survey digitale transformatie als hun belangrijkste use case voor low-code.

Het rapport ‘The Low-Code Perspective: Insights from enterprise IT leaders’ geeft een overzicht van de belangrijkste trends die de low-code markt vormgeven onder senior business leaders in de Benelux, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Het onderzoek laat zien dat:

  • 98% van de ondervraagde Benelux-organisaties low-code gebruikt als onderdeel van hun ontwikkelprocessen. Low-code is inmiddels een mainstream technologie. Volgens bijna driekwart (74%) van de respondenten verbetert low-code het vermogen van hun organisatie om op schaal te innoveren.
  • 77% van de Benelux-respondenten zegt dat de C-suite de drijvende kracht is achter de invoering van low-code. Low-code wordt gezien als een strategische bedrijfstechnologie die wordt gebruikt om de digitale transformatie te vergemakkelijken en de operationele efficiëntie te verbeteren. 
  • Een grote meerderheid (84%) van de ondervraagden in de Benelux het ermee eens is dat het combineren van AI en low-code hun organisatie zou helpen sneller te innoveren. Wel maakt 74% maakt zich zorgen over de governance rondom softwareontwikkeling ondersteund door AI. De resultaten van het onderzoek geven aan dat IT-leiders willen investeren in low-code en AI, maar ze erkennen ook dat de functionele implementatie bijscholing vereist voor zowel ontwikkelaars als voor niet-technische gebruikers. 

De belangrijkste voordelen van low-code

Uit het onderzoek blijkt dat low-code softwareontwikkeling organisaties aanzienlijke voordelen oplevert. Respondenten noemden productiviteit als een belangrijk voordeel, vooral voor technische teams die hoge digitale transformatiedoelen willen halen. Uit de survey blijkt een duidelijke consensus dat low-code de productiviteit verhoogt en organisaties helpt om sneller te innoveren op schaal:

  • 74% van de respondenten zegt dat low-code de productiviteit van technische teams verbetert
  • 77% is het ermee eens dat low-code de softwareontwikkelprocessen stroomlijnt
  • 70% is het ermee eens dat low-code de time-to-market versnelt
  • 84% is het ermee eens dat de combinatie van AI en low-code hun organisatie helpt om sneller te innoveren
  • 71% is het ermee eens dat low-code ontwikkelteams in staat stelt om op schaal te innoveren

Low-code: een top-down beslissing

Volgens de survey is low-code een technologie geworden waar de hele C-suite voor pleit. Bijna de helft van de Benelux-respondenten geeft aan dat de COO (49%) en de CEO (44%) beide sterk betrokken zijn bij de besluitvorming rondom de invoering van low-code.

Dit is logisch – de survey toont duidelijk aan dat low-code een positieve impact heeft op de enterprise. Organisaties in de Benelux gebruiken low-code om nieuwe technologie te integreren (48%), voor digitale transformatie (47%) en voor Application Portfolio Management (47%) – allemaal use cases met impact op de organisatie. 

69 procent van de Benelux-respondenten gaf aan dat de C-Suite low-code ziet als de enige optie voor softwareontwikkeling in de toekomst. Organisaties moeten de kosten beheersen terwijl ze innoveren en low-code helpt ze daarbij. Het stelt ze ook in staat om betere en toekomstbestendige apps sneller te bouwen. 

Opleiden en bijscholen voor de beste ROI

Hoewel het gebruik van low-code en door AI-ondersteund programmeren toeneemt, met 80% van de Benelux-organisaties die het tot op zekere hoogte gebruikt, gaat het ook gepaard met misvattingen. Voor een meerderheid van de technische leiders is de behoefte aan verdere training voor zowel ontwikkelaars als niet-technische gebruikers van groot belang:

  • driekwart (74%) van de technische leiders maakt zich zorgen over de governance van AI-ondersteund programmeren
  • 82% zegt dat er meer training nodig is om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars AI-ondersteund programmeren op de juiste manier gebruiken
  • 82% zegt dat de C-suite in hun organisatie begrijpt dat ze hun technisch personeel moeten bijscholen om het potentieel van low-code te benutten
  • 71% zegt dat de C-suite in hun organisatie begrijpt dat ze niet-technisch personeel moeten bijscholen om fusieteams te creëren die het potentieel van low-code benutten

Toch zijn de meeste C-suite en senior IT-beslissers in de Benelux het erover eens dat low-code platforms samenwerken met hun organisaties om risico’s te verminderen – en passen zich aan de governance van low-code aan:

  • 68% is het ermee eens dat low-code de risico’s vermindert / de compliance met de nieuwste regelgeving verhoogt
  • 45% van de respondenten rangschikte governance en security als een van hun drie bepalende criteria voor het doorlichten van een low-code platform

Raymond Kok, CEO van Mendix, zegt: “We zijn er altijd van overtuigd geweest dat low-code in potentie veel meer kon zijn dan een hulpmiddel om handmatige processen te automatiseren. Dit onderzoek laat zien dat de markt het daarmee eens is. Als je low-code slim inzet, kun je hele bedrijfsprocessen van de grond af heroverwegen. Dit maakt op zijn beurt het andere belangrijke voordeel van low-code mogelijk: innovatie. Bedrijven zullen in staat zijn om digitale transformatiecycli te versnellen en op schaal te innoveren. Low-code biedt ook nieuwe manieren voor fusieteams om breder te denken als het gaat om het gebruik van technologie om hun organisatie te transformeren voor de toekomst, zolang ze prioriteit geven aan het bijscholen van gebruikers om het potentieel van low-code te maximaliseren voor hun unieke use cases. Low-code blijft nauw aansluiten bij de behoeften van de huidige markt en biedt tegelijkertijd een springplank voor toekomstige innovatie.”

Het volledige rapport ‘The Low-Code Perspective: Insights from enterprise IT leaders’ is hier te downloaden.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This