European Space Agency selecteert Atos voor uitbreiding Destination Earth-dienstenplatform

7 oktober 2024

Atos is door de European Space Agency (ESA) geselecteerd om voor een initiële periode van twaalf maanden een consortium te leiden dat mogelijkheden onderzoekt voor de uitbreiding van het Destination Earth (DestinE)-dienstenplatform, met een focus op geavanceerde AI en datafusie. Om dit te realiseren, gaat het consortium geavanceerde toepassingen en diensten (AAS) ontwerpen en implementeren. 

DestinE is een initiatief van de Europese Commissie, gericht op het maken van digital twin-beelden van de aarde, het creëren van een data lake om big data in de cloud te verwerken en een dienstenplatform ontwikkeld door ESA. AAS brengt het gebruik van data van het DestinE-platform en de uitrol van diensten binnen het Europese ecosysteem in een stroomversnelling. Hierdoor kunnen lidstaten van de Europese Unie, Europese instellingen, fabrikanten en wetenschappers strategieën ontwikkelen voor klimaatadaptie. Ook is het mogelijk  accurate maatregelen te treffen die klimaatmitigatie stimuleren.

Atos en haar partners Mews en ACRI-ST zullen ESA ondersteunen met baanbrekende technologieën zoals generatieve AI, datafusie en 3D-visualisatie, die essentieel zijn voor de uitbreiding van DestinE. Atos zal deze technologieën integreren in het DestinE-platform om gebruikers te helpen het volledige potentieel van het data lake en de digital twin te benutten om content, diensten en tools ten behoeve van besluitvorming te creëren. Gebruikers krijgen toegang tot een groot aantal algoritmes, digitale tools voor samenwerking, thematische informatie, modellen, simulaties, voorspellingen en grafische visualisaties.

De componenten van het platform gaan de ontwikkeling versnellen van verschillende use cases die de impact van natuurverschijnselen en menselijke activiteiten op aarde in kaart brengen. Hierbij kan worden gedacht aan voorbereidingen op extremere weersomstandigheden, de aanpassing van beleid aan klimaatuitdagingen  en het vergroten van het bewustzijn onder burgers over de gevolgen van klimaatverandering. Wat is de impact van klimaatverandering op landgebruik? Welke maatregelen moeten steden en regio’s treffen en hoe kunnen we de effecten daarvan in de komende decennia meten? Welke instrumenten moeten worden ingezet om de impact van de maakindustrie het hoofd te bieden en relevante partijen te informeren over klimaatkwesties?

ESA stelt aan Atos haar expertise beschikbaar op het gebied van het ontwikkelen en exploiteren van geavanceerde diensten in het DestinE-platform als onderdeel van grootschalige Europese initiatieven. Binnen het consortium wordt de kennis van verschillende toonaangevende partners gecombineerd, waaronder de kennis van Mews op het gebied van consulting en de expertise  van ACRI-ST op het gebied van de verwerking en het beheer van satellietdata. Atos’ diepgaande kennis van cloud-platforms is daarnaast cruciaal, omdat DestinE draait op een flexibele en veilige open-source computerinfrastructuur, ondersteund door publieke cloud operators in Europa.

Dit project wordt geleid door Atos-teams in Toulouse die gespecialiseerd zijn in de implementatie en toepassing van aardobservatieplatforms. Deze teams worden ondersteund door interdisciplinaire experts die werkzaam zijn voor Atos’ Inno’Labs: innovatiecentra waar wetenschappers, datawetenschappers, AI-specialisten, IT-architecten en softwareontwikkelaars met elkaar samenwerken.

“We zijn trots op het vertrouwen dat ESA  heeft in het consortium dat Atos zal leiden. Het is een belangrijke erkenning van onze expertise en jarenlange inzet om organisaties in heel Europa te helpen diensten te leveren door de inzet van technologieën met een hoge toegevoegde waarde en een blijvende impact op de toekomst van onze planeet”, vertelt Raoul Roth, CEO van Atos Frankrijk.

Het DestinE-dienstenplatform gebruikt cruciale data van ESA’s Earth Explorers- en Copernicus Sentinel-missies, in combinatie met data van de Europese meteorologische organisaties ECMWF en EUMETSAT, waardoor gebruikers  gedetailleerde klimaatsimulaties en inzichten krijgen. DestinE maakt gebruik van klimaatsimulatiemodellen gebaseerd op verschillende HPC-systemen (High-Performance Computing) in Europa.

De Europese Commissie lanceerde het DestinE-initiatief in 2022. Het dienstenplatform, het data lake en de digital twin engine zijn in 2024 gelanceerd. De eerste twee digital twins, die zich richten op door weersextremen en aanpassing aan klimaatverandering, hebben een demotest ondergaan. Tussen nu en 2030 worden aanvullende digitale twins geïntegreerd, met als hoogtepunt de ontwikkeling van DestinE als een volledige digitale replica van de aarde.

Foto: ESA

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This