Duitse Mededingingsautoriteit gaat nu toch klacht tegen Microsoft onderzoeken

1 oktober 2024

De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar mogelijk concurrentieverstorend gedrag door Microsoft. Dit volgt na een klacht die drie jaar geleden werd ingediend door de Duitse softwarefirma Nextcloud. Volgens Nextcloud is dit een belangrijke stap in de richting van het verbieden van toekomstige anti-competitieve praktijken van Microsoft.

Nextcloud, een bedrijf dat gespecialiseerd is in content collaboration op basis van open source-software, heeft al jaren kritiek op de manier waarop Microsoft zijn online opslagdienst OneDrive bundelt met het besturingssysteem Windows. Dit maakt het voor gebruikers moeilijker om te kiezen voor andere aanbieders van bestandsopslag. Het Bundeskartellamt heeft Microsoft nu onderworpen aan zogeheten ‘speciale misbruikcontrole’ voor de komende vijf jaar. Deze status stelt de autoriteit in staat om Microsoft te verbieden deel te nemen aan praktijken die de concurrentie in Duitsland zouden kunnen verstoren.

Frank Karlitschek, CEO en oprichter van Nextcloud, reageerde enthousiast op de aankondiging van de Duitse mededingingsautoriteit. Hij benadrukte dat zijn bedrijf de afgelopen drie jaar uitgebreide documentatie en bewijzen heeft geleverd om Microsoft’s concurrentieverstorend gedrag aan te tonen.

De oorspronkelijke klacht, die in november 2021 werd ingediend door een coalitie van Nextcloud en 29 andere Europese bedrijven, richtte zich op Microsoft’s bundeling van de OneDrive-bestandsopslagservice met zowel Windows 10 als 11. De groep, die zichzelf de ‘Coalition for a Level Playing Field’ noemt, beweerde dat Microsoft OneDrive en Teams zo diep in Windows integreerde dat andere aanbieders van cloud- en communicatiediensten nauwelijks konden concurreren.

De klacht benadrukte dat Microsoft, samen met andere techbedrijven als Google en Amazon, de Europese markt voor cloud services heeft gedomineerd. Hun marktaandeel steeg naar 66%, terwijl lokale aanbieders hun aandeel zagen dalen van 26% naar 16%. De coalitie stelt dat deze bundeling van diensten bijdraagt aan de groei van de tech-giganten en dat dit gedrag moet worden gestopt.

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft onder vuur ligt vanwege vermeend concurrentieverstorend gedrag in Europa. Een eerdere klacht, die in 2019 werd ingediend en in 2022 werd herzien, leidde ertoe dat Microsoft zijn cloud computing-praktijken aanpaste om een formeel antitrustonderzoek van de Europese Commissie te vermijden.

Deze zaak draaide om klachten van Europese cloud-bedrijven, waaronder Aruba, OVHcloud en CISPE (de Association of Cloud Infrastructure Service Providers), over de wijzigingen die Microsoft had aangebracht in de voorwaarden van zijn licentieovereenkomsten. Klanten van deze bedrijven moesten hogere kosten betalen om Microsoft-software te gebruiken in niet-Microsoft cloudo-mgevingen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This