Helft van de Belgen ziet af van hotelboeking als de gewenste betaaloptie ontbreekt

24 september 2024

Betaalvoorkeuren spelen een cruciale rol bij het reserveren van een hotelverblijf. Bijna de helft van de Belgen (48%) heeft wel eens een hotelboeking geannuleerd omdat de gewenste betaalmethode niet beschikbaar was. Maar dit is niet het enige probleem waarmee hotels te maken hebben: zorgen over fraude en de opkomst van technologie beïnvloeden sterk de manier waarop consumenten en hotels omgaan met betalingen en reserveringen. Dit blijkt uit onderzoek van het financiële technologieplatform Adyen.

De steeds grotere rol van technologie

Naast betalingen speelt technologie een steeds belangrijkere rol in de hotelervaring. Meer dan een kwart van de Belgen (27%) vindt het gebruik van technologie in hotels van belang. Zo geeft 21% aan geïnteresseerd te zijn in het gebruik van nieuwe technologieën, zoals virtual reality, tijdens hun verblijf. Daarnaast geeft 24% aan QR-codes te willen gebruiken om informatie over het hotel op te zoeken of om betalingen uit te voeren.

Hotels spelen in op deze trends: bijna de helft (49%) van de hotels is van plan te investeren in nieuwe technologieën om het verblijf van hun gasten aangenamer te maken. Desondanks blijft de menselijke factor van grote waarde. Zo geeft bijna 40% van de gasten nog steeds de voorkeur aan een persoonlijk gesprek met een medewerker bij het inchecken, in plaats van een volledig geautomatiseerd systeem. Slechts 13% zou een volledig ‘mensvrije’ check-in appreciëren.

Zorgen over fraude blijven groot

Fraude bij online boekingen blijft een belangrijk probleem voor zowel consumenten als hotels. Twee derde van de Belgen (65%) maakt zich zorgen over het risico op financiële fraude bij het boeken van hotels, bijvoorbeeld door diefstal van kredietkaartgegevens. Daarnaast heeft 15% van de consumenten al eens te maken gehad met hotelfraude, met een gemiddeld verlies van €774 per persoon. Ook hotels blijven niet gespaard: twee derde van de hotels (65%) heeft in het afgelopen jaar een toename van fraudepogingen gemeld.

Julien Marlier, Country Manager Benelux bij Adyen, benadrukt de uitdagingen en kansen voor hotels: “De hospitalitysector moet zich voortdurend aanpassen aan de veranderende behoeften van gasten, of het nu gaat om nieuwe technologieën of betaalvoorkeuren. Innovatie biedt hotels enorme kansen om zich te onderscheiden en de gastervaring te verbeteren. Tegelijkertijd is het essentieel om waakzaam te blijven voor fraude. Bij Adyen zetten we ons in om zowel gasten als ondernemers te beschermen met de meest geavanceerde oplossingen. Hierdoor kunnen hotels zich focussen op wat echt belangrijk is: het bieden van een onvergetelijke ervaring.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door Brands2Life onder 1.011 Belgen en 403 hospitality dienstverleners in België, in de periode van 31 mei 2024 tot 19 juni 2024.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This