Onderzoek: ‘Meer dan eenderde van de cyberaanvallen leidt tot ontslagen’

11 september 2024

Cyberaanvallen blijven een grote zorg voor zowel organisaties als hun werknemers. Uit recent onderzoek blijkt dat in de afgelopen twaalf maanden meer dan de helft van de organisaties werd getroffen door cyberdreigingen, waarbij vooral grotere bedrijven een verhoogd risico liepen. Deze aanvallen hebben niet alleen gevolgen voor de bedrijfsvoering, maar leiden ook steeds vaker tot baanverlies.

Uit een enquête onder 500 Britse IT-, veerkracht- en cyberbeveiligingsprofessionals blijkt dat 37% van de cyberaanvallen resulteerde in ontslagen. Deze ontslagen kunnen zowel betrekking hebben op IT- of beveiligingspersoneel dat direct verantwoordelijk werd gehouden voor de aanval, als op bredere ontslagen vanwege de verstoring van de bedrijfsvoering.

Volgens de Data Health Check (DHC) van Databarracks uit 2023 waren cyberaanvallen al de belangrijkste oorzaak van downtime en dataverlies voor organisaties. In 2024 is dat nog steeds het geval. Met name grote bedrijven lopen een groter risico; zij zijn vijf keer vaker slachtoffer van dataverlies door cyberincidenten dan kleinere bedrijven.

Chris Butler, directeur bij Databarracks, geeft aan: “Het zou geen verrassing moeten zijn dat cyber nog steeds de belangrijkste oorzaak is van downtime en dataverlies voor organisaties. Het echte nieuws is echter dat cyberaanvallen nu een significante impact hebben op werknemers. Meer dan eenderde van de respondenten in het DHC-rapport meldt baanverlies als gevolg van cyberaanvallen.”

Butler benadrukt dat cyberaanvallen vaak worden gezien als misdaden zonder slachtoffers, omdat financiële verliezen meestal worden gedekt door verzekeringen. “Deze resultaten tonen aan dat de impact persoonlijk is. IT-teams worden geconfronteerd met aanzienlijk meer risico’s en bedreigingen voor de continuïteit van hun organisaties, wat een diepgaand effect kan hebben op hun welzijn. Hetzelfde geldt voor werknemers in het hele bedrijf. Personeel kan onzeker zijn over wat een aanval betekent voor de toekomst van het bedrijf en hun eigen werkzekerheid.”

Hij voegde daaraan toe dat het cruciaal is om werknemers goed getraind en geïnformeerd te houden in geval van een cyberincident, aangezien zij de eerste verdedigingslinie vormen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This