‘Meer dan een kwart kmo’s loopt jaarlijks minimaal 20.000 euro mis door oninbare facturen’

26 juli 2024

Belgische ondernemers hebben nog altijd te maken met facturen die te laat of nooit betaald worden, waardoor zij jaarlijks tienduizenden euro’s mislopen. Dat blijkt uit cijfers van de KMO Barometer; een jaarlijks onderzoek van softwareleverancier Exact naar trends en uitdagingen bij kmo’s en accountants. Oninbare en dubieuze facturen hebben een grote impact op de cashflow van ondernemers. Hierdoor moet 94% van de kmo’s maatregelen nemen om facturen betaald te krijgen.

 Net zoals vorig jaar, blijft het tijdig laten betalen door klanten de grootste uitdaging van de financiële administratie. Zo wordt gemiddeld 31% van de facturen na het verstrijken van de betalingstermijn betaald. In sommige gevallen (6%) worden facturen zelfs helemaal nooit betaald. Hierdoor lopen kmo’s een substantiële hoeveelheid omzet mis. Bij meer dan een kwart (28%) van de kmo’s gaat dit om meer dan 20.000 euro en voor 5% zelfs om meer dan 100.000 euro. 

Omzet die kmo’s op jaarbasis mislopen door oninbare facturen (%):

Omzet  Percentage  
Loopt geen omzet mis  ​​​16%  
1 tot 5 duizend euro  ​​​14%  
5 tot 10 duizend euro  ​​​18%  
10 tot 20 duizend euro  ​​​24%  
20 tot 50 duizend euro  ​​​20%  
50 tot 100 duizend euro  ​​​3%  
100 duizend euro of meer  ​​​5%  

Ondernemers nemen maatregelen, vier op de tien reserveert buffer  

Omdat veel facturen te laat of nooit betaald worden, nemen kmo’s maatregelen om wanbetalingen te voorkomen en de negatieve impact op de cashflow te verminderen. Dit zijn de populairste maatregelen bij kmo’s:  

  • Reservering/afboeking tegen dubieuze debiteuren (41%). 
  • Controleren van de kredietwaardigheid van de klant (31%). 
  • Controleren van het trackrecord vooraleer samen te werken met een nieuwe klant (28%). 

Slechts 6% beschermt zich niet.   

Cashflow in gevaar  

Ondernemers hebben de afgelopen jaren te maken gehad met uitdagingen als inflatie, personeelstekorten en schuldaflossingen, mede door de coronacrisis. Al deze uitdagingen vormen een bedreiging voor de cashflow van ondernemers, die door onbetaalde en oninbare facturen nog verder onder druk komen te staan. Een gezonde cashflow is voor bedrijven een belangrijke bron om te groeien, te innoveren en te investeren.   

Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact: “In de afgelopen jaren zien we dat klanten tijdig laten betalen een grote uitdaging is voor ondernemers. Het is daarom goed dat kmo’s stappen zetten om zich in te dekken tegen wanbetalers. Ondanks dat zij afhankelijk zijn van de betaalmoraal van hun klanten, kunnen zij verschillende proactieve en digitalisatie stappen doorvoeren om het betaalproces makkelijker te laten verlopen. We zien dat hier nog veel kansen onbenut blijven.”  

“Uit de KMO Barometer blijkt dat 52% van de bedrijven nog niet inzet op automatisering in administratieve processen, terwijl dit hier juist enorme meerwaarde kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan een geautomatiseerd debiteurenbeheer met automatische betaalherinneringen, eenvoudige betaalmogelijkheden als geïntegreerde betaallinks of e-facturatie. In de praktijk zien we dat steeds meer bedrijven behoefte hebben aan deze oplossingen, omdat ze helpen overzicht te houden en knelpunten in het betaalproces verhelpen.”  

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This