Eviden en de IOTA Foundation kondigen Digital Passport-oplossing aan

15 juli 2024

Eviden, onderdeel van de Atos Groep, kondigt vandaag, in samenwerking met de IOTA Foundation, de Eviden Digital Passport Solution (EDPS) “powered by IOTA-technologie” aan. Dit is een van de eerste kant-en-klare Blockchain-gebaseerde Digital Product Passports (DPP’s) op de markt en de eerste van zijn omvang die de technologie van IOTA als Blockchain-engine gebruikt. EDPS “powered by IOTA”, waarrond diensten kunnen worden gebouwd, levert uitgebreide data over de levenscyclus van een product om de transparantie, traceerbaarheid en duurzaamheid ervan te verbeteren.

Deze nieuwe EDPS kan worden gebruikt voor een breed scala aan producten in verschillende industrieën, zoals de productie-, auto-, mode en textiel-, dranken- en levensmiddelenindustrie. Ze kan ook worden gebruikt voor andere sectoroverschrijdende use cases zoals een Mediapaspoort dat intellectueel eigendom beschermt, of een Logistiek Productpaspoort dat transparante documentatie en een betrouwbare track & trace mogelijk maakt.

Eviden maakt gebruik van zijn platform en brede industrie-expertise, en werkt samen met de IOTA Foundation, een wereldwijde non-profitorganisatie die onderzoek en ontwikkeling van nieuwe distributed ledger-technologieën (DLT) ondersteunt. Zo kan het zijn open-source, schaalbare en regelgevingsconforme DLT integreren in het Digital Passport dat fungeert als de krachtige Blockchain-engine van de oplossing en ultieme databeveiliging en privacy biedt.

IOTA is een van de bekendste Blockchain-projecten ter wereld en verbetert het Blockchain-ontwerp om een zeer schaalbare DLT-infrastructuur te creëren. In tegenstelling tot alternatieven, maakte deze de parallelle toevoeging van transacties mogelijk, met lage resourcevereisten en snelle transacties die binnen enkele seconden definitief zijn.

De uitgebreide data die in het paspoort zijn geregistreerd – van de oorsprong en materialen, over de productie en het gebruik, tot herstellingen en recyclage op het einde van de levensduur – bevorderen duurzame productie en consumptie. Ze helpen zakelijke gebruikers ook om te voldoen aan de regelgevende vereisten en normen, en bouwen vertrouwen op bij consumenten door gecontroleerde informatie te verstrekken over de productveiligheid, kwaliteit en ethische productiepraktijken. Bovendien vergemakkelijkt het DPP continue productverbetering door de uitgebreide registratie van gegevens over het consumentenverbruik, wat resulteert in een efficiënter gebruik en minder storingen en garantieclaims.

Batterijpaspoort en nog veel meer

Vandaag richt de EDPS zich op de batterijen van elektrische voertuigen (EV) als de eerste van vele mogelijke productcategorieën. De EDPS zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan de EU-vereisten met betrekking tot de duurzaamheid, veiligheid en verwijdering van batterijen, draagt bij aan de circulaire economie en vereenvoudigt de naleving van de regelgeving op productniveau. De ESPR-regelgeving (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) wordt volgende week van kracht en vanaf 2027 worden DPP’s verplicht voor industriële en elektrische batterijen. Hierdoor zal de vraag naar Digital Product Passports naar verwachting exponentieel toenemen en oplopen tot miljoenen tegen het einde van het decennium.

Dit partnerschap wil echter de oplossing opschalen om andere EDPS use cases te ontwikkelen en de basis te leggen voor een strategische samenwerking op lange termijn, alsook het opbouwen van expertise en ervaring met distributed ledger-technologieën.

Daarnaast willen Eviden en de IOTA Foundation ook nieuwe domeinen verkennen waarin de Blockchain-technologie van IOTA kan worden toegepast, zoals de wereldwijde digitale handel, Self-Sovereign Identity en datamonetarisering.

Focus op een duurzame levenscyclus van producten

De EDPS helpt bij het uitbreiden van de mogelijkheden van data en technologie en bevordert een duurzame levenscyclus van producten door het continue hergebruik en de herbestemming van producten te stimuleren in plaats van ze weg te gooien. Het wil de basis leggen voor een circulaire economie door gedetailleerde inzichten te bieden in elke fase van de toeleveringsketen, om duurzame businessmodellen te ondersteunen en de overgang van een lineair naar een circulair economisch systeem te vergemakkelijken.

Elk paspoort zorgt voor de consistentie en veiligheid van de volledige levensduur van het product. Dit zal actief bijdragen aan het verminderen van afval en het behoud van hulpbronnen, en het bevorderen van een meer lokale, diverse en veerkrachtige toeleveringsketen. Het traceren en monitoren van elk element vergemakkelijkt de effectieve recyclage en het hergebruik van materialen. Dit biedt niet alleen voordelen voor het milieu maar bespaart ook kosten en bevordert de veerkracht van bedrijven.

“Samen met de IOTA Foundation zijn we trots om dit unieke partnerschap aan te kondigen en een gezamenlijke Blockchain-gebaseerde Digital Passport-oplossing ‘powered by IOTA’ te lanceren die klaar is voor productie en die is afgestemd op en volledig in overeenstemming is met het wettelijke kader van de EU. De DLT van IOTA biedt niet alleen efficiëntiewinsten ten opzichte van traditionele vormen van interactie, maar wat nog belangrijker is, deze gedecentraliseerde, transparante en onaantastbare technologie creëert ook een open, eerlijke en veilige infrastructuur die vertrouwen opbouwt”, zegt Udo Littke, Head of Eviden Central Europe, Atos Group. “Ze streeft naar het hoogste niveau van transparantie om consumenten en bedrijven te helpen weloverwogen keuzes te maken bij de aankoop van producten, omdat ze herstellingen en recyclage vergemakkelijkt, en de transparantie verbetert over hoe de levenscyclus van een product een impact heeft op het milieu. Met deze DPP-oplossing leggen we de basis voor het onderzoeken en ontwikkelen van andere mogelijke use cases naast EV-batterijen en DPP’s.”

Dominik Schiener, mede-oprichter en voorzitter van de IOTA Foundation zei: “Dit partnerschap maakt optimaal gebruik van onze unieke gezamenlijke voordelen en creëert een sterke combinatie van mogelijkheden, klaar voor gebruik door de markt. Dit is een samenwerking op lange termijn tussen Eviden en de IOTA Foundation en we zullen nauw samenwerken om nog meer use cases te onderzoeken in domeinen zoals bouwmaterialen, textiel en consumentenelektronica.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This