Deepfake-ontmaskeraar DuckDuckGoose haalt € 1,3 miljoen op

12 juni 2024

De Nederlandse tech-startup DuckDuckGoose heeft € 1,3 miljoen opgehaald in haar eerste investeringsronde, onder andere bij het Belgische impact investeringsfonds SI3 van Piet Colruyt. DuckDuckGoose is wereldwijd pionier in het ontwikkelen van detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te ontmaskeren. Juist nu deepfakefraude een steeds grotere issue is voor bedrijven, stappen investeerders graag in om het bedrijf te laten groeien.

“We zijn heel blij dat investeerders de mogelijkheden zien van onze software. Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie… wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten. Maar met onze software kun je deepfake ontmaskeren”, stelt CEO Parya Lotfi van DuckDuckGoose, een voormalige TU Delft startup.

Afgelopen week werd de overeenkomst getekend door het Belgische impact investeringsfonds SI3 van Shaping Impact Group en Ctrl+Alt+Invest, die samen € 1 miljoen in de startup steken. Eerder dit jaar stapten al Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter in voor gezamenlijk € 300.000. 

Opinie bepaald door valse frames

“In het SI3 fonds is een veilige samenleving een onderscheidend argument. DuckDuckGoose draagt bij aan een veilige samenleving door te voorkomen dat beeldvorming bij het grote publiek wordt bepaald door valse frames”, stelt Jamy Goewie, partner van het sociale investeringsbedrijf Shaping Impact Group.

Het belang van impact wordt beaamd door Jin Han, general partner van investeringsbedrijf Aruma Ventures: “In de aanloop naar de Britse verkiezingen zien we dat deepfakebeelden worden ingezet van onder meer premier Sunak en Labour-leider Starmer om kiezers te beïnvloeden.”

“Zowel financiële partijen, overheden en bedrijven, inclusief (social) media, hebben een oplossing nodig om de wildgroei aan deepfakes tegen te gaan”, aldus Lennard Zwart van Ctrl+Alt+Invest.

ID-fraude

Lotfi gaat verder: “We zullen de investering gebruiken om onze positie in de wereld van digitale identiteit te vergroten. We maken onze technologie ook schaalbaar zodat we later efficiënt de toepasbaarheid ervan kunnen uitbreiden naar andere use cases zoals non-consensual deepfake adult content, nepnieuws en deepfake telecommunicatie. Het is een software kat-en-muisspel. Door de inzet van AI weten kwaadwillenden steeds betere versies van deepfakesoftware te ontwikkelen. Het is aan ons ze een stap voor te zijn en te blijven.”

Veiligheidsdiensten

De startup werkt voor banken en verzekeraars wereldwijd. Internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie doen bijvoorbeeld regelmatig een beroep op de deepfakespeurders.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This