Linux Foundation start High Performance Software Foundation

31 mei 2024

De Linux Foundation heeft de oprichting van de High Performance Software Foundation (HPSF) aangekondigd. HPSF zal door middel van diverse technische projecten een software stack voor high performance computing (HPC) ontwikkelen en promoten.

Naarmate het gebruik van HPC groeit, implementeren steeds meer datacenters GPU’s en andere op snel rekenen gerichte chips. HPSF zal een neutrale omgeving bieden voor cruciale projecten in het ecosysteem van high performance computing, zodat bedrijven en organisaties in de industrie, de academische wereld en overheden met elkaar kunnen samenwerken.

HPSF wordt ondersteund door onder andere de oprichters Amazon Web Services (AWS), Hewlett Packard Enterprise (HPE), Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), en Sandia National Laboratories (SNL) Andere leden zijn AMD, Argonne National Laboratory (ANL), Intel, Kitware, Los Alamos National Laboratory (LANL), NVIDIA, en Oak Ridge National Laboratory (ORNL). Daarnaast doen mee de University of Maryland, University of Oregon en het Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC). 

HPSF zal een technisch adviescomité (TAC) oprichten om werkgroepen aan te sturen die zich buigen over verschillende HPC-onderwerpen. Dit comité zal een bestuursmodel volgen dat is gebaseerd op de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) en zal bestaan uit leden van de organisaties en deelnemers uit de gemeenschap.

De HPSF lanceert met de volgende initiële open-source technische projecten:

  • Spack: een HPC package manager.
  • Kokkos: een programmeermodel voor het schrijven van moderne C++ applicaties op een hardware-agnostische manier.
  • Viskores (voorheen VTK-m): een toolkit van wetenschappelijke visualisatie-algoritmen voor accelerator-architecturen.
  • HPCToolkit: gereedschappen voor prestatiemeting en -analyse voor computers, variërend van desktopsystemen tot GPU-versnelde supercomputers.
  • Apptainer: voorheen bekend als Singularity, een project van de Linux Foundation dat een high-performance, volledig uitgerust container subsysteem biedt.
  • E4S: een ‘hardened’ distributie van HPC-softwarepakketten.
redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This