Overstappen op ERP in de cloud hoeft geen drama te zijn

30 mei 2024

De meeste CIO’s weten vandaag de dag wel dat het inruilen van een on-premise IT-omgeving voor een cloudomgeving veel voordelen kan opleveren. Zo profiteren organisaties in de cloud van meer flexibiliteit en toegankelijkheid. Toch zetten sommige organisaties deze stap nog niet omdat ze bang zijn voor complexe en grootschalige migraties. In deze blog vertel ik je waarom deze angst ongegrond is.

In hoog tempo overstappen naar de cloud

Het is logisch dat organisaties niet zitten te wachten op de risico’s die grootschalige verandering met zich meebrengt. En natuurlijk willen ze ook niet lang wachten tot een verandering eindelijk zijn vruchten afwerpt. Het goede nieuws is dat dit ook niet nodig is, omdat de overstap naar de cloud tegenwoordig een stuk soepeler verloopt dan men misschien denkt.

Vroeger moest je voor de migratie naar een ERP-systeem in de cloud op twee sporen werken, waarbij het bestaande lokale systeem en het nieuwe systeem in de cloud zij aan zij moesten draaien. Dat betekende dat het legacy systeem vaak zo’n 18 tot 24 maanden werd aangehouden totdat de overstap naar het ERP-systeem voltooid was. Organisaties waren hierdoor onnodig veel geld kwijt. Dankzij low code en open API’s kunnen organisaties tegenwoordig gelukkig veel sneller overstappen naar de cloud.

Gefaseerde overstap met ‘land and expand’-model

Daarnaast is de marktbenadering van ERP-leveranciers ingrijpend veranderd. Leveranciers boden organisaties die naar de cloud overstapten voorheen diensten, customer succes teams en 24/7 ondersteuning aan. Maar al deze diensten waren lang niet allemaal nodig. Tegenwoordig hanteren leveranciers een ‘land and expand’-model dat voorziet in een gefaseerde overstap naar de cloud en uitbreiding van het ERP-systeem.

Ook hebben veel leveranciers tegenwoordig een template dat ze door middel van best practices hebben samengesteld. Daarmee kunnen ze precies aangeven wat er verwacht wordt van de mensen die de leiding over de migratie hebben, hoeveel werk er moet worden verricht, hoe lang processen in beslag nemen en wat dit gaat kosten.

Verbeterde communicatie met softwarebedrijven

Een laatste reden waarom organisaties huiverig zijn voor cloud migraties is omdat softwarebedrijven er in het verleden om bekend stonden dat het lastig met hen te communiceren was. Het vinden van de juiste persoon om antwoord op een vraag te krijgen, was dan een hele opgave. Inmiddels hebben de meeste softwarebedrijven het aantal medewerkers dat direct in contact met de klant staat teruggebracht tot een of twee. Hierdoor verloopt de communicatie soepeler en sneller. En doordat steeds meer taken geautomatiseerd zijn, hebben de medewerkers hier ook echt tijd voor. ​
​​
​Het idee dat men heeft van cloud migraties is dus niet meer gelijk aan de werkelijkheid. Een migratie is inmiddels veel sneller, simpeler en goedkoper dan zo’n tien jaar terug. Het is daarmee iets geworden om juist naar uit te kijken. En hoe eerder bedrijven de overstap maken, hoe sneller zij kunnen profiteren van de voordelen die ERP in de cloud te bieden heeft.


Jean de Villiers

Jean de Villiers

Jean de Villiers is chief customer officer bij Unit4

Pin It on Pinterest

Share This