SAP en AWS maken RISE with SAP nog krachtiger met generatieve AI

29 mei 2024

SAP gaat samen met Amazon Web Services (AWS) de ERP-ervaring verbeteren met behulp van generatieve AI (genAI). Daarnaast willen de bedrijven het voor klanten makkelijker maken om de RISE with SAP-oplossing op AWS te gebruiken. Dankzij de hechtere samenwerking kunnen SAP-gebruikers de prestaties en efficiëntie van workloads in de cloud verbeteren en genAI integreren in hun cruciale bedrijfsapplicaties.

De genAI-hub binnen SAP AI Core geeft klanten toegang tot een brede selectie van geavanceerde taalmodellen (LLM’s) die ze naadloos kunnen integreren in hun SAP-oplossingen. Het gaat onder andere om de genAI-modellen van Amazon Bedrock, zoals Anthropic en Amazon Titan. Op die manier krijgen SAP-gebruikers de beschikking over krachtige basismodellen waarmee ze hun eigen AI-applicaties kunnen ontwikkelen, gericht op hun specifieke data. Dit versnelt de adoptie van AI en verbetert bedrijfsprocessen.

SAP en AWS ontwikkelen daarnaast samen nieuwe modellen die worden aangeboden binnen Amazon Bedrock in de genAI-hub. Daarmee ontstaan nieuwe genAI-usecases voor finance en product lifecycle management binnen SAP-oplossingen.

Graviton4

SAP gebruikt momenteel AWS Graviton3-chips voor SAP HANA Cloud. SAP realiseert dankzij deze chip tot 30% meer rekenkracht voor analytische workloads en een naar schatting 45% kleinere CO2-voetafdruk voor SAP HANA Cloud.

SAP en AWS zetten nu de volgende stap: de ontwikkeling van de volgende generatie Graviton4-chips voor SAP HANA Cloud en aanvullende SAP-applicaties. Die chip moet de prestaties en efficiency verder verhogen. SAP wil gebaseerd op het succes van de eerdere generatie deze nieuwe chip ook gebruiken voor het ondersteunen van SAP-oplossingen zoals SAP BTP, SAP Datasphere, SAP Analytics Cloud en SAP Cloud ALM.

Chips voor SAP Business AI

Daarnaast gaat SAP gebruikmaken van speciale chips van AWS voor het trainen en implementeren van haar toekomstige Business AI-aanbod. Deze chips, genaamd Trainium en Inferentia, zijn geoptimaliseerd voor taken op het gebied van AI en machine learning.

In een proof-of-concept hebben SAP-engineers met behulp van Trainium en Inferentia2 de verwerkingstijd voor training en verfijning van genAI-taalmodellen met maar liefst 21 dagen weten te verkorten. Dit proces duurde voorheen 23 dagen op vergelijkbare Amazon EC2-instances. Dankzij de gespecialiseerde architectuur van Trainium, die ML-modellen efficiënter traint, kan SAP het ontwikkelingsproces versnellen zonder afbreuk te doen aan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Krachtige instances

Duizenden klanten wereldwijd kiezen voor RISE with SAP op AWS voor het draaien van hun grootste en meest complexe SAP-implementaties. De algemene beschikbaarheid van de next-generation Amazon EC2 High Memory U7i-instances, die tot wel 32 TB werkgeheugen per instance bieden, geeft hen de benodigde capaciteit en flexibiliteit voor het ondersteunen van hun groeiende SAP HANA-databasevereisten. De U7i-instances zijn de eerste 8-socket instances met DDR-geheugen van een grote cloudprovider. Deze instances zijn speciaal ontwikkeld om de prestaties van geheugenintensieve applicaties zoals de SAP S/4HANA-suite te verbeteren.

Momenteel zorgt de combinatie van AWS met RISE with SAP al voor veelbelovende innovaties. Een voorbeeld is Amazon’s Project Kuiper, gericht op satellietbreedband. Hierbij zet het bedrijf RISE with SAP in voor de ondersteuning van zijn complexe supplychain- en productieprocessen. Met RISE with SAP op AWS profiteert Project Kuiper van de nieuwste SAP Business AI-mogelijkheden, die cruciaal zijn voor een impactvolle transformatie. Dit versnelt bedrijfsprocessen en verbetert de algehele prestaties en productiviteit.

Efficiënter, responsiever en duurzamer

“AWS was de eerste cloudprovider die gecertificeerd werd voor het SAP-portfolio. Op dit moment draaien duizenden ondernemingen hun SAP-oplossingen op AWS om het maximale uit hun bedrijfskritische applicaties te halen”, zegt Matt Garman, de toekomstige CEO van AWS. “Nu maken we samen met SAP het voor bedrijven sneller en gemakkelijker om genAI toe te passen op hun kernbedrijfsgegevens, zodat ze efficiënter, responsiever en duurzamer kunnen opereren.”

“Samenwerkingen zoals deze met AWS zijn cruciaal voor het integreren van genAI-oplossingen in onze ERP-applicaties, zodat klanten hun innovatie kunnen versnellen”, aldus Christian Klein, Chief Executive Officer van SAP. “Naast het leveren van moderne cloud-ERP aan onze gezamenlijke klanten, zijn we ook verheugd om Amazon te ondersteunen op hun eigen transformatiereis met RISE with SAP. Zo helpen we hen met baanbrekende projecten zoals Project Kuiper, het satellietinitiatief van Amazon dat wereldwijd de beschikbaarheid van breedband wil vergroten.”

Meer informatie over de samenwerking tussen SAP en AWS wordt bekendgemaakt op SAP Sapphire, 3-5 juni in Orlando.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This