Verplichte elektronische facturatie: Horus Software in het Peppol-netwerk

21 mei 2024

Horus Software, de Belgische scaleup die een boekhoudsoftware en -app met Artificiële Intelligentie heeft ontwikkeld, voert een belangrijke update door waardoor elektronische facturen rechtstreeks met het Peppol-netwerk worden gedeeld. Zo voldoen de facturen aan de standaarden voor verplichte elektronische facturatie tegen 2026. 

Btw-fraude

De nieuwe update verbindt de programma’s van Horus Software rechtstreeks met Peppol. Peppol, kort voor Pan-European Public Procurement Online, is een beveiligd netwerk om elektronische documenten uit te wisselen in een standaardformaat. Elke partij heeft een unieke Peppol-ID waardoor bedrijven en overheidsinstanties makkelijker en veiliger met elkaar kunnen samenwerken. 

Meer dan 30 landen gebruiken al het Peppol-netwerk om documenten en facturen te delen. In België gebeurt de facturatie aan Vlaamse overheidsinstanties al sinds 2017 verplicht via de oplossing. Op 29 september 2023 maakte Minister Van Financiën, Vincent Van Peteghem, bekend dat Peppol als drager was gekozen om de verplichte digitale facturatie in 2026 door te voeren. Daarnaast is onlangs een aftrek van 120% aangekondigd voor alle kosten gelinkt aan e-invoicing. Hiermee hoopt de overheid de kmo’s klaar te stomen voor 2026.

Via het Europese platform wil de ministerraad in eerste instantie de strijd aangaan tegen btw-fraude. Volgens onderzoek van het IMF loopt België jaarlijks 11 miljard euro btw mis. Dat is niet minder dan 1/5de van de verschuldigde btw. 

Postkantoor

De integratie met het Peppol-platform biedt 2 voordelen voor de klanten van Horus Software. Ten eerste worden de facturen in de Falco-app voor ondernemers automatisch gedeeld met het netwerk. Bedrijven besparen hierdoor niet alleen heel wat tijd, maar ze voldoen bovendien ook meteen aan de nieuwe regelgeving.

Ten tweede kunnen de boekhouders via het Horus Office boekhoudprogramma zelf facturen op Peppol opzoeken en raadplegen. Facturen moeten dus niet langer systematisch opgestuurd worden naar de boekhouder. Dankzij Peppol heeft de accountant rechtstreeks toegang tot de boekhouding. Dit moet op termijn voor extra transparantie, efficiëntie en veiligheid zorgen, zowel in België als wanneer wordt samengewerkt met landen die het netwerk al gebruiken. 

“Horus fungeert als het ware als een erkend postkantoor, waar klanten hun facturen komen versturen en ophalen. Door de communicatie te centraliseren kunnen we fraude beter bestrijden. Wij zijn trots dat we ons steentje kunnen bijdragen,” zegt Benjamin Tailleur, COO van Horus Software. 

Facturen terugvinden

Niet alleen voor de bestrijding van btw-fraude blijkt het Peppol-platform effectief. Dankzij de integratie met Horus Software hebben ondernemers ook een beter beeld van de financiële gezondheid van hun onderneming. Dat blijkt ook noodzakelijk, want volgens onderzoek van Horus Software in samenwerking met iVox heeft slechts 1 kmo op de 3 een real-time zicht op de btw-raming. Daarnaast geeft 1 kmo op 5 aan dat het vandaag moeilijk is om ontbrekende facturen terug te vinden. 

“De aansluiting bij het Peppol-netwerk biedt heel wat voordelen. Niet alleen kunnen we facturen exacter gaan traceren, maar er zullen ook veel minder menselijke fouten gebeuren, omdat de boekhouding nog meer geautomatiseerd wordt. De accountant zal nog meer kunnen focussen op activiteiten met echte toegevoegde waarde, zoals adviesverlening. Onze klanten zijn nu al klaar voor 2026,” besluit Benjamin. 

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This