Hoe shared services gemeentes kunnen helpen in moeilijke tijden

14 mei 2024

De kosten van levensonderhoud in ons land zijn behoorlijk gestegen, waardoor steeds meer inwoners in de problemen komen. Gemeentes helpen inwoners met financiële steun door het uitkeren van bijvoorbeeld een energietoeslag, waarvan ze zelf de hoogte mogen bepalen. Het bieden van financiële steun aan de burgers kan er echter toe leiden dat gemeentes zelf in financieel zwaar weer komen. De gemeentelijke budgetten zijn immers krap en de verwachtingen van inwoners hoog.

In het Verenigd Koninkrijk staan gemeentes nu al onder financiële druk. Zo dreigen, volgens de Special Interest Group of Municipal Authorities (SIGOMA), 26 Britse gemeentes op korte termijn zelfs failliet te gaan. Zij kampen met torenhoge schulden die in sommige gevallen nog uit de coronatijd stammen. Deze situatie hopen we in ons land natuurlijk niet terug te zien, maar dan is het wel belangrijk dat gemeenten alle kansen grijpen om financieel gezond te blijven. Daarvoor liggen veel kansen bij de IT-afdeling. Welke precies? Dat lees je in deze blog.

Bespaar op IT-voorzieningen

Het is misschien niet het eerste waar gemeentes aan denken, maar de IT-manager speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de financiën. Zij kunnen bij de gemeente waar zij werken hameren op intensiever gebruik van kostenbesparende IT-voorzieningen, zoals shared services. Daarvoor is het belangrijk om te onderzoeken hoe diensten, medewerkers en projecten beter geïntegreerd kunnen worden. Door kernapplicaties voor onder meer financiële en HR-processen te delen, profiteren gemeentes van schaalvoordelen. Daarnaast kunnen ze nieuwe diensten sneller introduceren, gebruikmaken van best practices en processen en bestaande workflows op nieuwe plekken toepassen.

Betere beveiliging

Dankzij shared services gaat ook de IT-beveiliging erop vooruit, omdat je als organisatie een beter overzicht hebt van de software die wordt gebruikt. Bovendien maken ze ESG-doelstellingen haalbaarder, bijvoorbeeld doordat de CO2-voetafdruk daalt na een migratie van verouderde lokale databases naar de cloud. Ook maken shared services het mogelijk om de processen voor het vinden en behouden van talent te optimaliseren en op te schalen. Denk hierbij aan verzoeken van (potentiële) medewerkers die sneller afgehandeld worden en vragen die gemakkelijker beantwoord kunnen worden. Bovendien kunnen de talentontwikkelingsprocessen verbeterd worden, wat de tevredenheid onder medewerkers weer vergroot. En managers profiteren op hun beurt van slimmere inkoopprocessen en gestroomlijnd contract- en leveranciersbeheer. Kortom, er zijn veel voordelen. ​

De financiële uitdagingen waarmee gemeentes kampen zijn natuurlijk niet ineens weg te halen. Maar het is wel belangrijk dat gemeentes in de gaten blijven houden waar ze budgetten momenteel aan uitgeven. Bovendien loont het om eens in kaart te brengen waar ze kunnen besparen en daarbij de IT-voorzieningen niet over te slaan. Shared services kunnen daarin namelijk een belangrijk verschil maken.

Mark Gibbison

Mark Gibbison

Mark Gibbison is Vice President Global Public Sector & Higher Education bij Unit4

Pin It on Pinterest

Share This